Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Dick Erixon

Dick Erixon var med i Fria Listan, vilka vi skrev om i allra första numret av Blaskan. Vi tror på det som stör ordningen. Senare har Dick Erixon byggt ut sin egen webbsida — Dick Erixon

Den är både rolig och lite lagom provokativ. Även om jag retar mig på Dicks lite romantiserade över Bush hemska neokonservatism. Men det som jag gillar med Dick är hans vilja att bedriva en politik som kan bryta upp det ensidiga debattklimatet i Sverige.


Fråga
Den svenska samhällsdebatten lider stundtals brist på alternativ vid sidan av dom statliga eller privata mediamonopolen, och det brukar stundtals leda till att debatten saknar vissa dimensioner av mångfald. Både din hemsida och vår webbtidning vill råda bot på detta. Därför undrar jag om denna relativt ensidiga åsiktsdebatt i Sverige har att göra med att ett parti nästan dominerat svenska debatten?
Svar
Ja, mentalt lever vi i en enpartistat. Alla ser det som naturligt att socialdemokraterna har makten — hela tiden. I andra demokratier är maktskifte naturligt. Till detta kan vi lägga att journalistkåren i huvudsak består av vänstersympatisörer. Om både statsmakten och massmedia starkt domineras av människor på vänsterkanten är det naturligt att opinionsbildningen får kraftig slagsida.
Åsikter som uppfattas som ”mitten” i svensk debatt ses i andra länder som ”vänster”. Hela den politiska värdeskalan har förflyttats. Det gör att debattörer som sätter individens perspektiv framför kollektivet får det väldigt svårt. Sådana åsikter stämplas som extremhöger, när det egentligen är mainstream-ståndpunkter ur ett internationellt idéhistoriskt perspektiv.
Låt mig ge ett konkret exempel på hur vänsterdominansen uttrycker sig: i utländsk TV är det vanligt med debattprogram där den ene programledaren är uttalat vänster och den andre uttalat höger. Programledarna har bestämda åsikter och hamnar i debatt med varandra och sina gäster. Sådana program finns inte i Sverige, varken i SVT eller TV4. Där är ”objektivitet” högsta norm som både programledare och gäster förväntas hålla sig till. Effekten blir att samhällsprogrammen ofta blir stela, intetsägande och vänsterprofilerade.
Förklaringen till att SVT och TV4 inte utser programledare med tydliga åsikter, även om de vet att en sådan lösning skulle ge högre kvalitet, är att då måste man ge högersidan en röst. Det vill man inte. I stället låter man vänsterståndpunkterna säljas som objektiv nyhetsförmedling.
Därför är det en otroligt viktig uppgift att försöka bredda debatten i Sverige. Jag tror att Internet kommer att bryta upp den monopolsituation i åsiktsbildningen som råder. Exempelvis genom fria e-tidningar som Blaskan. Vi ser också hur fenomenet ”webblogg” (= webbdagbok med aktuella politiska kommentarer) fyller en viktig funktion i amerikansk politik. Genom att vara snabb och oberoende från stora medieorganisationer kan olika opinionsbildare påverka dagordningen i amerikansk samhällsdebatt. Höga politiker har tvingats avgå när de avslöjats i blogsfärens oberoende granskning. Eftersom en webblogg är billig i drift (kräver i huvudsak ”bara” tid och engagemang) och de publicerade budskapen är både gratis att läsa och lättillgängligt dygnet runt för besökarna, finns här en enorm potential för en ny samhällsdebatt som de politiska och mediala eliterna inte kan styra. Debatten kan äntligen bli fri — i flera avseenden!
Fråga
I debatten får vi höra gärna från liberalt håll att det är dåligt ställt med en svensk situation med en dominerad statlig television, men då undrar jag som motfråga om det inte är lika otrevligt som i Italien eller som i många andra länder med dominerade privata ägarintressen som stöper allt i samma form. Är inte det också ett hot mot mångfalden i ett demokratiskt samhälle?
Svar
Monopol är aldrig bra, men det finns inga sämre monopol än de statliga. Hur stora privata mediemagnater, som Rupert Murdoch i Storbritannien, Silvio Berlusconi i Italien eller Leo Kirch i Tyskland, än blir så saknar dessa företag möjlighet att förbjuda uppstickare. Privata monopol kan utmanas, medan det är förbjudet att utmana statliga monopol.
Privata företag kan därför inte upprätthålla sina monopol särskilt länge. Kirch i Tyskland är exempelvis i gungning. (Berlusconi är ett särskilt problem, just för att han styr staten.) Om fri företagsamhet råder kan nya, små företag uppfinna nya tjänster som gör att man konkurrerar med stora privata monopol med nya metoder. Ny teknik gör detta allt enklare. Staten kan däremot med lagstiftning försöka hindra nya vägar till konkurrens. Man kan exempelvis kontrollera våglängderna för radiosändningar och på det sättet strypa privat radio.
Fråga
Ett intressant perspektiv jag skulle vilja höra är hur du skulle vilja se en ideal samhällsdebatt i ett mediafixerat samhälle utveckla sig.
Svar
Jag tror på brett utbud, där samhällsdebatten kan frodas i en mängd olika medier. En del anser att diskussionen då blir splittrad och att man bara söker sig till dem som tycker likadant som en själv. Naturligtvis kommer det inslaget att finnas. Men vi som är samhällsintresserade kommer alltid att vilja sprida våra idéer till fler och bryta åsikter med dem som tycker annorlunda.
Medier kommer att ha olika starkt genomslag i debatten, men ingen kommer att kunna dominera den politiska dagordning som Rapport i SVT en gång gjorde. Det är en positiv utveckling eftersom det betyder att starka aktörer — som journalister, politiker, fackföreningar och bolag — försvagar sin ställning på ”debattmarknaden”. Även om vissa fortsätter vara starkare än andra aktörer, jämnas skillnaderna ut.
Internet som verktyg är fortfarande i sin linda. Den är en spännande arena för framtida samhällsdebatt eftersom enskilda individer kan konkurrera med starka intresseorganisationer (typ LO) och etablerade medieorganisationer (typ DN) om opinionsbildningen på mer lika villkor än någon gång i historien. Resursövertag (i form av pengar och personal) kommer att betyda mindre. Engagemang, briljans, fantasi, humor och slagfärdighet kommer att betyda mer. Och vi som inte klarar av att fjäska oss fram inom hierarkierna i de stora organisationerna kan inte längre tystas. Framtiden ser med andra ord ljus ut!
Ordet ”mediafixering” har en lite negativ klang, men jag tycker de nya medierna, där interaktiviteten ökar och skillnaderna mellan producenter och konsumenter minskar, är något gott. Vi människor kommer, kan man säga, att ha mer utbyte direkt mellan våra hjärnor. Kommunikationen går snabbare och vi får informationstillgång av allt bättre kvalitet som ökar i en obegripligt hög hastighet. Och det gäller allt från egen släktforskning och trädgårdstips till rymdvetenskap och historiska detaljer om stora statsmän.
Det här ersätter naturligtvis inte mänsklig samvaro, men kvaliteten i den tid vi ägnar åt vår egen utveckling kan stiga och ge högre välbefinnande.
Fråga
Smedjan är vad jag ser den liberala högerns främsta kulturtidskrift, men når den ut till svenska folket med budskapet och vad är Smedjans målsättning som du uppfattar den?
Svar
Debatten i Smedjan riktar sig inte främst ut mot hela folket, utan till opinionsbildare, starkt samhällsintresserade och andra som genom Smedjan kan få uppslag på vad de i sin tur skriver och debatterar gentemot en större allmänhet. Tanken är att det som finns i Smedjan inte ska vara sådant man kan läsa i mainstreammedia, utan ha en tydligare åsiktsprofil i frihetlig och marknadsliberal riktning. Smedjan fyller därmed en viktig roll i breddningen av opinionsbildningen i Sverige.
Fråga
Till sist vill gärna höra hur din egen hemsida har mottagits av folk?
Svar
Trots att jag inte har marknadsfört min blog någonstans hittills, stiger besöksfrekvensen stadigt genom att folk tipsar varandra om länken www.erixon.com. Reaktioner jag får är oftast positiva och går ut på att jag ger röst åt värderingar som inte hörs i vanlig media. Själv gillar jag inte etiketter, men den minst dåliga för mina värderingar är ”libertarian-communitarian”.
En del tackar också för att min blog är personlig och originell genom att argumentera och motivera ståndpunkterna utan hänsyn åt något håll. Jag skiter i vad andra kan ”tycka”. Min hållning är att bara tyngden i argumenten ska räknas. Det är en gammal god debatteknik som fallit i glömska och ersatts av maktspråk och opinionsundersökningar.
Läsare hör också av sig med kritik och invändningar. När de har en god poäng, publicerar jag både kritiken och mitt svar i bloggen. Det är nästan roligast att få briljanta invändningar, sådant man själv inte tänkt på. Det är ju längtan efter de levande politiska samtalen som håller mig igång.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2004

Stefan Hammarén

Thommy Sjöberg

Kommunismen tur och retur

Karin Ydner

Vemdalens bykrog

Mikael Bäckman

Hjälporganisationer

Patienterna förlorare på momsbelagd tandvård

Ulf Holmén

Hamell on Trial — Tough Love

Limerickar

”Amerka” (av Mikael Bäckman)

Essäer

Satirikern Mark Twain

Philip Bell — Världen efter 1945

Notis om science fiction

Feminism som retar gallfeber

Artiklar

Pakistan och Indien

Forskning omkring kommunismen

Michael Moore skäller på sitt land och avslöjar dumheter

Ett par viktiga utrikespolitiska händelser

Historia

Första världskriget

Prisbelönt poet

Marie Silkeberg — en poets röst

Böcker

Boktips inför våren

Om att upptäcka en författare

Försvarspolitiken i bokform och i verkligheten

Tecknade serier

Bizarro — nystartad serietidning

Musik

Air — Talkie Walkie

Courtney Love — America’s Sweetheart

Einstürzende Neubauten — Perpetuum Mobile

Franz Ferdinand

Guns N’ Roses första album

Jazz är skönhet och behag

Jens Lekman & Hundarna från söder

Jet — Get Born

Johnny Cash i dag

Karelia — Usual Tragedy

Lite om musik

Monster Magnet — Monolithic Baby

Peaches — vår tids feminist och sexualprofet

Singlar III

Sophie Rimheden — Wanting & Holding

The Central Bank

Whiskeytown — Pneumonia

Filmer

På TV

Joe Renato

Intervjuer

Intervju med Dick Erixon

Mat & Dryck

Macallan Elegancia 12 år