Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Restaurant

Vemdalens bykrog

Vemdalen februari 2004

Enastående?

Det skulle betyda att det bara finns en!

För att inte förhäva oss skall vi begränsa oss till Sverige.

Då säger vi ”det måste vara enastående att ha över 500 sorters singelmaltwhisky på hyllan samt dessutom en hel meny baserad på Whisky i matlagningen”. Med detta påstående vill vi gärna väcka Din uppmärksamhet. Här nedan följer en liten berättelse som jag skulle uppskatta om Du läste igenom.

Du sitter på en liten restaurant i Vemdalen som sedan ca 8 år tillbaka heter Bykrogen. Den hette tidigare Kockens Värdshus och har varit en liten pärla i fjällvärden i 30 års tid. Inrymd i mellersta norrlands första skolhus, byggd av Vemdalens bönder och med start som skolhus 1865 inrymmer den såväl gamla skolmamsellspöket som ett litet men ypperligt kök.

Jag heter Karin Ydner och är kock till yrket med såväl yrkesskola som diplomutbildning samt tre jobbperioder i Scotland bakom mig. Ett försök till matlagningstävlande har jag också försökt mig på med ett ganska hyfsat resultat i Wilhelmina.

När jag gick min gesällutbildning gjorde jag ett examensarbete som bestod av redovisning av Whisky — produktion, kultur saga, sägen och verklighet i Scotland. Grund till detta kom min familjs intresse av Scotland i allmänhet och intresse av Singelmalthisky i synnerhet.

Jag drogs således till Scotland för att göra min praktiktid tre år i rad och har jobbat i såväl Bowmore på Islay som Oban — båda orterna med omisskännlig anknytning till Whisky.

Detta är anledningen till att Du nu håller en hel meny i Dina händer helt baserad på whisky i och omkring matlagning.

När vi nu presenterar vår meny vill vi först berätta för Dig att denna meny inte kan kombineras med vår övriga ordinarie meny utan helt lever sitt eget liv. Du kan beställa två eller tre rätter ur denna meny, men den ställer dels stora krav på oss i köket och kommer inte till sin rätt mixad med vårt övriga kök och dess rätter.

Meny

  • Vi flamberar utsökta pilgrimsmusslor från Scotlands västkust i Laphroaig och serverar på en salladsbädd tillsammans med krutonger. Flamberingen blandas försiktigt med en limevinegrett och serveras därtill.
  • Vi har gravat en Skotsk laxsida med whisky från Bowmore. Sallad och en mild vinegrett ackompanjerar.
  • Från västkusten kommer vårt kött. Highland Cattle. Tunna skivor har vi marinerat i whisky från Ardbeg och serverar denna mycket speciella carpaccio med en spröd sallad.
  • Ångkokta musslor i sina skal. Naturligtvis kokade i vitt vin och en skvätt grädde men en skvätt whisky från Glen Morangie har fått ge den extra kryddan.
  • ”Carrot and Corriander soup” en typisk skotsk företeelse — dock inte alltid som här kryddad med Highland Park — Shetlandsöarnas stolthet.
  • Vår hemlagade lantpaté har naturligtvis i detta sammanhang whisky i receptet. Återigen har Ardbeg fått komma till heders. Denna smak snarare kompletterar än konkurrerar med cumberlandsåsen; naturligtvis hör små gröna gurkor därtill.
  • Avokado & Coccosnötscrème rörd med en mild Macallan och serverad i tunnbrödskorg och kompletterad med tomatconcassé.
  • Till alla våra förrätter serveras husets mycket speciella mjuka bröd som bakats med ”Grist” i degen. Grist är namnet på det mältade, torkade kornet som skulle ha blivit Whisky men som vi välvilligt fick av Christine Logan på Bowmore.
  • Lättrökt renfilé med quesidillia på whiskycheddar, serveras med krämig sås där Ardbegs milda med men ändå kraftfulla smak kommer fram.
  • Rådjursfilé marinerad i whisky. Tallisker från Skye lyfter fram nya smaker ur köttet. Serveras på en bädd av skogssvamp samt med ”hash brown” (rösti) och rödvinssky.
  • Highland Cattle Sirloin steak med Oban whisky- och gräddsås. Vi serverar späda sparristoppar och valfri potatis därtill.
  • Ripa, ugnsstekt med pinjenötter och whisky serverad med en lätt rostad vitlökssås med smak av Glenkinchie. Krossad potatis smaksatt med vitlök och timjan.
  • Lammedaljonger som vi whisky & honungsglacerat. Whisky och vitlöksmarinerade champinjoner samt vår quesidillia med whiskycheddar kompletterar. Macallan var denna gång vårt val.
  • Rödingfilé med tryffel & Whiskysås. Strathisla är inte bara hjärtat i Chivas regal utan också i vår sås. Murklor i tryffelolja samt grönsaksris gör denna fiskrätt komplett.
  • ”Haddock” är nog Skotlands vanligaste restaurantfisk. Vi säger kolja, som utsökt torskfisk marinerad i Laphroaig och serverad med dill och citronsmör samt färsk potatis.
  • Tjock chokladkaka med apelsin och Whiskysås. Recept och whisky från Christine som basar ”Visitors center” på Bowmore.
  • Whiskytryffel med smak av honung samt täckt med riven choklad.
  • Crannichen — världens mest skotska efterrätt. Otroligt, fantastiskt, underbart god — innehåll? Hallon och whisky röres i whiskymättad vispgrädde. Sherrysmaken och sötman från Macallan så klart.
  • Glass med varm Strathisla milt rörd med skotsk honung.
  • Vinterbär flamberade med Tamdhu och brun farin. Lite vispgrädde med ett whiskystänk kanske?
  • Friterad Camembert som serveras med Convalmore whisky och honungsglacerade valnötter.
  • Crème Brûlée med whiskymarinerade björnbär i Glen Morangie.

Några tips till Dig som valt vår whiskymeny.

Det är inte alltid Ditt normala dryckesval med vin matchar vår meny så vi vill gärna komma med några tips som vi plockat under vårt jobb med menyn och tillsammans med hjälpsamma människor på några av våra mest namnkunniga destillationsverk.

Får vi föreslå att till de tre första rätterna testa ett litet glas Laphroaig med lite vatten bredvid.

Till Patén en Macallan alt Newcastle Brown Ale samt en lageröl till de två sista.

Ett kraftigare öl smakar bra till kötträtterna, medan ripan nog förtjänar en kraftig rioja trots allt.

Lammet passar utmärkt till vårt sydafrikanska …

Samtliga desserter kan med fördel avnjutas med antingen en mjuk ngt söt sherryinfluerad Macallan eller en mild Strathisla.

Men smak skall man som bekant inte diskutera. Ovanstående var bara ämnat som små tips i en ny spännande värld.

Vi vill tacka alla som hjälpt och inspirerat oss på Ardbeg, Laphroaig, Bowmore, Tallisker Macallan, Highland Park samt Strathisla.

Vårt största tack till Christine på Bowmore och Jackie på Ardbeg samt den fantastiska inspiration som startade hela idén i Macallans lilla hus ”Vad fan det nu heter” där vår första whiskybaserade supé avnjöts.

Till kaffet Highland Park eller Bowmore? Lika perfekta avrundningar båda.

Karin Ydner
Åsgatan
Vemdalen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2004

Stefan Hammarén

Thommy Sjöberg

Kommunismen tur och retur

Karin Ydner

Vemdalens bykrog

Mikael Bäckman

Hjälporganisationer

Patienterna förlorare på momsbelagd tandvård

Ulf Holmén

Hamell on Trial — Tough Love

Limerickar

”Amerka” (av Mikael Bäckman)

Essäer

Satirikern Mark Twain

Philip Bell — Världen efter 1945

Notis om science fiction

Feminism som retar gallfeber

Artiklar

Pakistan och Indien

Forskning omkring kommunismen

Michael Moore skäller på sitt land och avslöjar dumheter

Ett par viktiga utrikespolitiska händelser

Historia

Första världskriget

Prisbelönt poet

Marie Silkeberg — en poets röst

Böcker

Boktips inför våren

Om att upptäcka en författare

Försvarspolitiken i bokform och i verkligheten

Tecknade serier

Bizarro — nystartad serietidning

Musik

Air — Talkie Walkie

Courtney Love — America’s Sweetheart

Einstürzende Neubauten — Perpetuum Mobile

Franz Ferdinand

Guns N’ Roses första album

Jazz är skönhet och behag

Jens Lekman & Hundarna från söder

Jet — Get Born

Johnny Cash i dag

Karelia — Usual Tragedy

Lite om musik

Monster Magnet — Monolithic Baby

Peaches — vår tids feminist och sexualprofet

Singlar III

Sophie Rimheden — Wanting & Holding

The Central Bank

Whiskeytown — Pneumonia

Filmer

På TV

Joe Renato

Intervjuer

Intervju med Dick Erixon

Mat & Dryck

Macallan Elegancia 12 år