Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Hamell On Trial — Tough Love

Hamell on Trial — Tough Love.Man brukar säga att den andra plattan av en artist är den som skiljer agnarna från vetet. Inför den första har artisten haft hur mycket tid som helst att förbereda låtarna, men den andra ska ut så fort som möjligt, helst inte längre än två till tre år efter den första.

Hamell On Trial har gjort just detta — släppt sin andra platta efter ungefär tre års väntan. Då den förra var exceptionellt bra, är det både spännande och med återhållna förväntningar jag lyssnar på den nya cd:n Tough Love.

Som för att oroa mig än mer inför det nya mötet läser jag på omslaget att Herr Hamell denna gång kontrakterat den gamle avdankade 80-talsproducenten John Leckie. Jag lugnar mig snabbt när jag läser att bredvid denne har ingen mindre än Ani DiFranco suttit, vilket är mer betryggande då denna dam har en hel del gemensamt med Hamell. Hon har gjort sig känd inte bara för egen produktion, utan också för att ha integritet och skinn på näsan. Att Ani DiFranco medverkat som dels deltagare i studio och som producent beror på att Hamell numer huserar på hennes skivbolag — Righteous Babe Records, ett glädjande faktum i dessa jag-hatar-mega-multinationella-skibbolags-tider.

Det som gjorde den förra cd:n så fantastisk, var den smakfulla kombinationen av avskalade akustiska låtar och texter om människor på samhällets baksida. Texterna var ofta kryddstarka och lätt bisarra, medan låtarna hade släktskap med Violent Femmes tidiga akustiska post-punkproduktion.

På den sista punkten skiljer sig den nya plattan från den förra. Det är inte längre enbart avskalat även om dessa låtar finns (t.ex. Hail). Nej, på den nya skivan gäller mer bandkänslan och därmed har musiken en annan karaktär. En låt som Don’t Kill blir mer typisk för skivan med sin rock-kombo-känsla. Kvar finns däremot texterna med sina elaka kritiska stingsligheter och berättelser om människor på samhällets skuggsida. Vad sägs t.ex. om låten Downs om killen som hamnar på sjukhus efter en bilolycka, vilket är det bästa som hänt i hans liv eftersom han får smärtstillande och lär sig därmed knarkandets ädla konst.

Lyssnar man enbart på musiken kan denna platta framstå som mindre personlig, men det är ett misstag att tro att det skulle vara så. Sanningen är att denna skiva är ett nytt kapitel i Hamells karriär och måste jämföras med sig själv, inte den förra plattan. Gör man det framstår denna platta som stor, riktigt stor om man nu blir så översvallande som jag blir.

Men visst finns här plats för viss kritik även om denna snarare handlar om detaljer jag själv skulle gjort annorlunda — smak med andra ord. I låten 95 South skulle jag inte förvränga bakgrundssången. When Destiny Calls skulle jag tittat på en gång till och kanske arrat mindre likt Lou Reed-låtar från tidigt 70-tal. I slutänden framstår dock sådana synpunkter som onödigt gnäll när man har en svinbra platta i stereon.

Ulf Holmén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2004

Stefan Hammarén

Thommy Sjöberg

Kommunismen tur och retur

Karin Ydner

Vemdalens bykrog

Mikael Bäckman

Hjälporganisationer

Patienterna förlorare på momsbelagd tandvård

Ulf Holmén

Hamell on Trial — Tough Love

Limerickar

”Amerka” (av Mikael Bäckman)

Essäer

Satirikern Mark Twain

Philip Bell — Världen efter 1945

Notis om science fiction

Feminism som retar gallfeber

Artiklar

Pakistan och Indien

Forskning omkring kommunismen

Michael Moore skäller på sitt land och avslöjar dumheter

Ett par viktiga utrikespolitiska händelser

Historia

Första världskriget

Prisbelönt poet

Marie Silkeberg — en poets röst

Böcker

Boktips inför våren

Om att upptäcka en författare

Försvarspolitiken i bokform och i verkligheten

Tecknade serier

Bizarro — nystartad serietidning

Musik

Air — Talkie Walkie

Courtney Love — America’s Sweetheart

Einstürzende Neubauten — Perpetuum Mobile

Franz Ferdinand

Guns N’ Roses första album

Jazz är skönhet och behag

Jens Lekman & Hundarna från söder

Jet — Get Born

Johnny Cash i dag

Karelia — Usual Tragedy

Lite om musik

Monster Magnet — Monolithic Baby

Peaches — vår tids feminist och sexualprofet

Singlar III

Sophie Rimheden — Wanting & Holding

The Central Bank

Whiskeytown — Pneumonia

Filmer

På TV

Joe Renato

Intervjuer

Intervju med Dick Erixon

Mat & Dryck

Macallan Elegancia 12 år