Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #3 2004

Ledare

Mr. Snaggus kommenterar:

Med detta nummer, det 19:e i ordningen, publicerar Blaskan sin 1038:e artikel! Vi i redaktionen är, milt sagt, begeistrade över vår framgång. Med mild och klädsam blygsamhet konstaterar vi att vi sannerligen fyller en funktion med vår kamp för att allas åsikter ska kunna framföras på webben. Berömmet från Nils-Eric Hennix i intervjun nedan känns helt rätt!


Dr. Indie fortsätter:

Jag skriver detta efter att ha vandrat nere i hemorten Kallhälls badstrand där man vid de gamla Bolinders verk byggt fina hus, både höghus och lägre trevåningshus. Arkitektoniskt kanske inte dom mest intressanta byggnaderna jag beskådat i vårt avlånga land. Med stora balkonger med jättestora fönster eller uteterrasser med fin utsikt över havet, Mälaren i detta fall, räcker långt för att finna harmoni.

Men det jag ser är att just nu pågår det byggnationer lite överallt för att piffa upp Stockholm. Solna centrum byggde sig ett innecentrum för att fokusera verksamheten ännu mera. Farsta centrum fick ett helt annorlunda utseende än när jag bodde i Trångsund som ligger ett par kilometer från Farsta. Jag minns det som ett relativt trist centrum med klassiska 50-tals byggnader som delvis hade ett intressant utseende. Men nu pågår det arkitekturdebatter om hur Slussen skall kunna få ett nytt fräscht intryck då Slussen håller på att vittra sönder. Det finns ett antal förslag som jag sett på en broschyr som givits ut. Alla dessa förslag skall kunna integrera Slussen med övriga omgivningen, särskilt viktigt är det med att trafiklösningen får sin roll för att kunna fungera som en sammanhållande länk med trafiken åt alla håll. Även frågan om Vällingby centrum skall få sitt originalskick tillbaka har vållat debatt inom kommunen. Många anser att projektet är dödfött och alldeles för dyrt. Jag själv har ingen åsikt om ämnet, utan jag ser Vällingby centrum som ett tidstypiskt centrum som fyller sin funktion. Det finns inga estetiska centrum direkt i Stockholm. Men naturligtvis måste centrum få finnas och bli attraktiva för medborgarna. Men stundtals längtar jag lite grann efter klassiska torg.

Men nog om detta, vi på Blaskan tänkte i något nummer skriva om arkitektur och vissa centrum. Ett temanummer så att säga.

Något som vi på Blaskan ogillar är årets skendebatt om Kungens eventuella dumma kommentarer som slipper ur hans mun. Men journalisterna har skylten Drev pågår! upphängd, och talet om den stora konstitutionella krisen vi har i Sverige som följt av kungens slippriga tal är rent dravel. Nu fick journalister ett nytt land dom aldrig skrivit om förut nämligen Brunei på löpsedeln. Hur många journalister vet ens var det landet ligger räcker upp en hand, trodde väl det. Visst är det korrekt att sultanatet är en halvfeodal diktatur, korrekt att härskaren borde försvinna. Men Sveriges och övriga världens påhälsningar av diktaturer glömdes bort. Så kravet på kungens avträdde luktar billigt dravel av ädel journalistkår.

När det gäller politiska alternativ så är få som agerar på riksplan medan flera stycken finns på nätet. Däremot kommer socialdemokraten och ekonomen Nils Lundgren som kritiserade EMU att ställa upp i EU-valet med kandidater under samlingsnamnet Junilistan. Naturligtvis avhånad och kritiserad från höger och vänster. Själv ser Blaskan Junilistan som ett vettigt alternativ till alla partier som är för och emot EU.

Länk — Junilistan

Anti EU-partiet Ny Framtid är Dr. Indie tveksam till därför dom har vissa skumma idéer. Men här är deras länk — Ny Framtid

Blaskan tänker också här på ledarsidan presentera en kort intervju med Nils-Eric Hennix om hans nya parti Frihetspartiet. Blaskan gjorde en intervju med honom förra året angående en kritisk bok om demokrati.

Intervju med Nils-Eric Hennix

Nils-Eric Hennix.


Fråga
Jag skulle vilja veta själva målsättningen med det nya Frihetspartiet och varför du grundade det?
Svar
Frihetspartiets övergripande målsättning är att svenska folket, dess djur och natur i möjligaste mån ska skyddas från lidande och utrotning. Om vi ska kunna skydda oss mot de faror som hotar får politiker inte vara mentalt låsta till politiska ideologier, religioner och politisk ”korrekthet”. Sådana mentala låsningar gör politikerna intellektuellt handikappade och omöjliggör nödvändiga åtgärder.
Verkligheten innehåller förhållanden som ofta är obehagliga och som strider med hur vi vill att det ska vara. Etablissemanget blundar för många av dessa obehagliga sanningar och har bildat en ”lögnens gemenskap” i många frågor (t.ex. invandrarpolitik, kriminalvård, människors olikhet/skolbarns olika begåvning).
En annan faktor i dagens samhälle är att politiken vilar på abstrakta ideologier. I stället skulle politiken utgå från svenska folkets karaktär, moraluppfattning och livsstil.
Att något radikalt måste göras för Sverige är fullständigt uppenbart. All statistik ger indikationer på att folket i gemen är olyckligt och att situationen blir värre dag för dag; Vi ligger i toppskiktet för självmordsstatistiken, sex procent av skolbarnen äter antidepressiva läkemedel (ännu högra procent bland vuxna), sjukskrivningar och förtidspensioneringarna är gigantiska och hotar att knäcka landets ekonomi, begåvningsgenomsnittet sjunker, brottsligheten ökar i så hög grad att Kriminalvårdsverket inte hinner med att bygga nya fängelser, mordfrekvensen är högre än i USA, miljontals djur plågas under uppfödning, slakt och i fasansfulla experiment osv.
Med facit på hand kan vi konstatera att de nuvarande riksdagspartierna varken vill eller kan styra Sverige på rätt kurs igen. Fegheten och dumheten går hand i hand.
Därför, efter många års övervägande, beslöt jag nyligen att starta ett politiskt parti som ska handla i stället för att sitta och babbla i riksdag och regering. Den avgörande faktorn var mitt medlidande med djuren. Att försöka göra något för våra försvarslösa medvarelser här på jorden, är värt att t.o.m. offra livet för. Jag är medveten om att jag inte kommer att få ett offentligt jobb och att det blir väldigt svårt för mig att få inkomster sedan jag startat Frihetspartiet. Politiker, många av deras tjänstemän och vissa journalister kommer att göra allt för att motarbeta mig om jag lyckas bryta den tystnad som dagspressen nu har vidtagit mot mig och Frihetspartiet.
Jag gratulerar Blaskan för ert mod och er professionella inställning till politiska nyheter. (Blaskans emfas)
De främsta konkreta målsättningarna för Frihetspartiet är:
 • Avskaffa skatteslaveriet
 • Skydda djur och natur
 • Införa en frihetlig antisocialistisk direktdemokrati
 • Garantera medborgarna individuell frihet
 • Bevara nordisk sed och kultur
 • Instifta en fri och opartisk marknadsekonomi
 • Återinföra nationell självständighet
 • Inrätta en effektiv grundskoleutbildning med moralisk fostran
 • Vidta radikal brottsbekämpning
 • Tillförsäkra medborgarna en högklassig sjukvård och sund socialtjänst
(Se konkret målsättning i partiprogrammet Frihetspartiet)
Fråga
Jag skrev och intervjuade dig för några år sedan om din bok om demokrati. Kommer partiet att bidra med att debattera demokratifrågor?
Svar
Ja, om etablissemanget inom politiken och massmedia släpper in oss. Som jag nämnde för dig när boken Demokrati — socialistisk eller frihetlig? kom ut, så väntade jag mig två reaktioner:
 • Total tystnad
 • Om tystnaden bryts, smutskastning
Punkt 1 slog in och fortfarande vägrar de politiskt korrekta drängarna inom dagspressen att skriva något om boken trots att det skickats ut 60 recensionsex och att boken säljs bra. Jag har faktiskt fått enbart positiva reaktioner från läsarna. En del har varit så entusiastiska efter att ha läst boken att de beställt mellan 2 och 20 ex för att ge till vänner och bekanta. Uppskattande brev har kommit från arbetare, studerande, företagare, politiker och t.ex. en professor i politisk filosofi som till och med bjöd in mig på en exklusiv lunch för att diskutera politik och filosofi. Men kultursidornas recensenter vågar inte konfronteras med nya, politiskt inkorrekta tankar.
Fråga
Hur kommer du att agera fram till valet 2006?
Svar
Jag ska göra allt jag kan för att få ihop de 1.500 namn som behövs för att få delta i riksdagsvalet. Samtidigt så kommer tiden fram till valet år 2006 att vara en kontinuerlig valkampanj. Regeringen och riksdagen jobbar just nu med att försöka hindra nya partier att komma fram. Det ska bli intressant att se vilka odemokratiska regler de inför. Jag betraktar Socialdemokraterna som det minst demokratiska riksdagspartiet. De kommer sannolikt att försöka höja fyraprocentspärren eller införa ett tvåpartisystem så att de blir ensamma med Moderaterna. Ökat demokratiskt inflytande genom nya partier vill regeringen absolut inte ha.

Blaskan vill tipsa om några länkar som är intressanta. Om du älskar gammal hederlig proggmusik så finns det en bra länk — Progg.se När jag vill veta något om den progressiva rocken som är löst anknuten till proggen finns denna länk — Den alternativa musiken i 1960- och 1970-talets Sverige

När det gäller science fiction så finns denna mycket fina länk — SerieSam — Science Fiction-böcker 1860–1980 säljes

Vi på Blaskan kan konstatera att kärnkraftdebatten har kommit igång och den överenskommelse vänstern, sossarna och centern kom överens förra valet om att lägga ned kärnkraftreaktorerna efter en del år. Vad vi skall ha istället skall nu Banverkets chef Bo Bylund utreda när det gäller kärnkraften. Alternativen som finns och kommer att bli framtiden är vindkraft, vågkraft eller solkraft. Även geometrisk värme, biomassa och tidvattenkraftverk finns på ritbordet. Det ser vi på Blaskan fram emot.

Dessutom undrar redaktionen om man både kan kritisera USA:s invasion av Irak och hylla USA:s eventuella gripande av massmördaren och superterroristen Bin Ladin. Det borde gå i en debatt att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt även i Sverige.

Enligt den nya organisationen Iraq Body Count, som John Sloboda skapade, har uppgivits att 10.000 irakiska medborgare dött sedan kriget avslutats. Bara som bakgrund och utan kommentarer.

Allra sist kan vi på Blaskan notera att med Petra Nielsen, musiker och sångerska i världsklass, fick sclagertöntarna i årets första melodifestival veta vad en riktig artist är och årets sexigaste är amerikanskan La Gaylia Frazier utan tvekan.

Mr. Snaggus Dr. Indie Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2004

Stefan Hammarén

Thommy Sjöberg

Kommunismen tur och retur

Karin Ydner

Vemdalens bykrog

Mikael Bäckman

Hjälporganisationer

Patienterna förlorare på momsbelagd tandvård

Ulf Holmén

Hamell on Trial — Tough Love

Limerickar

”Amerka” (av Mikael Bäckman)

Essäer

Satirikern Mark Twain

Philip Bell — Världen efter 1945

Notis om science fiction

Feminism som retar gallfeber

Artiklar

Pakistan och Indien

Forskning omkring kommunismen

Michael Moore skäller på sitt land och avslöjar dumheter

Ett par viktiga utrikespolitiska händelser

Historia

Första världskriget

Prisbelönt poet

Marie Silkeberg — en poets röst

Böcker

Boktips inför våren

Om att upptäcka en författare

Försvarspolitiken i bokform och i verkligheten

Tecknade serier

Bizarro — nystartad serietidning

Musik

Air — Talkie Walkie

Courtney Love — America’s Sweetheart

Einstürzende Neubauten — Perpetuum Mobile

Franz Ferdinand

Guns N’ Roses första album

Jazz är skönhet och behag

Jens Lekman & Hundarna från söder

Jet — Get Born

Johnny Cash i dag

Karelia — Usual Tragedy

Lite om musik

Monster Magnet — Monolithic Baby

Peaches — vår tids feminist och sexualprofet

Singlar III

Sophie Rimheden — Wanting & Holding

The Central Bank

Whiskeytown — Pneumonia

Filmer

På TV

Joe Renato

Intervjuer

Intervju med Dick Erixon

Mat & Dryck

Macallan Elegancia 12 år