Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Jane Austen — Stolthet och fördom

Arbete av Mari Becker SFB

Inledning

En av engelska romantikens stora författare var Jane Austen. Mitt arbete går ut på att presentera henne och skriva om hennes bok Stolthet och Fördom (1997). Jag har valt att skriva om Jane Austen för att hon var en stark kvinna och skrev om starka kvinnor. Det material som jag har använt är dels litteraturhistoria och dels boken Stolthet och Fördom. Arbetet som du kommer att läsa är upplagt så att först kommer fakta om författaren, sen kortfattad recension och till sist kommer det en analys. Mina egna kommentarer om författaren kommer jag att lägga i sammanfattningen som går att hitta längs bak i detta arbete. Mina synpunkter om boken kommer ni att kunna ta del av i min analys.

Jane Austen

Jane Austen föddes 1775 i en prästgård i Hampshire, England, som det yngsta av sju syskon. 1801 flyttade familjen till Bath, där fadern dog 1805. Hennes familj tillhörde den lantliga högre medelklassen, och det var den hon berättar om i sina böcker. Janes bröder lämnade hemmet tidigt och två av dom blev amiraler, medan Jane och hennes systrar förblev hemmadöttrar och följde modern först till Southampton, och sedan till Chawton, Hants. 1817 när Jane var 42 år dog hon i Wincester.

Hennes liv var fyllt av hushållsgöromål, visiter, tebjudningar, middagar och några baler. Hon hade ingen kontakt med den litterära världen. Men familjen och deras vänner hade en hög utbildningsnivå och ansåg att böcker var något man skulle ha.

Jane började skriva böcker i 14-års åldern i familjens vardagsrum och det blev ett intresse som hon tyckte om att syssla med. Vid 20 års åldern var hon författare på heltid.

Stolthet och fördom

Boken Stolthet och fördom (Pride and Prejudice) utkom första gången på svenska 1920 och på engelska kom den ut första gången 1813. Den utgåva som jag har läst kom 1997.

Boken handlar om den unga damen Elisabeth Bennet. Man får följa huvudpersonen i med och motgångar. En annan person som man får följa i boken är den unge godsherren Mr. Darcy som hyr Netherfield Park.

Boken är skriven för unga damer i Janes Austens samhällsställning. Romanen är skriven på ett berättande och beskrivande sätt. Man kan se boken som delvis självbiografisk, för många saker som hon låter huvudperson vara med om har hon själv har upplevt. Ett exempel på det är att huvudpersonen i boken håller på att bli förlovad med en präst, samma sak hände även författaren. Boken beskriver en stark kvinna som går sin egen väg, vilket inte var så vanligt på 1800-talet bland kvinnorna. Helst skulle man göra som föräldrarna sa. Det finns många intriger i boken. Elisabeth Bennets yngre syster rymmer i väg med en militär som får familjens släkt att ta avstånd från henne och begär att familjen också ska göra som dom. Språket i boken är lätt och flödande, det finns en röd tråd som löper genom boken som på ett spännande sätt. Boken är en kärleksroman som beskriver en flicka som lever ett vanligt i hennes samhällsklass.

Jag tycker boken är spännande och väldigt bra, man får en bra uppfattning om hur man levde i en familj på landet i den högre medelklassen.

Sammanfattning

1700-talet innebar romanens genombrott. Många kvinnor började läsa romaner. Manliga kritiker ansåg att det var farligt att läsa romaner. Kvinnor kunde få känslomässiga problem. Men många överklassdamer började med att skriva romaner. En av dom som skrev romaner var Jane Austen, hon skrev dom anonymt. Intrigerna i hennes romaner är kärleksförvecklingar. Hon skrev om den världen hon levde i. Hon skrev sakligt och nyktert, men med en mild satir och ironi. Fast hon levde i en tid med oro i världen bl.a. Franska revolutionen.

Det märks i hennes böcker att hon var en stark kvinna, för huvudpersonerna i böckerna är kvinnor som är starka och vet vad dom vill ha, dom går ofta sina egna vägar för att få det dom vill ha.

Jane Austen är intressant kvinna och det har varit roligt att läsa om hennes liv.

Författaren flydde aldrig verkligheten men det kan du som läsare få göra i hennes böcker …

Källförteckning

Austen, Jane: Stolthet och fördom, Falun, 1997

Litteraturhistoria, natur och kultur, Kristinsstad, 1993

Mari Becker
SFB

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2002

Gäst-
skribenter

Sigge Stark — författare inom populär-
litteraturen (av Berith Eliasson)


Jane Austen — Stolthet och fördom (av Mari Becker)


Det ansiktslösa motståndet (av Varg i Veum)


Tankar om reklam (av Björn Friberg)


Bruntungor värre än brunrockar (av Christian Gergils)

Special om Stefan Hammarén

Bok av Stefan Hammarén

Intervju med Stefan Hammarén

Impuls

Siamesisk

Artiklar

Vänsterpartiet

Åsikt kring neutraliteten

Kärlek till politik

Essäer

Mehmed Uzun

Kåserier

Det kliar!

Historikern Alf W. Johansson

Glesbygd

Tecknade serier

Konst

Den usla videokonsten

Konst-
akademien

Tensta Konsthall

Tensta Träff

Museer

Nationalmuseum

Böcker

Göteborgs-
kravallerna

Noam Chomsky

Bokliga upplevelser

Mera Noam Chomsky

Tidskrifter

Axess

Dast

Tecknade serier

Spindel-
mannen

Wolverine

Moonknight

Secret Agent X-9

Chock

Serie-
magasinet

Fantomen

Musik

Bruce Springsteen

Cd-priserna igen

David Bowie

Elvis Costello

Embrace

Garbo — The Musical

Mer Punkmusik

Musikkrönika II

Rod Stewart

Solomon Burke

Ted Nugent

Yngwie Malmsteen

Filmer

Om inte

Lilja 4-ever

Snygg, Sexig, Singel

Minority Report

Filmmagasin

Jag är Dinah

Intervjuer

Besök hos tidningen Socialisten

Mat & Dryck

Karins Gryta

En kurs i hur man bäst avnjuter ett Veteöl

Whisky-
provning

Aecht Schlenkerla Rauchbier

Chimay Blue