Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Dryck

En kurs i hur man bäst avnjuter ett Veteöl

Ett glas veteöl i olika stadier av njutning!Veteöl, eller Weissbier på tyska, görs på vete i stället för korn och har ända sedan 1700-talet varit Bayerns "nationaldryck".

Just de speciella glasen har en framträdande roll när man dricker veteöl; det är också viktigt att ölet hälls upp på korrekt sätt för att komma till sin rätt.

Det är också viktigt att man har en bra skumkrona då denna både innehåller mycket smak och fungerar som lock för att bibehålla aromer och temperatur.

Veteöl gör sig bäst vid lite halvljumma kvällar.

Man skiljer på ofiltrerad och filtrerad veteöl. Den ofiltrerade kallas Hefe, efter tyskans ord för jäst, och innehåller en jästfällning. Denna jästfällning ska följa med vid upphällningen. Föredrar man en Weissbier utan jäst väljer man Kristall. Jästen i den är bortfiltrerad, men ölets smak är i stort sett likadan som den med jäst. Möjligen förlorar man en liten extra nyans som jästen ger. Det finns även mörkare veteöl, kallat Dunkel. Det har färgats lite mörkare med en tillsats av hårt rostad färg- eller karamellmalt i inledningen av bryggningen.

Tricket är att få med jästen när man häller upp ölet då de flesta smaker och aromer sitter där.

När man har sista skvätten (3-4 cm) kvar i flaskan så skakar man flaskan lite försiktigt så jästfällningen blandas ut med ölen.

Och så häller man upp det sista i glaset.

I smaken känns framförallt den fruktiga bananliknande smaken som balanseras av en mera örtig smak som påminner lite om kryddnejlika. Det är just när dessa två smaker möts i symbios som veteölet sägs smaka bäst. Den höga kolsyrehalten märks också tydligt i ölets karaktär och veteöl är särskilt rikt på vitamin B2.

Våga prova.

Om Dr. Rock |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2002

Gäst-
skribenter

Sigge Stark — författare inom populär-
litteraturen (av Berith Eliasson)


Jane Austen — Stolthet och fördom (av Mari Becker)


Det ansiktslösa motståndet (av Varg i Veum)


Tankar om reklam (av Björn Friberg)


Bruntungor värre än brunrockar (av Christian Gergils)

Special om Stefan Hammarén

Bok av Stefan Hammarén

Intervju med Stefan Hammarén

Impuls

Siamesisk

Artiklar

Vänsterpartiet

Åsikt kring neutraliteten

Kärlek till politik

Essäer

Mehmed Uzun

Kåserier

Det kliar!

Historikern Alf W. Johansson

Glesbygd

Tecknade serier

Konst

Den usla videokonsten

Konst-
akademien

Tensta Konsthall

Tensta Träff

Museer

Nationalmuseum

Böcker

Göteborgs-
kravallerna

Noam Chomsky

Bokliga upplevelser

Mera Noam Chomsky

Tidskrifter

Axess

Dast

Tecknade serier

Spindel-
mannen

Wolverine

Moonknight

Secret Agent X-9

Chock

Serie-
magasinet

Fantomen

Musik

Bruce Springsteen

Cd-priserna igen

David Bowie

Elvis Costello

Embrace

Garbo — The Musical

Mer Punkmusik

Musikkrönika II

Rod Stewart

Solomon Burke

Ted Nugent

Yngwie Malmsteen

Filmer

Om inte

Lilja 4-ever

Snygg, Sexig, Singel

Minority Report

Filmmagasin

Jag är Dinah

Intervjuer

Besök hos tidningen Socialisten

Mat & Dryck

Karins Gryta

En kurs i hur man bäst avnjuter ett Veteöl

Whisky-
provning

Aecht Schlenkerla Rauchbier

Chimay Blue