Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Junilistan

Protester stoppar inte Junilistans valsedel

Stockholm 3 april

I veckan har socialdemokraterna, kristdemokraterna och moderaterna var för sig lämnat in skriftliga protester till valmyndigheten. De riktar sig mot Junilistans valsedel inför valet till EU-parlamentet den 13 juni.

Det mig veterligen första gången som någon protesterar mot någon annans valsedel. Antingen har s, kd och m inte förstått att vi är ett tvärpolitiskt alternativ. Eller så försöker de använda juridiska manövrar i stället för att debattera politiska frågor. Vi på Junilistan vill öka medborgarnas intresse för EU-frågor och höja valdeltagandet. Först då tror vi att väljarna kan säga Nej till EUs väg mot superstat. Så skall det gå till i en demokrati. Men det politiska etablissemangets första utspel är att försöka få valmyndigheten att underkänna vår valsedel!

Försöken från s, kd och m att stoppa oss med administrativa medel i stället för med fri demokratisk debatt beror på att Junilistans valsedel tydligt anger kandidaternas politiska profil. På vår valsedel skriver vi till exempel: Hélène Goudin, förskollärare i Piteå, socialdemokrat, Görel Flyckt, journalist i Sigtuna, kristdemokrat och Tom Heyman, fd sjökapten i Göteborg, moderat.

Det politiska etablissemanget hävdar nu att detta sätt att ange vilket parti våra kandidater är anhängare av är ett slags namnintrång. De tycks mena att det är deras partiledningar som har ensamrätt till att sätta partifärg på medborgarna. Men i vårt land bestämmer fortfarande faktiskt var och en själv hur vi vill presentera oss politiskt.

S, kd och m tycks tro att bara partimedlemmar får kalla sig ex socialdemokrat eller moderat. Detta är en helt grotesk föreställning. Socialdemokratiska partiet har bara ca 150 000 medlemmar, men det finns mellan två och tre miljoner socialdemokrater i landet, människor med socialdemokratiska värderingar som vanligen röstar på socialdemokraterna. Det är därför socialdemokratin vanligen sitter i regeringsställning. Moderaterna har bara drygt 60 000 medlemmar, men det finns mellan en och en och en halv miljon moderater. Det är alltså bara ungefär 5 procent av alla socialdemokrater och moderater som är medlemmar i sina partier.

I svenskt språkbruk är det också glasklart att en beteckning som t ex socialdemokrat inte är en kortform för socialdemokratisk partimedlem. Den obestridda auktoriteten när det gäller svenskt språkbruk är Svenska akademien. Och vad står det i Svenska akademiens ordbok? Jo, om man slår upp ordet socialdemokrat, finner man följande definition: ”person som är anhängare av socialdemokratin (t. ex. genom att vara medlem av eller rösta på socialdemokratiskt parti)”. Uttrycket t. ex. visar att man tydligen kan vara socialdemokrat även när man varken är partimedlem eller röstar på partiet. Det räcker med att man anser sig dela arbetarrörelsens värderingar. Motsvarande gäller naturligtvis de andra partierna. Det är inte partiledningarna utan medborgarna själva som bestämmer om de är kristdemokrater, moderater osv.

Anmälarna har dessutom helt missat poängen med Junilistan. Junilistan har ju startats i syfte att ge borgerliga och socialdemokrater en möjlighet att rösta för EU-medlemskap men mot fortsatt maktförskjutning till Bryssel och samtidigt markera sin ideologiska hemvist. Vi är inget vanligt parti, utan är en lista som ger möjlighet till ett EU-kritiskt personval den 13 juni. Detta förutsätter naturligtvis att väljarna kan se vilken allmän politisk hemmahörighet de olika kandidaterna har.

Valsedeln är dessutom vårt viktigaste redskap. Junilistan har inga miljoner kronor till annonser, affischer, valstugor och kampanjbussar, så att vi kan nå ut med informationen om vår tvärpolitiska karaktär den vägen. Vi måste ha valsedlar som meddelar någonting mer än bara namnet.

Junilistan är en ny form av politisk verksamhet gör det möjligt för medborgarna att på valdagen skicka ett mera nyanserat budskap om hur de ställer sig i de viktigaste politiska frågorna. Vi är inte ensamma i Europa. Junibevaegelsen i Danmark har nu på samma sätt anhängare från Konservative folkeparti och Venstre på högerkanten till socialdemokraterna på vänsterkanten. Samma idé börjar spira i andra EU-länder. Jag har nyligen diskuterat med en person som tillhör en grupp i Slovenien med samma syfte.

De etablerade partierna vill naturligtvis slippa konkurrens genom att så långt möjligt hindra nyetableringar i politiken och de vill inte veta av folkomröstningar som kan rubba deras planer. Men det är just nyetableringar och folkomröstningar som är möjligheten att höja det politiska engagemanget så att vi får en levande demokrati, där politiskt arbete innebär att medborgarna skall övertygas i stället för att jagas in i politiska fållor.

Socialdemokraternas partisekreterare kan inte hindra Hélène Goudin, K G Svenson och mig från att kalla oss socialdemokrater. Kd:s partiledning kan inte hindra Görel Flyckt från att kalla sig kristdemokrat, moderaterna inte Tom Heyman från att kalla sig moderat. Vi har samma politiska övertygelser nu som innan Junilistan startades och vi har gått med i den för att vi vill ge väljare i våra partier ett alternativ just i Europavalet i juni. Det måste de etablerade partierna helt enkelt acceptera.

Junilistan är inte den sista tvärpolitiska listan. Jag har redan hört flera tala om liknande listor i andra nyckelfrågor. Vi är till för en modern demokrati där engagerade medborgare kan uttrycka sofistikerade ståndpunkter. Det politiska etablissemangets försök att bevara sitt oligopol i svensk politik med administrativa manövrar tillhör ett stelnat system som skapar leda och i värsta fall politikerförakt.

Nils Lundgren

Junilistan

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2004

Junilistan

Protester stoppar inte Junilistans valsedel

Stefan Hammarén

Uppror, pingviner och lite sex

Vad i helgjutna mässingshelgon

Thommy Sjöberg

Modernitet — uttryck för modern livsstil

Helena Kommonen

Kalevala i färsk översättning till tyska

Karin Piehl

Det musikaliska kriget

Miss Vampyria

Konsert med Cathedral

Ulf Holmén

Hole Sh*t!

Limerickar

Mellansel (av Mikael Bäckman)

Essäer

Science Fiction när den är som bäst

Kåserier

Samtiden med Lundells anteckningar

Minnesglimtar

Beppe från min tv-värld

Artiklar

Dom ryska demokraterna som plundrade Ryssland

Kriget i Tjetjenien som glömdes bort

Mumia Abu-Jamal: Rapport från ett dödsblock

Pakistan och Indien II

Valet 2002 och dess journalister

Mah-Jong modet

Konst

Waldemars Udde: Drottning Margrethe och Prins Eugen — Själens landskap

Arkitektur

Städer

Böcker

Maja Hagerman & Claes Gabrielson — I miraklernas tid

Karl-Erik Edris — …men vad går det ut på egentligen — livet alltså

Om en stor amerikansk berättare och en liten svensk deckare

Spänningslitteratur och skräckromaner

Tidskrifter

Stick

Musik

Arbogast — Something Bit Me

Edguy — Hellfire Club

Ed Harcourt målar sin värld med poesi i musiken

Her Majesty — You and Me Against the World

José González — Remain

Junior Jacket feat. Robert Smith — Da Hype

Kurt Cobain — 10 år sedan rockängeln dog

Lambchop — Awcmon/Noyoucmon

Lite om Honeydogs fina vårpop

Lite om Van Morrisons — Into the Music

New York Dolls världsbild

Norah Jones — Feels Like Home

Peaches feat. Iggy Pop — Kick It

Quant — Getting Out

Scissor Sisters — Scissor Sisters

Teddybears STHLM feat. Mad Cobra — Cobra Style

The Coasters från det förflutna

Tiger Lou — Is My Head Still On?

Von Bondies — Pawn Shoppe Heart

Filmer

På TV

François Truffauts franska nya vågen-filmer på tv

Frasier & Vänner

Nöje

Lill-Babs firar 50 år i nöjesbranschen

Sport

SM-Guld till HV-71

Tips

Downbeat Sounds på restaurang Svajs

Göran Greider

Kapten Stofil — ett magasin för det udda, dumma och allmänt reaktionära

Robbie Fulks

Robert Nyberg är politisk suverän satiriker

Etiopien — en resa i tid och rum