Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Debatt

Modernitet — uttryck för modern livsstil

Modernitet uttryck för modern livsstil, för demokrati och alla friheter som hör till; religion, åsikts och tryckfrihet, möjligheten att resa och att mötas, fungerande rättsstat, tro på staden som idé och projekt, alla människors lika rätt till kärlek, kultur och utbildning oavsett ursprung.

Allt det där fick sig en rejäl törn den 11 september 2001. Magnituden på smällen var så häftig så att man speciellt i USA talar om före och efter den dagen. Det var som om själva grundvalarna för vår värld skakades om. 11 mars i Madrid var det dags igen. Den här gången med ett omfattande pendeltågsattentat.

Vi som är äldre kommer ihåg när Kennedy och Palme mördades och hur vi fick besked om attentaten på dem. (Senare även Anna Lindh och nu i Madrid). När vi får meddelande om en för oss genomgripande politisk händelse så är det som att plats och sätt etsas fast i minnet och på näthinnan.

Min personliga lista i de här fallen ser ut enligt följande. John Kennedy muntlig budbärare, en av killarna i vårt pojkgäng, när vi satt på café. Palme när jag fiskar upp min morgon DN och World Trade Center katastrofen via SMS till elev, mamman till eleven skickade, under sen eftermiddagslektion. Meddelandet följdes upp av gemensam Internetsökning: ”Ett plan till har kört in i södra tornet!”

Sedan i bil på väg till ett möte på en annan skola, hör jag Cecilia Uddén i radio från Washington berätta om hur norra tornet kollapsar inför världens TV-kameror och inför chockade och förtvivlade New Yorkbor.

På mötet, som var en briefing för en resa till Sarajevo för några stockholmsskolor i stadsdelen Spånga/Tensta, så blev det svårt att hålla sig till ämnet, eftersom det var omöjligt att inte fundera på vad det var som hände i New York.

— Det måste vara Usama bin Laden! Det finns bara en som har ett så sådant ego, amerikahat och han har de ekonomiska möjligheterna att genomföra en aktion av det här slaget sade vår bosniske deltagare bara någon timme efter attentatet utan att ha sett vare sig tevebilder eller hört någon officiell kommentar. Så sa vår vän med sina erfarenheter och djupa insikter från Sarajevo om var gränssnittet ligger i världen; mellan öst och väst, mellan fattig och rik, mellan kristendom och islam, mellan fanatism och demokrati.

Den 11 september — En berättelse om vår tid?

Planet som styr in i södra tornet, den mörka skuggan som dyker upp som en svart urtidssfågel på vår samtidshimmel, vad berättar den om vår tid?

Inte är det actionrullarnas story som berättas! Bilderna som matades timme efter timme den 11 september 2001 tyder inte bara på att nyhetsredaktionerna fått en serie dramatiska bilder att visa som vida överträffar vår fantasi utan också om en desperation:

— Vad var det egentligen som hände och varför?

Klart att magnituden av smällen är beroende av att världshistoriens mäktigaste nation angrips i sin inre kärna, WTC-tornen som den globala ekonomins främsta symboler, till synes försvarslösa. Ett hightech försvar knyts upp med pappersknivar som vapen, fungerande som små trojanska hästar, när en grupp fanatiska unga män är beredda att offra sina liv och andras för att passera en gräns för vad fantasin kan föreställa sig.

I Los Angeles Times berättas några dagar senare deras historia i ett detaljerat reportage om deras sista tid före attentatet och på radio och i tv varvas expertkommentarerna.

— Påminner inte ideologin hos dem om unga fascisters ideal från 1930-talet? Känns de inte igen från de ryska terrorister som gjorde livet livsfarligt för tsarens alla byråkrater åren före ryska revolutionen? Är de inte andliga kusiner till Baader-Meinhof och de italienska Röda brigaderna från 1970-talet som isolerade från omvärlden genomförde diverse meningslösa våldsdåd frågar vi historieintresserade oss?

När al-Qaida värvar sina proselyter (anhängare) i arabvärlden handlar det ofta om unga kränkta personer, kanske de första i en familjetradition som fått högre utbildning, men som tappat rotfäste i en korrupt värld där de härskande eliterna i Arabvärlden inte ger något utrymme för samhällsförändring eller ungdomliga drömmar om en bättre värld. Det vimlar även av högutbildade tekniker och naturvetare hos al-Qaida. De som värvas i väst tycks snarare höra hemma bland en välförsedd medelklass med rötter i arabvärlden än bland fattiga och förtryckta människor från västbanken eller någon annan krisort. Grogrund för frustrationen är här snarare att de möts av fördomsfulla attityder, rasism och att alienationens moras ligger på lur i deras studier på universitet och högskolor.

— Var inte han som styrde in planet i norra tornet doktorand i stadsplanering.

De tycks använda sina kunskaper i teknik för terror i samma utsträckning som de lockas av en enkel samhällssyn som hör hemma bland medeltida ideal och med ett Islam som det såg ut på Muhammeds tid.

— Ett islam i fascistisk skrud.

Bilderna av planen som styr in i tornen blir då en berättelse som vi har tagit del av förr. Berättelsen om hur teknik och utveckling går i spinn mellan känsloliv och intellekt. Fascism, anarkism och religiös fundamentalism som reaktion på det moderna livet; i form av mångkultur, demokrati, kvinnans frigörelse, globalisering och en komplex värld.

Kampen om civilisationen står då inte mellan islam och kristendom eller mer diffust (amerikansk politik) mellan det onda och det goda utan mer mellan modernitet och fanatiker med extrema föreställningar och ideal.

— Moderniseringen måste hanteras även av de muslimska länderna!

Detta tänker jag är förstås en synpunkt av många på 11 september och nu 11 mars i Madrid.

När USA startade sina anfallsvågor mot Irak förra våren såg jag inte vår granne i Kista, farbrodern från Mellanöstern, så ej heller nu i mars i år 2004.

Han som under Kuwaitkriget så stolt draperade sig i Palestinaschal och sågs flanerande fram längs Helsingörsgatans promenadstråk allvarlig och fundersam.

Thommy Sjöberg

Källor och lästips

Tidningsartiklar
Rader av intressanta artiklar, krönikor och ledare DN hösten 2001 Se t ex Göran Rosenberg "Fundamentalismens frestelse" DN 10/8 -01 där det även finns en osannolik bild på Usama Bin Laden på besök i Falun sittande i moderna västerländska kläder på ett amerikanskt vrålåk tillsammans med ett försvarligt antal syskon och kusiner.
Översättningen från Los Angeles Times DN 5/10 -01 artikel av C J Williams, J T
Dahlburg och H G Reza "Kaparnas väg /_ _ _/."
DN 21/9 -01 "En fascism i religiösa kläder" artikel av den brittiske historikern Anatol Lieven som diskuterar islamska fundamentalismens psykologiska orsaker
Litteratur
Ali Tariq Fundamentalisternas kamp
Björn Kumm Terrorismens historia
Tahar Ben Jelloun m.fl 11 september ett år efteråt

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2004

Junilistan

Protester stoppar inte Junilistans valsedel

Stefan Hammarén

Uppror, pingviner och lite sex

Vad i helgjutna mässingshelgon

Thommy Sjöberg

Modernitet — uttryck för modern livsstil

Helena Kommonen

Kalevala i färsk översättning till tyska

Karin Piehl

Det musikaliska kriget

Miss Vampyria

Konsert med Cathedral

Ulf Holmén

Hole Sh*t!

Limerickar

Mellansel (av Mikael Bäckman)

Essäer

Science Fiction när den är som bäst

Kåserier

Samtiden med Lundells anteckningar

Minnesglimtar

Beppe från min tv-värld

Artiklar

Dom ryska demokraterna som plundrade Ryssland

Kriget i Tjetjenien som glömdes bort

Mumia Abu-Jamal: Rapport från ett dödsblock

Pakistan och Indien II

Valet 2002 och dess journalister

Mah-Jong modet

Konst

Waldemars Udde: Drottning Margrethe och Prins Eugen — Själens landskap

Arkitektur

Städer

Böcker

Maja Hagerman & Claes Gabrielson — I miraklernas tid

Karl-Erik Edris — …men vad går det ut på egentligen — livet alltså

Om en stor amerikansk berättare och en liten svensk deckare

Spänningslitteratur och skräckromaner

Tidskrifter

Stick

Musik

Arbogast — Something Bit Me

Edguy — Hellfire Club

Ed Harcourt målar sin värld med poesi i musiken

Her Majesty — You and Me Against the World

José González — Remain

Junior Jacket feat. Robert Smith — Da Hype

Kurt Cobain — 10 år sedan rockängeln dog

Lambchop — Awcmon/Noyoucmon

Lite om Honeydogs fina vårpop

Lite om Van Morrisons — Into the Music

New York Dolls världsbild

Norah Jones — Feels Like Home

Peaches feat. Iggy Pop — Kick It

Quant — Getting Out

Scissor Sisters — Scissor Sisters

Teddybears STHLM feat. Mad Cobra — Cobra Style

The Coasters från det förflutna

Tiger Lou — Is My Head Still On?

Von Bondies — Pawn Shoppe Heart

Filmer

På TV

François Truffauts franska nya vågen-filmer på tv

Frasier & Vänner

Nöje

Lill-Babs firar 50 år i nöjesbranschen

Sport

SM-Guld till HV-71

Tips

Downbeat Sounds på restaurang Svajs

Göran Greider

Kapten Stofil — ett magasin för det udda, dumma och allmänt reaktionära

Robbie Fulks

Robert Nyberg är politisk suverän satiriker