Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Böcker

Korta bokrecensioner

Norska socialantropologen Unni Wikman har undersökt hedersmord i Norge och framförallt med tonvikt på Sverige. Hon undersöker Fadime med flera som fallit offer för begreppet hedersmord. Hon vill förstå utan att acceptera mördarnas usla motiv. Psykologisk, delvis kulturellt betingad och sociologiskt i boken En fråga om heder (Ordfront 2004) Boken har ett bra och intressant efterord signerad Arne Ruth som förklarar Unni Wikmans egen kontroversiella forskning som presenterar nordiska politikens syn som både stigmatiserar och segregerar andra länders innevånare genom att alltid se dom som särart. En utmärkt bok.

Colibrine Sandströms nya bok Stjärnesyster handlar om Tycho Brahes syster Sophie Brahe. En kvinna som försvann ur vetenskapshistorien trots att hon både kunde kemi, astronomi och var länge sedan sin bror behjälplig blev hon aldrig riktig känd inför historiens stora forskare. Sophie Brahe var som ingen annan i norden utan skilde sig från alla andra kvinnor som tillhörde samma samhällsklass. Förlaget Byahornet ger ut boken och kan ge henne lite samtida erkännande med denna bok.

Petter Karlsson och Johan Erseus har skrivit en stor fin bok med titeln Svenska uppfinnare på förlaget Max Ström. Här finns otroligt intressanta livsöden som också är grunden till många stora industriella koncerner. Gustaf de Laval, Alfred Nobel, Gustaf Dalén, Alfred Nobel, J E Lundström till den ytterst bisarre Baltzar von Platen som både var andeskådare och försökte bli sångare i en mer eller mindre underlig karriär. Boken är mer eller mindre bläddervänlig men innehåller fina porträtt med rikligt med bakgrundsmaterial till dessa våra genier. Boken berör bara lätt i förordet om den debatt som stundtals dyker om industrialismens ursprungliga betydelse för vår välfärdsstat. Höger och vänsterdebatten har pågått då och då. Det finns många intressanta perspektiv kring problematiken. Boken är riktigt bra i alla fall. Ljus från Sverige

Paul Eddy är tillbaka med en ny bok med sin kvinnliga agent inom finanspolisen, Grace Flint. Nya romanen heter Mandrake och handlar om en engelsk mullvad som beskyddar före detta östtyska spioner. En kvick tjock läsvärd bok som verkligen gnistrar. Första boken hette enbart Flint. Norstedts 2003.

Jan Guillou skriver svaren på frågorna han fått angående sina böcker och journalistik. På jakt efter historien (Spioner, reportage, riddare och häxor) En kort och koncis bok som bara förklarar det grundläggande kring hans författarskap. Utgiven av Piratförlaget.

Ingrid Sjöstrands biografiska dokumentärroman Dom Stora (Ordfront) är riktigt fin med bilder ur arkivet på släkten och hennes fina förmåga att iscensätta ett självbiografiskt stoft ur en tid som förflöt. En liten bok i det stora.

Förlaget Brombergs ger ut en samling polska reportage i urval av Maciej Zaremba som fått den fina titeln Ouvertyr till livet Dom flesta journalister använder det litterära reportaget som medel och tidningen Gazeta Wyborca stod för det mesta som visas i boken. I Sverige är det mest Hanna Kralls och Ryszard Kapuscinski som är kända reportrar. Men boken visar upp just denna journalistik som skulle behövas i Sverige allt oftare.

Ljudmila Ulitskajas roman Sonetjka (Norstedts 2000) är en fin bok som påminner om Tjechovs noveller lite grann. Kristina Rotkirch har som vanligt skrivit förordet till boken on den fule beläste kvinnan, Sonetjka. Boken visar upp vidden av Rysslands litterära bredd.. En kort bra roman.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2004

Junilistan

Junilistans valsedel godkänd

Tar Posten politiska hänsyn?

Brev till Posten

Stefan Hammarén

En ny Horla i Suecia

Enkel portion våld

Thommy Sjöberg

Konsten att vara ledare

Maradona

Lennart Carlström

UFO — Närkontakt av första graden

Bengt Hj Törnblom

Δ-KONCEPTET

Ulf Holmén

Warren Zevon — The Wind

Limerickar

Josua Tree (av Mikael Bäckman)

Essäer

Bruno K. Öijer — svartmagisk poet

Giacomo Oreglia — Campanella — Liv, verk & samtid

Harry Martinsson 1904–1978

Kåserier

Trängselavgifter — Återigen

Kåseri om konst

Politik

Junilistan mot eliten

Måndagsrörelsen rör på sig igen!

Politiska kommentarer

Artiklar

Blix versus Ahlmark

Om Sverige och världen

Böcker

Ingmar Hedenius och religionen

Korta bokrecensioner

Lemmy — White Line Fever

Stjärnfall

Musik

Big Star från det glömda 70-talet

Blondie — The Curse of Blondie

Count Basie 100 år och Nina Simone 60-tals inspelningar

Dionysus — Anima Mundi

Fear Factory — Archetype

George Bensons bortglömda souljazzskiva från 1980

George Michael — Patience

Impellitteri — Pedal to the Metal

Intelligent spännande hip hop

Marit Bergman — Baby Dry Your Eye

Musikkommentarer II

Musikmix

Phoenix — Alphabetical

Teddybears STHLM — Fresh!

The Jayhawks — Rainy Day Music

U.D.O. — Thunderball

Varför jag har så svårt för Weeping Willows

Zero 7 — When It Falls

Filmer

På TV

Drömmarnas tid

Nip/Tuck

Sport

Silver till Sverige