Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Maradona

Maradona Latinamerikas fotbollshjälte, den uppkäftige, liraren som dominerade VM i fotboll 1986 och ledde sitt lag till guld, Neapelbornas gunstling som spelade hem scudetton till den italienska södern efter mer än femtio års väntan — två gånger dessutom, härföraren som så när så när spelade hem Italien-VM 1990 tillsammans med ett mediokert argentinskt lag och för att inte tala om ligavinsterna med Barca och Bocca-juniors.

— Nu utkämpar han kanske sin hårdaste match.

Tjaba Diego!

— Har sett i bladen att du ligger på intensiven i Buenos Aires medan dina fans visar att de inte glömt dig med bilsignaler, trummor och trumpeter mest dygnet runt — kan vara jobbigt förstår jag. Men du har ju varit med förr Diego, utsatt och kritiserad, men vi, dina supporters håller på dig. Vi vet att du varit på avvänjning på Castros Cuba — en annan gammal hjälte — vi har sett din tatuering av Che, den med baskern, på överarmen — och du bär ju rentav en Che-keps själv nuförtiden.

— Du Diego du är ju en av hjältarna du med — ni spelar i samma liga!

— Visst gjorde du mål med handen, Guds hand, i kvartsfinalen mot England i VM 1986.

— Visst, det var ingen tvekan, du hade snusat kokain under din tid i Neapel

— Visst du hade troligen ihop det med Camorran där i Neapel. De styrde fotbollen och du spelade i deras lag och visst gick du på deras klubbar och höll igång med brudar och levde ett utsvävande liv.

— Visst sköt du på journalisterna i direktsändning i argentinsk TV.

— Visst, du höll outhärdliga egoshower i amerikansk TV inför premiären av USA-VM 1994.

— Visst du hade käkat någon fenedrincocktail, en riktig soppa, inför nypremiären i nämnda VM, övervikt och åren har ju sitt pris, Fenedrin var ju då inte heller klassat som doping där i USA.

— Ändå Diego finns det en värld som håller på dig. Inte den prudentliga, välordnade och välorganiserade västvärlden med sitt överflöd. Inte de med konventioner och traditioner som hör hemma i den anglosaxiska världens överklass och förlegade fairplay mentalitet som mest speglar en tid när före detta internatelever dominerade idrottens världsbild.

— Nej de som håller på dig Diego finns i Buenos Aires oändliga förstäder med sina ruffiga kvarter. I Neapels trånga stökiga och farliga virrvarv av gränder. Hos de med hemlängtan och paraboler i de europeiska städernas invandrarförorter.

— Du var ju en av dem Diego, en av de utsatta.

Dina finter och dribblingar var så mycket mer; repliker från den uppkäftige gatugrabben till överheten. Jonglerandet och klacksparkarna var uttryck för en obändig livsluft och seg uthållighet — maskrosbarnets konstnärskap. Passningarna som likt en korkskruv öppnade motståndarförsvaret och blev till en kollektiv utmaning — tillsammans vinner vi!

De direktinskruvade frisparkarna blev kanonader mot förtryck och utsatthet.

— Det där målet mot England i VM 1986 Diego, då du liksom rann igenom det engelska försvaret med bollen klistrad vid dojorna; kompakt, massiv och liksom accelererade genom sekler av engelsk kolonialism, utsugning och erövringskrig på Falklandsöarna och du gjorde århundradets mål. Då Diego var du en banerförare för dialogen mellan tredje världen och den rika världen.

— Du Diego du ledde ju faktiskt dina lag mot segrar och vinster i cuper, serier och slutspel. Boca juniors redan som junior och sedan som vuxen, Barcelona, Napoli och förstås Argentina i VM 1986.

— Du kunde lyfta ett lag Diego och du lyfte fotbollen men nu har du landat och dina fans tutar i hornen i Buenos Aires ljusa natt.

— Du Diego visst finns det värre missbruk än ditt och du, Guds hand, vilka koloniala makter har inte manipulerat med hjälp av den!

— Ser i skrivande stund i bladen Diego att du lämnat sjukhuset. Det sägs Diego att du ska rehabilitera dig genom att spela golf. För att du ska få riktigt lugn och ro med golfen ska du spela på nätterna i utkanterna av Buenos Aires.

Till din hjälp lär du ha självlysande golfbollar.

— Du Diego, ser vi projektiler i natten som ser ut som lysraketer fara genom luften över den fashionabla golfklubben i Buenos Aires exklusiva kvarter så förstår vi Diego att det är du som är där och spökar för överheten.

— Stå på dig Diego vi håller på dig och sänder hälsningar, några försiktiga signaler med bilhornet från förorten, i ditt livs tuffaste match.

Copyright: Thommy Sjöberg

Källor och litteratur

* Litteratur: Eduardu Galeano författare och journalist från Uruguay som skriver insiktsfullt, roligt och oväntat om fotboll och samhälle i "Fotbollens himmel & helvete".

Olle Svenning "Maradonas tårar" Spelet kring VM i Italien 1990. En bok som knyter ihop samhälle, politik och fotboll på ett kunnigt och analyserade sätt, saknar Galeanos humor och sinne för det oväntade.

* Artikel: Nathan Shachar, den lärde Latinamerikakorrespondenten, som i DN den 22/4 04 skildrar och analyserar Maradonas senaste kamp. "Han hade hela sitt geni i fötterna" välformulerat men jag tycker att Shachar underskattar Maradonas begåvning och missar en del i sitt välskrivna påstående att Maradonas /_ _ _/"öde i så mycket är en spegelbild av Argentinas eget: Ett land som fick alla jordens skatter och förutsättningar i dopgåva, men som egenhändigt slösade bort det rika arvet."

— Nog fanns det starka krafter från andra håll som hjälpte till med slöseriet!

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2004

Junilistan

Junilistans valsedel godkänd

Tar Posten politiska hänsyn?

Brev till Posten

Stefan Hammarén

En ny Horla i Suecia

Enkel portion våld

Thommy Sjöberg

Konsten att vara ledare

Maradona

Lennart Carlström

UFO — Närkontakt av första graden

Bengt Hj Törnblom

Δ-KONCEPTET

Ulf Holmén

Warren Zevon — The Wind

Limerickar

Josua Tree (av Mikael Bäckman)

Essäer

Bruno K. Öijer — svartmagisk poet

Giacomo Oreglia — Campanella — Liv, verk & samtid

Harry Martinsson 1904–1978

Kåserier

Trängselavgifter — Återigen

Kåseri om konst

Politik

Junilistan mot eliten

Måndagsrörelsen rör på sig igen!

Politiska kommentarer

Artiklar

Blix versus Ahlmark

Om Sverige och världen

Böcker

Ingmar Hedenius och religionen

Korta bokrecensioner

Lemmy — White Line Fever

Stjärnfall

Musik

Big Star från det glömda 70-talet

Blondie — The Curse of Blondie

Count Basie 100 år och Nina Simone 60-tals inspelningar

Dionysus — Anima Mundi

Fear Factory — Archetype

George Bensons bortglömda souljazzskiva från 1980

George Michael — Patience

Impellitteri — Pedal to the Metal

Intelligent spännande hip hop

Marit Bergman — Baby Dry Your Eye

Musikkommentarer II

Musikmix

Phoenix — Alphabetical

Teddybears STHLM — Fresh!

The Jayhawks — Rainy Day Music

U.D.O. — Thunderball

Varför jag har så svårt för Weeping Willows

Zero 7 — When It Falls

Filmer

På TV

Drömmarnas tid

Nip/Tuck

Sport

Silver till Sverige