Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Warren Zevon — The Wind B.B.B.B.

Warren Zevon — The Wind.I september förra året dog en legend som givit ut 11 album och jobbat i branschen i 30 år — Warren Zevon. Hans nya album The Wind har blivit trösten för den bedrövade skribenten, cd:n har släppts postumt och var klar bara några veckor innan han dog. En liten tröst för oss Zevonfanatiker trots att plattan inte är hans bästa. Den är trots detta intressant därför att den är hans musikaliska testamente, och som sådant fungerar den utmärkt. Har du aldrig stött på Zevons musik så är den här plattan en bra sammanfattning på hans 30-åriga karriär. Här finns country/amerikansk folkmusik/rock/blues/latino utan Ricky-Martin-tendenser-tack-och-lov.

Skivan inleds med Dirty Life And Times en country-rock låt i den bättre skolan med den där exakta avvägningen mellan country och pop/rock. Skivan fortsätter med rocklåten Disorder In The House som har ett jämrans tryck, Bruce Springsteen ylar bakgrund. Bob Dylan-folkpoplåten Knockin’ On Heavens Door är tredje låt ut, den är utan Guns N’ Roses tendenser vilket jag tackar för. Istället låter det som den är avsedd att låta — superbt. Numb As A Statue är fjärden ut, en låt som kanske inte är så stark men lyssna för guds skull hur David Lindley behandlar guran! She’s To Good For Me varvar ner tempot till ballad-stuk utan att bli ointressant. Lyssna på hur han löst vissa melodiska och arrangemangsmässiga frågor, ingen dussin-låtskrivare direkt. Prison Grove tar oss rakt in i den amerikanska folkmusikens underbara värld, läskigt bra och inte blir den sämre av att här återfinns både Ry Cooder och David Lindley på gitarr — lyssna och njut, det blir inte bättre än så här!

Sjunde låten El Amor De Mi Vida är en lättdoftande latino historia med Ricky Martin garanterat utelåst i kylan, och det spelar ingen roll hur mycket han än bankar på dörren. Lättmariachi med välbalanserad smörighet — Go Warren Go. The Rest Of The Night ett stycke amerikansk klassisk rock när den är som bäst, lyssna särskilt på den otroligt snygga melodi-sammansättningen — Jag bugar mig Herr Zevon. Please Stay ytterligare en av Warrens starka ballader med mycket melankoli. Emmy Lou Harris sjunger bakgrund med den bravur bara hon kan åstadkomma. Rub Me Raw gör ingen ZZ-Top fantast besviken, rå blues med slidegura som bara Joe Walsh och Billy Gibbons kan elda igång. Här får vi nöja oss med Joes glidtacklingar längs gitarrhalsen, själv är jag i himmelriket. Keep Me In Your Heart får avsluta, inte en av Warrens bästa men undviker ändå många fällor andra skulle gått i. Lyssna på textens kärleksförklaring, eller referenserna till amerikansk traditionell musik i de akustiska gitarrerna så inser man snart att även denna låt är genial.

Jag är part i målet jag erkänner, jag är Warren Zevonian. Trots detta kan betyget inte bli lägre än en fyra för en av de mest angelägna plattorna på väldigt länge. Ska du nu dänga iväg 180 av dina surt förvärvade kronor, gör det för guds skull det på något med kvalitet. Enligt mig är detta en platta som trots en del brister, når upp till oanade höjder och därför väl undviker ett syndfullt slöseri med dina alltför få sekiner. Snälla du gör Warren glad där uppe i musikerhimmlen och köp The Wind redan idag.

Ulf Holmén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2004

Junilistan

Junilistans valsedel godkänd

Tar Posten politiska hänsyn?

Brev till Posten

Stefan Hammarén

En ny Horla i Suecia

Enkel portion våld

Thommy Sjöberg

Konsten att vara ledare

Maradona

Lennart Carlström

UFO — Närkontakt av första graden

Bengt Hj Törnblom

Δ-KONCEPTET

Ulf Holmén

Warren Zevon — The Wind

Limerickar

Josua Tree (av Mikael Bäckman)

Essäer

Bruno K. Öijer — svartmagisk poet

Giacomo Oreglia — Campanella — Liv, verk & samtid

Harry Martinsson 1904–1978

Kåserier

Trängselavgifter — Återigen

Kåseri om konst

Politik

Junilistan mot eliten

Måndagsrörelsen rör på sig igen!

Politiska kommentarer

Artiklar

Blix versus Ahlmark

Om Sverige och världen

Böcker

Ingmar Hedenius och religionen

Korta bokrecensioner

Lemmy — White Line Fever

Stjärnfall

Musik

Big Star från det glömda 70-talet

Blondie — The Curse of Blondie

Count Basie 100 år och Nina Simone 60-tals inspelningar

Dionysus — Anima Mundi

Fear Factory — Archetype

George Bensons bortglömda souljazzskiva från 1980

George Michael — Patience

Impellitteri — Pedal to the Metal

Intelligent spännande hip hop

Marit Bergman — Baby Dry Your Eye

Musikkommentarer II

Musikmix

Phoenix — Alphabetical

Teddybears STHLM — Fresh!

The Jayhawks — Rainy Day Music

U.D.O. — Thunderball

Varför jag har så svårt för Weeping Willows

Zero 7 — When It Falls

Filmer

På TV

Drömmarnas tid

Nip/Tuck

Sport

Silver till Sverige