Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

In memoriam

Ronald Reagan är död, 93 år gammal

Ronald Reagan.Ronald Reagan avled 93 år gammal och naturligtvis hyllas han av världens globala konservativa höger därför att han lade grunden till den neokonservativa bedrägeriet med sina krig och ständiga skandaler med brott mot olika internationella regler. Myterna som sprids omkring honom är att han var den vanliga killen som tog makten. Han krossade kommunismen och andra saker om att myndigheterna var problemet som förhindrade individen.

Ronald Reagan.Det finns vi på vänstern som avskydde Reagan och högern/liberaler som älskade hans bombpolitik. Jag tänkte försöka ge min egen bild på Reagans tid inom politiken och hans påverkan på omvärlden.

Reagan var skådespelaren i en rad billiga b-filmer och ordförande för skådespelarfacket som lämnade ut sina kollegor med glädje till kommissionen för antiamerikansk verksamhet. Reagan ställde upp som republikan och stödde Barry Goldwaters reaktionära presidentkampanj 1964. Han tog ledningen och blev Kaliforniens guvernör. Han tog revansch för republikanernas förlorade politik när han fick chansen.

Lyndon B Johnson förlorade Vietnamkrigets stöd bland sina väljare, Nixon slog sönder sig genom Watergate. Gerald Ford eller Jimmy Carter hamnade i svåra situationer. Reagan valdes 1980 till ny president.

Ronald Reagan.Reagans politik bygger inrikes på den gamla republikanska antikommunismen men han kryddade med att offentlig sektor var ett problem som förhindrade storföretagens utnyttjande av individen men i Reagans ekonomiska begreppsvärld kallades det för individens befrielse. Hans ekonomiska politik är Milton Friedmans nyliberala företagsvänliga ideal där markanden (läs) företagens totala härskande agenda där dom styr individens hela liv och livsstil.Reagans politik handlade om begreppet Reaganomics det vill säga att sänka skatterna för dom redan rika för att få fattiga sträva efter att bli rika genom flera olika jobb eller få sina familjeliv förstörda av usel ekonomi och inte ha tid för sina barn. Samtidigt som Reagan släppte loss fria miljarder för hans rika understödjare så började konservativa samtidigt predika kristen ideologisk moralism för att straffa och reducera andra människors livsstil. Patriotism och kapitalism som går i ledband medan man slår ut hoten mot Reagans ekonomiska eliters makt över samhället. Under Reagans tid skulle enorma skattesättningar för rika få produktionen att sättas igång. Men politiken ledde till enorma budgettunderskott på en biljard dollar och stora klyftor mellan rika och fattiga. En myt säger att amerikansk arbetare har högre lön en till exempel en svensk. Men då betalar arbetaren allt själv och riskerar snabbt få sparken vilket gör att han/hon förlorar försäkringar och andra förmåner eftersom allt är oftast kopplad till arbetet. Reagan såg till att fackföreningarna slogs sönder inhemskt. Även på kulturområdet blev nyliberalismen det perfekta exemplet på ren konservatism rådde. Man drog in på statliga bidrag och lät neokonservativa företagare försöka styra kulturen med moraliska ideologiska republikanska värderingar som skulle reducera allt radikalt och annorlunda. Genom att gör allt beroende av företag styrdes demokratins konst och media via rika konservativas värderingar. Reagans största hot mot radikal kritik av konservativ ideologi var nyliberalismen lustigt nog. Genom att låta massmedia, militär och industri bli delar av varandra så styrde Reagans administration inrikes och utrikespolitiken genom propaganda. Men det kunde misslyckas också genom att pressen inte alltid följde makten signaler. Reagan utrikespolitik var en kamp mot alla radikala alternativ världen över och stöd till blodiga mördarregimer. Man ville dominera och utbildade i USA arméer av bödlar och torterare. Reagan ville rulla tillbaka kommunismen. Men det var inte så att hans rustningar gjorde att Sovjet blev tvungna rusta söder sig. Utan det är bara en del av sanningen. För om man går till litteraturen så visste ingen hur förfallet Sovjet var - eftersom civila och militära komplexet gick in i varandra.

Reagan tid var ett helvete för latinamerikaner då USA kontrollerade kontinenten med hjälp av fascistiska militärdiktaturer. Reagans presidentskap lämnar en bitter eftersmak hos mig personligen.

Däremot är b-filmernas Erroll Flynn som Reagan kallade sig själv med frän humor. Nåväl hans humor var bättre än hans relativt vedervärdiga politik.

I USA kommer han få statsmannabegravning.

Men Dr. Indie säger ändå trots vissa invändningar mot Reagans politiska gärning, Vila i frid Mr. Reagan.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2004

EU-motståndarna

Det behövs alternativ inom EU-debatten


EU-motståndarna tar motståndet till Bryssel

C-protester mot c-uteslutningar

Junilistan

Pressmeddelande från Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan vs Posten

Nyhetsbrev från Junilistan

Stefan Hammarén

DAST-magazine Nr 1 2004

Ord & Bild n:r 1-2 2004

Pennan — fetisch och skrivdon

Mikael Bäckman

Den blomstertid nu kommer

Kamaraderi och jäv

Thommy Sjöberg

Dennis Lehane

Miss Vampyria

Konsert med Mustasch

Stefan Whilde

De magra åren är över

Ulf Holmén

Johnny Cash — My Mother’s Hymn Book

Limerickar

Floda (av Mikael Bäckman)

Essäer

Hans Gunnarssons hårdkokta berättelser

Claude Simon — en nobelpristagare med skarpsinne

Michel Houellebecq — modern cyniker

Kåserier

Vägverket

Reserapport

Nedslag i Amsterdam

Runeberg

200-årsjubileum av Johan Ludvig Runeberg

Artiklar

USA fängslar kubaner för falskt anklagat spioneri

USAs politiska oskuld

USA i fokus

Konst

Utställning på Magasin 3

Moderna Museet — Karl Isaksson och elevutställningarna

Politik

Politiska kommentarer II

David Cole — Enemy Aliens

En falsk anklagelse mot feminism

Politiska viktiga länkar

Noam Chomsky — Hybris — USA:s strävan efter global dominans

Intervjuer

Intervju med Jan Lidén

Gotisk skräck

H.P. Lovecraft — Modern skräckmagiker

Böcker

Kvinnliga berättare om livet

Korta bokrecensioner II

Svensk design, mode & arkitektur

Varlam Sjalamov — Skovelmästaren, Berättelser från Kolyma

Tecknade serier

Kalle Ankas serieskapare

Musik

Användbara musiklänkar

Black Label Society — Hangover Music vol. 6

Gary Numan bland syntpionjärer

Gene Simmons — Asshole

Gyllene Tider — En sten vid en sjö i en skog

Hayden — Elk-Lake Serenade

Her Majesty — The Past is not a Good Idea

Infinite Mass — 1991

Judas Priest — Metalogy

Morrissey — You Are the Quarry

Ny svensk indierock

Petter — Ronin

Rock ’n’ Roll fyller 50 år

Ron Sexsmith — Retriver

Scorpions — Unbreakable

Singlar IV

Skön synt från Hit Harder-bolaget

Suburban Kids with Biblical Names

The Bees tar sig an världen

Thomas Di Leva — Tiden faller

Viktor Sjöbergs avantgardistiska musik

Filmer

På TV

Blues: Feel Like Going Home

Las Vegas

Sport

Gruppspelet EM 2004

Sveriges sorti ur EM 2004

Tips

Allan Friis

Mat & Dryck

Salem Malibu