Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Recension

Pennan — fetisch och skrivdon

Byggförlaget

Om undertecknad tar mer självrådigt och grymt hela sitt tillhörighetens verktyg, det bästa av alla, ett som låter honom kalla sig poet, det som tillåter ens alter ego att vara poet, fastän så självutnämnd och med partibok i det stora pennpartiet, men inte med det för jag har fått den tillsänd och tagit del av en alldeles speciell bok Pennan — fetisch och skrivdon av Ingemar Lundkvist.

Här får jag äntligen veta allt om pennor, eller nästan allt, vilket räcker bra till. Det som jag alltid haft lust till, men aldrig begripit att det borde bli av, att det redan tidigare givetvis funnits hängiven litteratur härom på andra språk, men nu på en världens stilfulla svenska. För så länge det skrivs med pennor, måste det väl också gå att uppbringa en bok om det du håller i handen var dag, det skrivna ordets sådan känd kär bundsförvanter, sin tankens trognaste beskyddare, en gunstling inte minst. Men nu får jag då veta något, nej så mycket mer om mina alla tuffa färgernas pennor, sådant jag rimligtvis bör veta om mina trognaste skrivpennor, allt sådant som är relaterat till detta enda så goda skrivdon.

De små goda skriver ju inte för sakens skull, inte av sig själv eller för sig själv. Likafullt vill de också bli omnämnda på allt sätt. Tekniskt sätt som de har vuxit till sig efter hand och somliga fjantar har också insett en hårresande fascination härom, för att samla på sig av de världens bästa pennor, bara för sakens skull in absurdum, men jag poëta, min samling är likafullt astronomisk och jag har skrivit med dem alla under någon begiven stund, dom har alltid på något konstigt sätt kommit fram när jag behövt dom som mest. Dom bara finns där behändigt. Att jag aldrig köpt en penna, men har över 930 stycken lågt räknat, av fullt gångbara himmelsgörare.

Jag försnillar pennor, stjäl dem från diverse personer och institutioner, vad allt. Är jag trots allt en pennornas hemska fetischist, är de då kanske också mina fetischer. Parker och Ballograf har länge sedan barnsben alternerat som mitt favoritmärke. Icke mindre som den Lundkvistska boken säger något annat, blir den omedvetet psykologisk rentav, som den visst envisas med få avslöja mig, känner jag mig möjligtvis prickad? Blir dess kanske något tekniska och sakliga genomgång av pennan min egen onda värre stötesten? Skapar den trauman som ska dra sig över mig, att jag får hemska kval var gång jag i fortsättningen ser dessa pennor, eller håller i en sådan, om jag aldrig mer kommer att kunna skriva, men jag kan inte låta bli att läsa vidare trots alla faror. Behöver liksom veta mer om pennorna och deras tillkomst.

Därtill ser jag på alla fina bilder som Lundkvist förser mig med. Och kanske blir jag då än mer betagen av pennorna, eller boken. Bland samtliga som det ska stiftas bekantskap med är det självfallet svårt att peka på någon entydig favorit bland alla dessa idel modeller, en sådan som plötsligt kunde ersätta min egen brokiga skara av ett antal Parkers, men möjligtvis nu av någon sådan som jag inte överhuvudtaget ännu sett, vet endast tackvare boken att den nog finns någonstans där ute, varse att det liksom existerar hur märkliga som helst. Speciellt bland reservoarpennorna.

Nog fastän det då finns av alla sju sorter, men hos mig duger ändå en viss penna till högst en enda dikt, någon annan måste genast ta över, ger sig för några få rader prosa, sedan måste jag gömma dem någonstans bland alla mina skrymslen, lika fan pinsamt medveten om en alltid likaså ofullbordad text. Den halva tanken hos mig hoppas väl snarast att pennan åter en dag skall finna sin herre, kanske mer tacknämlig än nånsin tidigare.

Efter denna bok får de säkert alla pennor ett ytterligare väsen hos mig, näst som lilla jag redan har börjat söka reda på de undanstoppade och bortslarvade, av en stor skattjakt, en operation penna. Med bokens hjälp skall jag kunna katalogisera dem, veta vad jag har för pennor. Tekniskt som jag ska kunna förklara för pennan var den står i internationell jämförelse. Den vill veta sin story, hur världen gett den ett liv. Därtill berätta om andra jävlar som samlar på pennor. Och tala inte här om att skriva direkt på datorn och dess tangentbord, inte om man ska göra en text galen som själva tilltaget.

Här finns dom alla, historiska, tekniska och inte minst de allra mest förföriska pennor, i en och samma bok omnämnda nästan för att bli lite gulliga. För systematiseringen låter inte ens pennan stå obemärkt. De har alla sina egna historier, av sina egna ohyggliga värre härkomster. Tillbuden med pennan är många, tro mig. Det är t.o.m. roligt att läsa om pennor, att skriva med dem, äga dem, tugga på dem, mina tusen fler pennor.

Ändå, det allra bästa var förstås när man ännu fick slänga omkring pennstumpar på sina klasskompisar i skolan. En absolut läsvärd bok, må jag kanske fälla detta fina pennologiska omdöme.

Stefan Hammarén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2004

EU-motståndarna

Det behövs alternativ inom EU-debatten


EU-motståndarna tar motståndet till Bryssel

C-protester mot c-uteslutningar

Junilistan

Pressmeddelande från Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan vs Posten

Nyhetsbrev från Junilistan

Stefan Hammarén

DAST-magazine Nr 1 2004

Ord & Bild n:r 1-2 2004

Pennan — fetisch och skrivdon

Mikael Bäckman

Den blomstertid nu kommer

Kamaraderi och jäv

Thommy Sjöberg

Dennis Lehane

Miss Vampyria

Konsert med Mustasch

Stefan Whilde

De magra åren är över

Ulf Holmén

Johnny Cash — My Mother’s Hymn Book

Limerickar

Floda (av Mikael Bäckman)

Essäer

Hans Gunnarssons hårdkokta berättelser

Claude Simon — en nobelpristagare med skarpsinne

Michel Houellebecq — modern cyniker

Kåserier

Vägverket

Reserapport

Nedslag i Amsterdam

Runeberg

200-årsjubileum av Johan Ludvig Runeberg

Artiklar

USA fängslar kubaner för falskt anklagat spioneri

USAs politiska oskuld

USA i fokus

Konst

Utställning på Magasin 3

Moderna Museet — Karl Isaksson och elevutställningarna

Politik

Politiska kommentarer II

David Cole — Enemy Aliens

En falsk anklagelse mot feminism

Politiska viktiga länkar

Noam Chomsky — Hybris — USA:s strävan efter global dominans

Intervjuer

Intervju med Jan Lidén

Gotisk skräck

H.P. Lovecraft — Modern skräckmagiker

Böcker

Kvinnliga berättare om livet

Korta bokrecensioner II

Svensk design, mode & arkitektur

Varlam Sjalamov — Skovelmästaren, Berättelser från Kolyma

Tecknade serier

Kalle Ankas serieskapare

Musik

Användbara musiklänkar

Black Label Society — Hangover Music vol. 6

Gary Numan bland syntpionjärer

Gene Simmons — Asshole

Gyllene Tider — En sten vid en sjö i en skog

Hayden — Elk-Lake Serenade

Her Majesty — The Past is not a Good Idea

Infinite Mass — 1991

Judas Priest — Metalogy

Morrissey — You Are the Quarry

Ny svensk indierock

Petter — Ronin

Rock ’n’ Roll fyller 50 år

Ron Sexsmith — Retriver

Scorpions — Unbreakable

Singlar IV

Skön synt från Hit Harder-bolaget

Suburban Kids with Biblical Names

The Bees tar sig an världen

Thomas Di Leva — Tiden faller

Viktor Sjöbergs avantgardistiska musik

Filmer

På TV

Blues: Feel Like Going Home

Las Vegas

Sport

Gruppspelet EM 2004

Sveriges sorti ur EM 2004

Tips

Allan Friis

Mat & Dryck

Salem Malibu