Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

De magra åren är över

Elefanten har vaknat; det rör på sig i svensk litteratur. De traditionella förlagen utmanas av uppstickare som inte räds himlastormarna, skogsromantikerna, autodidakterna, magikerna och anarkisterna. Efter tre decennier av blodsfattig realism och minimalism erbjuds vi nu gotik, ockultism, spiritism, alkemi, filosofi, exotism, dadaism och romantik. I denna flod av spännande influenser får även de kulturkritiska och subversiva åsikterna plats. Politiker, byråkrater och professorer går inte längre säkra. Tjugo år av stiltje kan vara över, skendemokratin och monopolismen faller som trötta zebror nerrivna av en flock energiska vildhundar!

I bräschen går h:ström — Text & Kultur och Vertigo förlag. Carl-Michael Edenborgs Vertigo har blivit censurerat av Svensk Bokhandel och pestmärkt av gubbstofilerna på rikssvenska kultursidorna. Förlagets breda sortiment sträcker sig från Gunnar Blås pornografiska noveller till nyöversättningar av Edgar Allan Poe, Vladimir Odojevskij, Markis de Sade och Karl Marx. De ger ut aparta norrmannen Stig Sæterbakken, omskrivna svenskan Mara Lee, Anastasia Wahls Klitty-serie, de grekiska tragedierna och en serie om Köttets poesi. Andra intressanta namn är Jean-Patrick Manchette, Louis Aragon, Leopold von Sacher-Masoch och Dennis Cooper. Vertigo drar sig inte för det makabra och har nyligen kommit med en översättning av Gabrielle Wittkops debutroman Nekrofilen. Markis de Sades De 120 dagarna i Sodom och en bok om alkemi väntar. Ska jag rekommendera en enda av Vertigos böcker blir det aktuella Håkan Alexanderssons gotiska, anarko-metafysiska parafras på Strindbergs Ett Drömspel; Magister Hoffmann. Jag har inte läst något så omedelbart uppfriskande från en svensk penna på flera år. Lika uppfriskande är Vertigos egen programförklaring:

”Vertigo förlag presenterar texter på avgrundens rand för läsare som inte önskar vända bort ansiktet från vår tids katastrof. Yrsel och illamående, hänförelse och uppenbarelse — läsningens sötma skall vara ett aktivt gift som fräter och undergräver det lata sinnet. I poesi och kritik, vid den punkt där ordningen och spektaklet trasas sönder, hänger anden tung av svindel som en skinka från taket.”

När jag fick förläggare Johan Hammarström på den elektroniska tråden frågade jag honom när och inte minst varför han startade h:ström — Text & Kultur. Hammarström svarade:

”Jag påbörjade arbetet då seklet var ungt och då jag i min hand dels hade en nyöversättning av Blakes Himlens och helvetets äktenskap, dels hade en vilja att nyutge bernt eriksons tröstrika ynglingaverk Gräset vajar på menedargraven. Jag var då två år gammal som antikvariatsbokhandlare och upptäckte fler och fler rara texter som saknades utanför de mest engagerade och välsorterade antikvariaten, exempelvis ovan nämnd menedartext som tidigare endast tryckts i tvåhundra exemplar 1944. Det fanns sålunda en anledning att lägga en grund för ett förlag, dels för eget översättningsarbete, dels för nyutgivning av äldre och många gånger förbisedda storverk. Snabbt splittrades dock detta; det egna arbetet hamnade i viss mening i skymundan för ny text, exempelvis Stefan Hammaréns storslagna soppromantrilogi som påbörjades med Med en burk soppa, tryckt i en första upplaga 2001.”

h:ström — Text & Kultur har bland mycket annat gett ut Jörgen I Erikssons Blodstämmare & handpåläggare — Folklig läkekonst och magi i Tornedalen och Lappland, nämnda William Blakes Himlens och Helvetets äktenskap, debutanterna Henrik Hallgren och Susanne Holmgren och Henry David Thoreaus Civil olydnad, dessutom pågår en löpande publicering av Bo I Cavefors vitala och obekväma essäer under namnet Svarta Fanor. Andra boken i serien kom nyligen och heter Svarta Fanor — Kulturopium, med underrubriken: Västerlandets överlevnad? Det är ett äventyr att resa i Cavefors sällskap. Han viker inte för något ämne, som ett rovdjur till hälften dolt i gräset närmar han sig bytet. Tredje Cavefors-boken väntas hösten 2004.

”h:ström — Text & Kultur utger texter med klassisk kvalité och ryggar inte för experimentell och kontroversiell litteratur.” Säger Hammarström som med sitt förlag öppnar dörrar som länge stått igenbommade försedda med ordningsvakter, dödsskallar och Socialstyrelsens varningsskyltar. De magra åren i svensk litteratur är över.

Vill du veta mer om Vertigo och h:ström — Text & Kultur? Gå in på www.vertigo.se och www.hstrom.nu

Stefan Whilde

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2004

EU-motståndarna

Det behövs alternativ inom EU-debatten


EU-motståndarna tar motståndet till Bryssel

C-protester mot c-uteslutningar

Junilistan

Pressmeddelande från Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan vs Posten

Nyhetsbrev från Junilistan

Stefan Hammarén

DAST-magazine Nr 1 2004

Ord & Bild n:r 1-2 2004

Pennan — fetisch och skrivdon

Mikael Bäckman

Den blomstertid nu kommer

Kamaraderi och jäv

Thommy Sjöberg

Dennis Lehane

Miss Vampyria

Konsert med Mustasch

Stefan Whilde

De magra åren är över

Ulf Holmén

Johnny Cash — My Mother’s Hymn Book

Limerickar

Floda (av Mikael Bäckman)

Essäer

Hans Gunnarssons hårdkokta berättelser

Claude Simon — en nobelpristagare med skarpsinne

Michel Houellebecq — modern cyniker

Kåserier

Vägverket

Reserapport

Nedslag i Amsterdam

Runeberg

200-årsjubileum av Johan Ludvig Runeberg

Artiklar

USA fängslar kubaner för falskt anklagat spioneri

USAs politiska oskuld

USA i fokus

Konst

Utställning på Magasin 3

Moderna Museet — Karl Isaksson och elevutställningarna

Politik

Politiska kommentarer II

David Cole — Enemy Aliens

En falsk anklagelse mot feminism

Politiska viktiga länkar

Noam Chomsky — Hybris — USA:s strävan efter global dominans

Intervjuer

Intervju med Jan Lidén

Gotisk skräck

H.P. Lovecraft — Modern skräckmagiker

Böcker

Kvinnliga berättare om livet

Korta bokrecensioner II

Svensk design, mode & arkitektur

Varlam Sjalamov — Skovelmästaren, Berättelser från Kolyma

Tecknade serier

Kalle Ankas serieskapare

Musik

Användbara musiklänkar

Black Label Society — Hangover Music vol. 6

Gary Numan bland syntpionjärer

Gene Simmons — Asshole

Gyllene Tider — En sten vid en sjö i en skog

Hayden — Elk-Lake Serenade

Her Majesty — The Past is not a Good Idea

Infinite Mass — 1991

Judas Priest — Metalogy

Morrissey — You Are the Quarry

Ny svensk indierock

Petter — Ronin

Rock ’n’ Roll fyller 50 år

Ron Sexsmith — Retriver

Scorpions — Unbreakable

Singlar IV

Skön synt från Hit Harder-bolaget

Suburban Kids with Biblical Names

The Bees tar sig an världen

Thomas Di Leva — Tiden faller

Viktor Sjöbergs avantgardistiska musik

Filmer

På TV

Blues: Feel Like Going Home

Las Vegas

Sport

Gruppspelet EM 2004

Sveriges sorti ur EM 2004

Tips

Allan Friis

Mat & Dryck

Salem Malibu