Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politiska böcker

Per Alhmark — Det är demokratin dumbom

Timbro

Igal Sarna — Broken Promises, Israeli Lives

Atlantic Books

Per Ahlmark.Per Ahlmark ser sin ideologiska övertygelse genom sina speciellt färgade glasögon. Och då utläser han allting i världen handlar om kampen mellan ideologiska kampen mellan diktatur och demokrati. På ett sätt träffar hans kritik rätt mot kommunism och nazism till och med hans korrekta kritik av den radikala islamistens hot mot frihet. Dessutom plockar Ahlmark en poäng från både Rummels forskning kring massmord, Amartya Sens kommentarer kring svälten i världen. Slutsatsen är att demokratier inte går i krig mot varandra och i demokratier svälter inte miljoner människor ihjäl utan det sker i diktaturer eller i olika grader av auktoritära regimer. Däremot begår Per Ahlmark kardinalmisstag på misstag i sin avsky till diktaturer. Han sätter ständigt sitt hopp till USA som han naivt tror att landet av ren och skär altruism knäcker diktaturer. Särskilt som USA har världsrekord i att stöda militärdiktaturer världen över. Både tv-serien om CIA:s hemliga krig liksom Williams Blums suveräna bok CIA & USA:s verkliga utrikespolitik (Epsilon Press 1998) bevisar hur USA efter andra världskriget krossade varenda radikal rörelse, även om dessa inte var kommunistiska utan bara radikala med idéer om att hjälpa dom fattiga. USA bestämde via terror, ombud och andra repressiva försök att krossa allting som inte passade in den amerikanska politiska ideologin. USA beslöt att kampen mot kommunismen måste vara prioriteringen som gäller för utrikespolitiken. Med detta som tankemodell så begår USA mordkomplotter, avsättningar av regeringar och stöder före detta nazister/fascister och högerextrema som mördade sig genom sina blodsvälden starkt påskyndad av just USA. Per Ahlmark påpekar korrekt att det finns 22 arabiska diktaturer och en demokrati i denna del av världen. Javisst det stämmer. Men Ahlmark glömmer det som William Blums bok påminner oss om. Att USA stödde samtliga diktaturer inklusive Saddam Husseins blodiga välde för att han behövdes mot Irans prästvälde. USA utnyttjade massmördare om dom bara mördade på rätt sätt.

Per Ahlmark skriker ibland för mycket i sina böcker. Stundtals har han rätt när han påpekar att demokrati mycket väl kan spridas till andra länder tvärtemot vad många vänsterprasslare tror, dom som hamnade i samma säng som med kommunist och maoistdiktaturer. Men Ahlmark missar alltid den historiska reflektionen över varför länder fungerar som dom gör. Med allt vad det innebär av omständigheter och politiska komplikationer. USA som moralisk supermakt skulle vara bättre än Sovjets intentioner visar sig vara en falsk egenmäktig cynisk affärsmoral istället för mänsklig.

Igal Sarna.Per Ahlmark driver och återkommer ständigt till några frågor som är nyckeln till Per Ahlmarks lösningar på många av mellanösterns frågeställningar. Israels överlevnad och tvåstatslösning som kan skapa fred mellan Palestinas och Israels befolkningar. Men problemet med Ahlmark att hans ensidiga förklaringar till att det var Arafat som vägrade godta Oslofredsöverenskommelsen på grund av att Arafat skulle bara få styra över vissa områden medan både bosättningar och Israels militär fanns runt omkring. Per Ahlmark menar på att det var Arafats chans till att få till en fred med godtagbara krav från båda sidor. Arafat missade den historiska chansen enligt Ahlmark och startade upp terrorvågen. Jag är lite förundrad kring Ahlmarks varma vänskap med ledande representanter för Arbetarpartiet. Bara som en passus.

Förutom att lösa konflikten i Mellanöstern återkommer Irak och Ahlmarks endimensionella stöd till Bush invasion, visst var det skönt att bli av med diktatorn om man endast ser det som en strid mellan diktatur kontra demokrati. Men nu råkar det finnas andra perspektiv i Irakkriget. Dilip Hirds reportagebok Iraq (A Report from The Inside) ger en objektiv skildring kring förspelet kring Irakkriget liksom Igal Sarnas fina skildring kring vad som sker inom Israels gränser. Framförallt ligger värdet i att det finns berättelser om väldigt vanliga människor och vad som händer i kriget med dessa människor. Det är bra att ha andra perspektiv än Per Ahlmarks ständiga utfall mot alla debattörer som aldrig kommer dela Herr Ahlmarks Herbert Tingstenkomplex.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2004

Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan kräver att nytt EU-konvent …

Nyhetsbrev 30 juni 2004

Stefan Hammarén

om nyheten när Hammaren kom på japanska skrivet,_bl.a.

Thommy Sjöberg

Resereportage från Bergamo

Ulf Holmén

Patti Smith — Trampin’

Essäer

Sam J. Lundwall om Utopia

Konst

Evert Lundquist — Grafik och teckningar på Jakobsbergs Konsthall

Tuija Lindström — Look at Us

Politik

Politiska kommentarer III

Sveriges politiska landskap av idag och världen

Böcker

Litterära notiser

Festival

Sweden Rock Festival I

Sweden Rock Festival II

Musik

Alice Coopers skräckromantiska verklighet

Big Youth — en reggaepionjär

Jens Lekman — When I Said to Be Your Dog

Lite om Paulines musik

Motörhead — Inferno

Rhapsody — The Dark Secret

R. Kelly — Chocolate Factory

Sahara Hotnights — Kiss & Tell

The Bees — Free the Bees

The Jam i världen

Waylon Jennings — Ol’ Waylon

Filmer

Intervjuer

Intervju med Antifeministiska samfundet


Intervju med Per Wirtén


Intervju med Nils Håkansson