Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

In memoriam VIII

Jacek Kuroń

Jacek Kuroń.Polens främste politiker Jacek Kuroń, och en av dom jag beundrade för sitt motstånd mot kommunismen är död. Han blev en Solidaritets grundare och medlem i KOR. En organisation som bestod av intellektuella som försvarade polska arbetare som skulle strejka men fängslades av regimen. Han själv var socialdemokrat och ville med Marx förändra Polens villkor men naturligtvis hamnade Kuroń i fängelse på grund av den åsikten. Jag gissar på att svenska nykommunister och gamla Stalinister uppskattar sådana straff åt meningsmotståndare. Deras svaga kommunistiska tro är som dvärgar gentemot människor som Kuroń eller Havels andliga kraft. Jag sörjer en stor man.

Böcker på svenska Öppet brev till Förenade Arbetarpartiet 1964 tillsammans med Karol Modzelewski (1969 på svenska). Memoarverket Mitt Polen 1989 (1991 i svensk översättning).

Sara Lidman

Sara Lidman.Sara Lidman är död också. Jag retade mig länge på hennes ställningstagande när det gällde synen på Clintan vilken hon kallade för rasist i en artikel på Aftonbladets kultursida på slutet av 80-talet. Hennes andra åsikter om Vietnam och gruvstrejken i Kiruna 1969 inklusive apartheid är suveräna naturligtvis. Men egentligen är Norrlands Missenträsk med Jernbaneeposet 1977- 1999 Sara Lidmans riktiga geografiska ort. Sara Lidman tillhör sedan födelsen 1923 arbetarrörelsen stoltaste och tuffaste kvinnor jag vet inom litteraturen. Jag kommer plötsligt ihåg hennes insats i en intervju i Ordfront Magasin (1-2 2004) där hon berättade om sitt författarskap. En vacker själ i en vacker vis dam är borta. Bara fysiskt men inte litterärt. Nu skall jag skriva en kommande essä kring hennes författarskap. Blaskan sörjer en stor kvinna genom Dr. Indie.

Marlon Brando är död

Marlon Brando.Blaskanredaktionen dricker nu gravöl för att beklaga att världen har förlorad en av vår tids genier, Marlon Brando. Jag menar nu inte bara hans storslagna roll i Gudfadern — utan hos redaktionen tänker vi på klassiker som Linje Lusta, Elia Kazans Storstadshamn, Sista tangon i Paris, Francis Ford Coppola igen med (Coppola regisserade Gudfadern) Vietnamdramat Apocalypse Now, Superman, Don Juan De Marco osv.

Blaskanredaktionen gillade mera upplägget rebellen från Broadway som förändrade Hollywoods filmvärld och tog fram sluggern i beatnikpoeternas jazzålder i sitt skådespeleri. Vi saknar Marlon redan.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2004

Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan kräver att nytt EU-konvent …

Nyhetsbrev 30 juni 2004

Stefan Hammarén

om nyheten när Hammaren kom på japanska skrivet,_bl.a.

Thommy Sjöberg

Resereportage från Bergamo

Ulf Holmén

Patti Smith — Trampin’

Essäer

Sam J. Lundwall om Utopia

Konst

Evert Lundquist — Grafik och teckningar på Jakobsbergs Konsthall

Tuija Lindström — Look at Us

Politik

Politiska kommentarer III

Sveriges politiska landskap av idag och världen

Böcker

Litterära notiser

Festival

Sweden Rock Festival I

Sweden Rock Festival II

Musik

Alice Coopers skräckromantiska verklighet

Big Youth — en reggaepionjär

Jens Lekman — When I Said to Be Your Dog

Lite om Paulines musik

Motörhead — Inferno

Rhapsody — The Dark Secret

R. Kelly — Chocolate Factory

Sahara Hotnights — Kiss & Tell

The Bees — Free the Bees

The Jam i världen

Waylon Jennings — Ol’ Waylon

Filmer

Intervjuer

Intervju med Antifeministiska samfundet


Intervju med Per Wirtén


Intervju med Nils Håkansson