Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Nils Håkansson

Blaskans egen Dr Indie gjorde en mailintervju med Nils Håkansson på det ambitiösa bokförlaget Ruin.


Fråga
Jag skulle vilja veta lite bakgrundsfakta till bokförlaget Ruins historia?
Svar
Oj, om jag skall leta mig tillbaka genom Ruins historia måste jag trä mig igenom minnen av otaliga sena och disiga nätter, och det vet jag inte om jag vill. Men förenklat är det väl så här: bokförlaget Ruin har sitt säte i Uppsala och sina medarbetare utspridda över Sverige och världen. Förlaget har ett slags föregångare i Tidskriften Ruin, som utkom 1998–2000.
Fråga
Eftersom vi lever i ett högkapitalistiskt samhälle med stark konkurrens på bokmarknaden så är jag nyfiken på bokförlaget Ruins utgivningsfilosofi: Till exempel vilken typ av litteratur anser Ruin som förlag är intressant att ge ut?
Svar
Vad som är intressant, det bedömer vi själva. Och åtminstone min tro är att bokköpare, som ju är människor, alltid helst vill ha böcker med substans, och att de hellre skulle välja det kloka och goda och rätta framför det plumpa och förslöande — om de bara ställdes inför valet. Ruin förlag vill erbjuda den valmöjligheten.
Fråga
Tidskriften Ruin upptäckte jag för några år sedan. Där skulle jag gärna veta lite om det är svårt att kombinera bokförlag med kulturtidskrift och varför började förlaget ge ut en tidskrift?
Svar
Egentligen kom tidskriften före förlaget. Den gavs ut 1997–2000 och lades sedan i graven att vila. Men nu när förlaget har kommit på fötter och vår utgivning har varit framgångsrik har vi bestämt oss för att gräva upp tidskriften igen för att låta den återuppstå. Nytt nummer kommer i slutet av augusti. Detta är inte särskilt svårt att kombinera eftersom vi kommer dela ut tidskriften gratis. Anledningen till att vi ger ut den på nytt? Tja, för att det är roligt, duger det?
Fråga
Min sista fråga handlar om hur det att vara ett litet förlag i Sverige och slåss för sin rätt existera ungefär som vi på Blaskan brukar kämpa i denna tid med många röster i kulturdebatten. Hur har Ruins böcker och Ruin som förlag mottagits i det etablerade svenska kulturlivet?
Svar
Även om vi har haft en del framgångar här, så är det ändå till en dyster bakgrund. De böcker vi givit ut som på något sätt har innehållit teman vilka känns igen av journalister, redaktörer och bokintresserade, t.ex. GULAG, Strindberg eller Latin Kings, dessa böcker har fått mycket uppmärksamhet. Däremot de böcker som på annat sätt är nyskapande och kanske rentav ifrågasätter vanorna hos journalister/redaktörer/bokläsare, de böckerna har ignorerats och försvunnit bakom andra, mer förutsägbara bokprojekt. Så gick det exempelvis med vårt första novellalbum Häppi, av konstnären Otto Edlund och roslagseunucken Harry Roos.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2004

Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan kräver att nytt EU-konvent …

Nyhetsbrev 30 juni 2004

Stefan Hammarén

om nyheten när Hammaren kom på japanska skrivet,_bl.a.

Thommy Sjöberg

Resereportage från Bergamo

Ulf Holmén

Patti Smith — Trampin’

Essäer

Sam J. Lundwall om Utopia

Konst

Evert Lundquist — Grafik och teckningar på Jakobsbergs Konsthall

Tuija Lindström — Look at Us

Politik

Politiska kommentarer III

Sveriges politiska landskap av idag och världen

Böcker

Litterära notiser

Festival

Sweden Rock Festival I

Sweden Rock Festival II

Musik

Alice Coopers skräckromantiska verklighet

Big Youth — en reggaepionjär

Jens Lekman — When I Said to Be Your Dog

Lite om Paulines musik

Motörhead — Inferno

Rhapsody — The Dark Secret

R. Kelly — Chocolate Factory

Sahara Hotnights — Kiss & Tell

The Bees — Free the Bees

The Jam i världen

Waylon Jennings — Ol’ Waylon

Filmer

Intervjuer

Intervju med Antifeministiska samfundet


Intervju med Per Wirtén


Intervju med Nils Håkansson