Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

Politiska kommentarer III

I Blaskan har vi kommenterat alkoholpolitikens olika irrgångar och med olika åsikter kring systembolagets anda. I DN-Debatt tisdagen 8 juni kunde Göran Perssons fru och tillika VD för systembolaget Anitra Steen beskriva konsekvenserna kring minskad alkoholförsäljning men ökad tillgång utomlands. Det krävs ett folkhälsopolitisk mål skriver hon och centerns förre partiordförande Olof Johansson. En informationskampanj krävs för att stävja vanorna. Dr. Indie håller med om saken.

USA drar tillbaka soldater från Sydkorea och president Roh Moo Hyun kanske nu kan börja samtala med Nordkorea om sakernas tillstånd. En glad nyhet.

På Sea Islands ute på Atlanten så möter Bush G8 länderna för att diskutera världens amerikanska omvärldssyn. Alla är inte lika glada i Bush:s politik. Inte Dr. Indie heller.

Saddams Husseins livsläkare Ala Bashir var nyligen i Sverige för att göra reklam för en bok om sin tid med Saddam. Det är ingen trevlig syn på diktatorn och USA:s förre kompis. Dr. Indie kommer att läsa boken för vidare rapport.

Trots alla skandaler kring Skandias direktörers miljardbonusar så fortsätter pengarna drösa in över våra vänner — direktörerna. Men när det handlar om vanliga löntagares lönehöjningar ojas det ordentligt bland borgerliga ekonomer och bekymrade näringslivsdirektörer. Vanligt folk blir alltför lata med för höga löner eller simpla bidragsmottagare. Så därför måste dom jobba hårdare för mindre pengar. Däremot direktörer blir slappa om dom inte premieras med ett antal miljarder. Nu börjar sossepampar leka miljonsamlare. Anders Sundström som nyligen blev vd för Folksam tjänar plötsligt 300 000 i månaden. Leve sossepampar och deras nya miljonregn.

Abel Mutsakani från Zimbabwes enpartidiktatur och chefredaktör för den enda oberoende tidskriften Daily News stängdes och trakasserades på alla upptänkliga sätt. Han besökte nyligen Sverige och berättade om sin tidning och oppositionens kamp mot Mugabes lögnpropaganda.

Hans vittnesmål var förkrossande, eftersom hans tidskrift kommer förläggas till Syd-Afrika på grund av censuren och därifrån rapportera kring Mugabes diktatur. Men naturligtvis kommer svenska kommunister, de fåtal som finns kvar att låtsas om att ingenting har skett och att Mugabe bekämpar imperialism. Det är nämligen så att Sveriges fåtaliga kommunisters favoritåskådning Leninismen har försvunnit i dom flesta länderna och därför blir dom så glada om det finns några förintade enpartidiktaturer kvar i Nord-Korea eller i Cuba. Nåväl Mugabe duger bra han också i kampen mot imperialismen. Sedan att inhemska kritiker inom politik och fackföreningar säger annat. Men dom är väl köpta förrädare på enpartidiktaturens ideologi.

Syd-Afrikas gamla nationalist parti som låg till grunden för apartheid vill slå ihop sig med gamla ärkefienden ANC. Historiens ironi.

I eftervalsdebatten skriver både socialdemokraterna Anna Hedh och ledande EU-kritikern att partiet valde att plocka bort EU-skeptiker för att kunna få fram bara ja-sägare. Dessutom menar Sören Wibe att partiet kunde ha stoppat väljarflykten till Junilistan om flera kritiker stått på valbar plats längre upp på valsedeln Partisekreteraren Lars Stjernkvist hävdar att allt sådant resonemang är fel. Ytterliggare en detalj är hur orolig DN är över valet så att man inte vet hur man skall analysera situationen efter Junilistans skräll. Är vi för eller emot EU blir funderingen.

Även inom EU när utrikesministrarna skulle samlas för att diskutera valet och EU:s nya konstitution plus det viktigaste vem som skall bli den nye EU:s chefkommissionär efter Roman Prodi. Valen har stått mellan Chris Patten eller Belgiens premiärminister Guy Verhofstadt. Länderna bråkar och blockerar diskussionen. Men dom har även problem med stabilitetsbudget som EMU-valet handlade om. Med andra ord är EU i en mindre kris.

USA har fått problem med ännu flera självmordsdåd. Samtidigt som dåden pågår så har utredningen kring 11 septemberterrorattacken presenteras offentligt. 11 septemberkommissionen liksom tv-serien om CIA:s hemliga krig som gått på svensk television talade om vad som hände 11 september med missad underrättelseinformation och bråk mellan FBI och CIA. Märkliga kopplingar mellan Bushfamiljen och brottslingar i oljebranschen var andra intressanta detaljer som tv-dokumentären fastslog. Det fanns inga kopplingar mellan Irak och al-Qaidas terrornät står det i rapporten men Bush envisas med att påstå att det inte är sant. Men rapporten är nog bättre än Bush lögner. Ännu en av Bushs krigsskäl försvann i och med rapportens utlåtande. Däremot kommer det fram i rapporten att Bin Ladin redan 1996 ville slå till mot USA och planerade aktioner. Enligt dokumentären kunde terrordåden stoppats om inte FBI och Cia ägnade sig åt konspirationer och konkurrens sinsemellan.

FN ger kritik mot Irans samarbete med atomenergiorganet IAEA om deras bristande vilja att ge insyn kring kärnvapenprogram. Iran anklagas att i smyg utveckla kärnvapen. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det vore sant.

Vitryssland kan nog sägas vara den siste Stalinisten som styr ett eget land. Särskilt som Alexander Lukasjenkos nya försök att göra om lagen så att han kan bli vald en tredje mandatperiod eller hellre på livstid. Just nu har en del oppositionspolitiker matstrejkat för att kräva att Lukasjenkos avgång och att den liberale motståndaren Michail Marynitj bör frisläppas. Nåväl Ryssland håller tyst då man har Lukasjenkos stöd. Journalister och 80 000 egenföretagare hade strejkat i en hel dag som protest mot diktatorn. Hans fall borde kunna komma om han isoleras och oppositionen får fega EU:s stöd.

Indien och Pakistan enades om kärnvapenstopp. En bra början på en gynnsam dialog som kan leda till ett slut på den sekelgamla konflikten på lång sikt.

En bra artikel skrev ärkebiskopen KG Hammar med flera frikyrkliga på DN debatt i juni. Där slog det fast att Israel måste upphöra med ockupationen på västbanken liksom Palestinas myndigheter måste stoppa självmordsbombarna. Om inget händer mellan länderna som leder mot fred då skulle EU kunna säga upp och eller reducera handeln med vissa varor från Israel. Ett utmärkt initiativ.

Peter Wolodarski som är ledarskribent på DN skrev en i upprörd ton om att kristdemokraternas nye chefideolog och tillika partichef, behandlas illa av pressen. Dom blir behandlad som en suspekt paria. Tja, Lennart Sacédeus olika uttalande kring homosexualitet eller aborter. Partiet har varit unket reaktionärt i stil med dom amerikanska högerkristna. Därför bör man alltid hålla koll på partiet.

Äntligen kommer Saddam Hussein att ställas under irakisk nationell domstol. Bara den blir bra och genomtänkt. Att blodshunden Saddam underkänner och åberopar hans egna lagar är väl knappast konstigt. Undrar bara vad hans offer tyckte om hans lagar.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2004

Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan kräver att nytt EU-konvent …

Nyhetsbrev 30 juni 2004

Stefan Hammarén

om nyheten när Hammaren kom på japanska skrivet,_bl.a.

Thommy Sjöberg

Resereportage från Bergamo

Ulf Holmén

Patti Smith — Trampin’

Essäer

Sam J. Lundwall om Utopia

Konst

Evert Lundquist — Grafik och teckningar på Jakobsbergs Konsthall

Tuija Lindström — Look at Us

Politik

Politiska kommentarer III

Sveriges politiska landskap av idag och världen

Böcker

Litterära notiser

Festival

Sweden Rock Festival I

Sweden Rock Festival II

Musik

Alice Coopers skräckromantiska verklighet

Big Youth — en reggaepionjär

Jens Lekman — When I Said to Be Your Dog

Lite om Paulines musik

Motörhead — Inferno

Rhapsody — The Dark Secret

R. Kelly — Chocolate Factory

Sahara Hotnights — Kiss & Tell

The Bees — Free the Bees

The Jam i världen

Waylon Jennings — Ol’ Waylon

Filmer

Intervjuer

Intervju med Antifeministiska samfundet


Intervju med Per Wirtén


Intervju med Nils Håkansson