Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #7 2004

Ledare

Inför Julimånaden när vi har semestrar och annat så började vi inom redaktionen fundera på vad händer med Europadebatten i Sverige i kölvattnet efter valet. Det diskuteras ur ren feghet inget om vad man egentligen vill med Europa. Vi är ganska övertygade om att det är nog så att ingen vågar vara visionär eller utopist längre i Sverige, utan man är rädd för att bli utopisk därför att både kommunismen och nazismen slutade i en katastrof. Då dök det upp en viss sund skeptisk ådra upp mot storskaliga planer. Men den konservatismen kan förlama också förändringarna. Liberaler kör med att man inte kan veta något i förväg för att ställa saker till rätta. Men ändå handlar kapitalism om framtida beräkningar men det är okej i ekonomiska sammanhang men fördärvlig i samhällspolitiska aspekter enligt liberalen. Den konservative är mot allt som inte kan hänvisas till traditionen. Socialisten borde ha lärt sig av kommunismens misslyckade. Delar av vänstern har lärt sig det medan en del vänsterfolk drömmer fortfarande om Lenins mardrömsrike. Därför är det idag svårt att se varför ingen vågar vara visionär när det handlar om EU.

Alla kommer nu att göra sin del av att vara EU-kritiker — ja det var modigt skulle man kunna uttrycka sig. Men vi på Blaskan saknar någon som säger detta vill vi med EU. Är det någon som vågar tala om EU, som frihandelsvänlig med sociala välfärdsstatsambitioner, med klarare regler utan nyliberal förödelse med genuin folklig demokratisk legitimering som grund möjligen? Till och med någon som utan att skämmas för vårt judiskt-kristna arv och historik som kan se ett värde i EU och att alla länder tillhör kontinenten Europa. Själva har vi tröttnat lite på en politisk debatt som enbart handlar om vi skall vara med eller inte i EU. En ointressant fråga som inte är aktuell längre. Därför att alternativen till EU är sämre eller ickeexisterande. Reformera om hela EU från grunden istället för larva runt med vi skall gå ur EU. Även om Blaskan varken kommer driva kampanjer för eller emot denna frågeställning så kan vi åtminstone konstatera eländet finns kvar i den allmänna debatten. Nog om detta.

Per Garthon hade föresten blivit upprörd över att en Kd-ledamot föreslog att det judiskt-kristna arvet skulle stå med i konstitutionen till EU. Man skulle förelämpa muslimernas islamiska tro om det kom i föredraget. Tja, Per, men Europa är kristet och byggd på våra traditioner och inte islamiska. Inga islamiska länder skulle knappast låta bli att låta islam vara grunden i deras länder trots andra religionsförövares närvaro i länderna i fråga.

Över till något annat: Göran Rosenbergs skrev en väldig fin essäbok 2003 om att vara människa och om våra relationer till andra människor. Plikten, profiten och konsten att vara människa, en enkel filosofisk ton som alltid varit Göran Rosenbergs kontemplativa förmåga att kunna samtala. Alla böcker, liksom under hans tid som Moderna tiders fina chefredaktör, handlade om att tala med sin medmänniska och för individens sammanhang i kollektivet. Den borde alla med livet som intresse att läsa genom ordentligt.

Vi på Blaskanredaktionen plockar gärna in olika intressanta länkar som kan vara till intresse. Vita husets är en utmärkt läsvärd hemsida — The Whitehouse

Vi inom redaktionen är fanatiska rockälskare så vi kan inte låta bli att ge er denna fantastiska länk och det är den ultimata naturligtvis — Rock and Roll Hall of Fame and Museum

Varför inte gå in på Dr. Indiefavoriten Marit Bergmans hemsida?

Även denna länk om många intressanta elektroniska band är rena rama guldgruvan och gjort av en svensk — MusicWorld

Vid varje månad och särskilt under julisemestern krävs det lite bra musik vid stranden eller vid utfärder. Lyssna på dessa tips i Freestylen eller på bärbara stereon. Vid sandstranden fungerar Nitin Sawhney lugna världsmusikaliska skiva Prophesy med lite lättsam indieskt tilltugg med politiskt budskap, kom ut 2001.

Däremot om du skall åka bil eller till och med åker omkring på landsbygden med raggaråk. Då är givetvis Sveriges främsta traditionsförvaltare av 50-talsdoftat rock Refreshments skiva On the Rocks perfekt för dig. Detta band följer gamla Rockpiles finstilta rock i spåren. Dels för att Billy Bremner från Dave Edmunds och Nick Lowes gamlaband Rockpile spelade med på Refreshments första skivor. Lite enkel rock.

Mera komplicerad är väl Gary Barlows indiehjälteband Sebadohs självbetitlade skiva från 1999. Bra smart gitarrbaserad rock.

Till sist två fina vackra begåvade kvinnor som Aimee Manns skiva Lost in Space 2002 och jazziga Ricky Lee Jones It’s Like This 2000 som är båda lugna och sköna bedrifter för alla väder.

Men Hallå … när man har gjort något dumt är det väl meningen att man ska sitta inom lås och bom

Man borde väl sluta förvånas hur det fungerar i samhället, i juni var det en intern som avvek från fängelset för att åka på en liten semester med familjen. Eftersom svensk lagstiftning är sådan att man bara riskerar en marginell påbackning på straffet för att man avvikit. Det är inte straffbart att rymma från en anstalt eller att avvika under permission.

Sådana är ju de svenska reglerna, varför inte utnyttja det?

Så nu borde väl alla interner släppas ut på en badsemester, så det blir någon rättvisa och så att de orkar härda ut den återstående tiden de har kvar i kurran.

Och just det jag glömde ju att internerna bör få ha sina pass kvar också så de kan åka utomlands när vädret är för kallt och dåligt här i Svedala, plus att risken för upptäckt är mindre utomlands.

Släpp fångarna loss …

Grilltider = Pesttider

Nu är det sommar och då ska folk börja grilla, jag har en granne under mig, som så fort det blir eftermiddag och är lite sol ute så ska grilldjäveln igång, även om det bara är ett par grillspett som ska grillas så åker grillen igång. Jag har försökt att upplysa henne om att det luktar illa i min lägenhet på grund av hennes grillande, men hon har hittills inte lyssnat på det örat. Man kan ju inte sitta ute på balkongen plus att vartenda fönster måste stängas under tiden detta grillande fortgår. Hon talar ju heller inte om att hon tänker grilla så man kan ju inte förbereda sig, det har hänt flera gånger att jag har haft tvätt ute på balkongen när hon har satt igång med grillningen, så man har varit tvungen att skölja om tvätten för att få bort lukten från grillkolen och tändvätskan, hon tänker inte på att hennes grannar längre upp i fastigheten får in ångorna från tändvätskan och alla övriga giftiga gaserna i lägenheten. Visst är det gott med grillad mat, men visa lite hänsyn när ni grillar.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2004

Junilistan

Pressmeddelande — Junilistan kräver att nytt EU-konvent …

Nyhetsbrev 30 juni 2004

Stefan Hammarén

om nyheten när Hammaren kom på japanska skrivet,_bl.a.

Thommy Sjöberg

Resereportage från Bergamo

Ulf Holmén

Patti Smith — Trampin’

Essäer

Sam J. Lundwall om Utopia

Konst

Evert Lundquist — Grafik och teckningar på Jakobsbergs Konsthall

Tuija Lindström — Look at Us

Politik

Politiska kommentarer III

Sveriges politiska landskap av idag och världen

Böcker

Litterära notiser

Festival

Sweden Rock Festival I

Sweden Rock Festival II

Musik

Alice Coopers skräckromantiska verklighet

Big Youth — en reggaepionjär

Jens Lekman — When I Said to Be Your Dog

Lite om Paulines musik

Motörhead — Inferno

Rhapsody — The Dark Secret

R. Kelly — Chocolate Factory

Sahara Hotnights — Kiss & Tell

The Bees — Free the Bees

The Jam i världen

Waylon Jennings — Ol’ Waylon

Filmer

Intervjuer

Intervju med Antifeministiska samfundet


Intervju med Per Wirtén


Intervju med Nils Håkansson