Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #8 2004

Ledare

Augustimånad är tyvärr sommaren sista månad och vi suckar över det usla vädret som ligger som tunga regnskyar över våra stackars huvuden. Nåja, just nu (5/8) vräker solen ned. Nåväl så kan vi på Blaskanredaktionen återigen se hur vår kära kulturminister fortsatta samma dåliga tradition i tv-politikens dummaste attribut. På 80-talet bekämpade sossarna med stöd av övrig vänster kabelkanalernas utbredande. Då ville man förbjuda detta — gudskelov sprang tiden från dom. Men däremot har inte friheten alltid blivit bättre i kabelkanalerna. Alldeles för mycket vidrigt skräp har blivit vardagsmat. Istället för att försöka höja standaren på statens tv-program har man slagits för idiotiska projekt.Treasure Chest. Vi på redaktionen är numera emot Ulvskogs senaste miljardförlustaffär nämligen digital-tv som innebär att man vill släcka ned det analoga systemet för att tvinga oss konsumenter att inskaffa dyra idiotiska boxar eller nya tv-apparater, bara därför att den maktfullkomlige idiotin som kulturministern fylls av skall genomföras — till varje pris. Tänk om vi konsumenter är totalt ointresserat av denna teknik som dessutom om ett par år blir förmodligen omodernt. Det kommer hela tiden nya tekniska ovationer. Digital-tv är naturligtvis överreklamerad anser vi på redaktionen. Höj och förbättra den befintliga kvaliteten istället — detta vore bättre för oss alla konsumenter.

Dessutom har vi på redaktionen konstaterat att Göran Perssons frånvaro i den svenska eller utrikespolitiska debatten varit en plåga för regering och journalister. Snart kommer den hotfulla ommöbleringen inom regeringe och valet 2006 kommer förmodligen innebära godsägaren och nuvarande överklassaren Göran Persson avgång. Blaskan undrar hur skall det gå med dokusåpan framöver.

Årets skämt måste vara den gamle ryska ärkespionen Stig Bergelins personliga hyllning till SÄPO — som grep han för spioneri. Vi skrattar med rått garv.

Som vanligt vill vi på Blaskan slå ett slag för lite intressanta sajter i urval:

Teckning av Mats Jonsson.Serietecknaren och författaren Mats Jonsson har en egen personlig intressant hemsida — matsjonsson.nu

Lars Hillersberg som tillsammans med Lena Svedberg gjorde tidskriften Puss på 70-talet är en av Sveriges främstavänstersatiriker i konstvärlden. Han fick statligt konstnärslön vilket fick högerskrikarna att fara ut i anklagelser att Hillersberg var antisemit. Han tecknade satiriska teckningar med udden riktat mot Syd-Afrika, Israel och USA. Det finns satirer mot araber i dag till exempel som verkar accepterad av världen. Men Hillersbergs satir är för humanism.Lars Hillersberg. Han berättar själv sin historia på denna sajt — hillersberg

Åskar Lilja är en serietecknare och lite av varje finns att hämta från hans hemsida — odde.tk

Sajten Inga armar och ben är lite för pubertal stundtals men ibland påminner den om Killinggängets Spermaharen. De är inte alltid rolig heller. Men vi bara måste rekommendera sajten ändå — inga armar inga ben

Årets främsta pappersprodukt är den nya gratistidningen Rodeo som nylige kommit ut. Fräck tidning om mode och baserar sina artiklar på hur hippt det är med den urbana storstaden. Men jag gillar den verkligen. Rodeo är en välkommen nykomling som påminner om när Nöjes-Guiden var som bäst för 15 år sedan och idag är detsamma tidning rätt trött i det mesta. Rodeo är lättläst och snabbläst. Men alldeles förträfflig läsvärd tidning.

Blaskans Dr Indie vill gärna rekommendera ett fint bageri och konditori precis utanför Solna centrum vid Ankdammsgatan 36. Du kan beställa bakelser, smörgåstårtor och olika varianter av tårtor. Det går naturligtvis att fika där. Ett litet tips i Stockholm.

Dr. Rock vill bara inlägga att Kaffestugan i Rönninge har de godaste chokladbiskvierna i länet.

Om du befinner dig med bil i Borlänge så vill jag rekommendera Borlänge Hotell och värdhus. Ett bra tips enligt Dr Indie.

Höj Hastigheten

Så har debatten om höjd hastighet till 130 km/h åter kommit igång, det är en välkommen debatt. Detta har varit på tapeten under flera år, det man gör istället är att sänka hastigheterna till 90 km/h och då ökar otåligheten hos stressade människor som då gör dumdristiga omkörningar.

110 km/h är alldeles för låg hastighet, 130 km/h är en mer lagom hastighet helt klart.

Kungen, Statsministern och Prinsessan Madelene och SÄPO är av samma uppfattning efter deras fortkörningar under sommaren. Höj hastigheten till 130 så blir det mer flyt i trafiken, då blir det en mer kunglig fart så att säga, i Danmark har man höjt hastigheten på många sträckor och mig veterligt så har det inte rapporterats om någon större olycksfrekvens där.

Jag citerar Robert Collin från Aftonbladet

”Vad är det för fel när knappt någon rutinerad bilist tror att det är farten som dödar, medan varenda trafikforskare, Claes Tingvall och kompani på Vägverket, NTF och trafikpolisen är övertygade om motsatsen?

Om farten dödar skulle väl Michael Schumacher vara död flera gånger om. Vem som helst kan tappa kontrollen över en bil i vilken hastighet som helst.

En god vän har fortfarande ett skadat knä sen bilen rullade på honom i garaget för ett halvår sen. Samtidigt kör andra glatt fram och tillbaka på autobahn i 250 utan att skadas.

Den som påstår att moderna bilar är osäkra i hastigheter över 110 km/tim talar mot bättre vetande.

En bil kan skada, eller döda, i alla hastigheter och 110 är bara en godtycklig gräns satt av hastighetstalibaner som helst skulle vilja sänka gränsen ännu mer.

Nu pratas det om differentierade hastigheter. Säg hellre SÄNKTA hastigheter. För det är ju det det handlar om. Sänkta hastigheter för att rädda nollvisionen, när det egentligen är en helt ny syn på trafiksäkerheten som behövs. Riktigt farliga i trafiken är alla lastbilssläp och skrotbilar som står parkerade längs vägarna. Ge lastbilsägarna p-böter och släpa bort skrotet direkt så blir trafiken säkrare! (Lägg märke till paradoxen att de står helt still, 0 km/tim och ändå livsfarliga.)

Om Vägverket inte har pengar till reparationer är minimikravet att Norrlandsvägarnas tjälskador åtminstone markeras tydligt.

Den makalösa utbyggnaden av E4 norr om Uppsala och längs Norrlandskusten. Det blir färre olyckor trots högre fart.”

Så gör slag i saken och höj hastigheten till 130 km/h.

Sänk spritskatten

Fastän ölen är rekordbillig i Danmark är det inga danskar som köar i de danska butikerna, de åker till Tyskland istället. Där ölen är ännu billigare.

I Danmark sänker man priserna på bensin, öl och sprit när danska regeringen tycker att danskarna ska handla hemma istället för att åka ner till Tyskland.

I Sverige däremot verkar det vara så att man hellre låter priserna vara höga, så att man ska åka utomlands för att införskaffa sina varor, istället för att göra som i Danmark, att man sänker priserna. Som dagsläget är just nu så borde svenska regeringen omedelbums sänka spritskatten så den hamnar i någorlunda rimlig nivå till den danska skattenivån.

Men istället så drar man beslutet i långbänk, och väntar till i höst med att diskutera en eventuell sänkning av alkoholskatterna, men då är ju semestrarna redan slut. Nej regeringen skulle ha gjort slag i saken redan i våras och sänkt alkoholskatten, och visat lite jävlar anamma istället för att sitta och älta saken i evigheter. Införseln av sprit har ökat med över 80 procent på två år samtidigt som Systemet säljer under 40 procent av den sprit som konsumeras i Sverige, säger Kent Härstedt, riksdagsledamot (s) och regeringens alkoholutredare. Kristdemokraterna är av en annan åsikt och vill helst gå tillbaks i tiden och återinföra införselkvoterna vi hade förut.

Politiker vad väntar ni på, visa att det händer någonting i riksdagshuset.

Skatten för en liter 40-procentig sprit (i svenska kronor) hos våra EU-grannar
Sverige 201
Finland 103
Danmark 74
Tyskland 47
Polen 35
Estland 34
Litauen 34
Lettland 31

Trängselavgifter försenas

Upphandlingen som Stockholms kommun har gjort angående teknisk utrustning till trängselskatteförsöket måste upphöra omedelbart enligt länsrätten. Österrikiska Efkon och företagsgruppen Combitech Consortium anser sig ha blivit överkörda av Vägverket. Vägverket beslutade för en tid sedan att låta datorjätten IBM samordna och driva de tekniska delarna av försöket med trängselskatterna. Upphandlingen rör alltifrån byggentreprenad och system, till utrustning och tjänster för hanteringen av trängselskatterna i Stockholm. Värdet beräknas ligga bort emot en miljard kronor för den entreprenör som får kontraktet. Nu kan man ju bara hoppas att länsrätten ger företagen rätt och beslutar att Vägverkets upphandling gått felaktigt till. Så att trängselavgiftsförsöket försenas rejält, vidare så kan man ju bara hoppas att detta projekt kapsejsar, och att ingen tar upp det på förhandlingsbordet igen.

Musiktips

Dr Indie kan som vanligt inte låta bli att tipsa om sista sommarmånadens oumbärliga skivor.

Framförallt årets bästa svenska singel är utan tvekan Melody Clubs glamdisco i Take Me Away eller den snygga Stonesballaden Annie som är mycket likt Stones Angel. Tillsammans med The Mo eller The Ark är grupperna Växjös stolthet och Melody Club kommer jag att beskåda på årets Kalasturne. Deras genombrott är nu nära dig.

Jakob Dylan är son till den store Bob Dylan och har under 90-talet haft äran att leda den relativt trivsamma gruppen The Wallflower. Deras låt If You Never Got Sick har jag på en liten singel från 2003. En trivsam rockballad. Inte på något sätt märkvärdigt men bra låt i alla fall.

När den engelska 90-tals brittpopen grasserade som mest och jag älskade den som mest skoningslöst så kom gruppen Ash ut med sitt mästerverk 1996 med titeln 1977 Bättre än så gjorde dom tyvärr inga plattor senare.

Annars är Evan Dandos numera bortglömda band Lemonheads första album Hate Your Friends från 1987 perfekt poppunk.

Eddie Fingers 90-talsdisco på skivan Till Death Do Us Disco rekommenderas varmt.

Stereophonics småtrista skiva Just Enough Education to Perform är en lite segare platta med ett par fina poppärlor.

Världens bästa ökenblues finner du alltid i Calexios skimrande bergsvisor från albumet Feast of Wire. Det albumet kom ut förra året. Vacker spröd indierock.

Även superproducenten Daniel Lanois (Bob Dylan, U2 eller Peter Gabriel) vackra album For the Beauty of Wynona 1993 är strålande pop.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #8 2004

Stefan Hammarén

Inexakta förseningar

Stig Dagermans så småtrista brev

Thommy Sjöberg

Ishockey Ungdom — Från Zinken till Bergsundsstrand

Ulf Holmén

Hives — Tyrannosaurus Hives

Anthony

Brev till EU-parlamentets svenska kontor

Junilistan

Vad vilja Junilistan?

Limerickar

Minister (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Sverige är fantastiskt

Essäer

Jean Genet — Dårskapens och brottslingens dyrkare

Sara Lidman — En fristörare i svensk litteratur

Stagnelius-special

Erik Johan Stagnelius — Romantikern

Stagnelius (av Thommy Sjöberg)

Kåserier

Enid Blytons Fem-böcker

Politik

Politiska kommentarer IV

Reserapport

Vykort från Sundborn

Konst

Kulturhuset — Handarbetets kompisar — Textilelever sticker ut

Svenska hjärtan på Moderna Museet

Waldemarsudde — Evert Lundquist

Yoko Ono — Remember Love

Böcker

Författares brevbekännelser

Sommarläsning

T.S. Eliot — Bortglömd dramatiker

Tecknade serier

Spiderman — Doctor Octopus återkomst

Musik

Badly Drawn Boy — One Plus One is One

Beastie Boys — To the 5 Boroughs

By Heart

Cyndi Lauper — At Last

Florence Valentin — Hoy! Johnnyboy

Front Line Assembly — Civilization

Gyllene Tider — Finn fem fel

Iron Savior — Battering Ram

J. J. Cale — To Tulsa and Back

Kathryn Williams — Relations

Korta musikrecensioner

Lenny Kravitz — Baptism

Musikindustrin fattar som vanligt ingenting!

Notis kring Prince

Power of Soul — Gratitude of Jimi Hendrix

Rockhjältar som går bort

The Album Leaf — In a Safe Place

The Cure — The Cure

The Solution — Communicate

The Streets — A Grand Don’t Come for Free

The Tough Alliance — Make It Happen

Therion — Sirius B

Velvet Revolver, Probot & Guns N’ Roses

Wilco — A Ghost is Born

Vision Divine & Kittie

Filmer