Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Recension

Ord & Bild n:r 3 / 2004

Ord utan bild, nästan

Ord & Bild har släppt sitt första numrerade under sin nya hornhinna Cecilia Verdinelli Peralta, som i en intervju inom den egna tidskriften målar upp en nog så vital tidskäft att se, den skall bita tag lite varstans. Ett faktum att intervjun med henne verkar vara det mest uppfriskande i numret, må väl lova att det finns ryggrad, men finns det något innehåll att bära bort? När hon ändå lovar att hennes tidslift har mer i ekonomisk ryggrad än Bonniers, alla var vi ju på BLM:s begravningståg, nå vet vi också att hon med uppsamlade ögat också orkar skaffa stoffet fram, åt undan även om offret kan finna sig gratis rakt framför sökaren, motorn och solen eller blåsten.

Men det med första numret ingen enda revolution, att den istället har sina anor, medan anor inte är ombrytning av nytt uppfunnet papper. Aldrig har en tidskrift heller vattenstämplat papper. Och ett exempel, när många sidor fylls med okände XX:s diktark, må väl ändå belysa något representativt, de har intressant estetisk formgiv, men av språkligt innehåll då en betydligt lamare stekel, inget stick värst alls ens diktstark, visserligen om en vital ansats om en långsam missanpassad förlösningsprocess av något slag, utan att det lever upp ljud eller i skrik, gaddlöst och lös gadd helt enkelt enligt min smakdomarinsikt, trots av okänd kraftskare brytet om. Dessvärre ger tidsfristen som helhet samma sak sakligare, var river det, var kraschar det igenom om igen? Inget känt och stort där, inget skämt och st. ord där om, men ingen David slungsten heller någonstans med. Kylt snare, mammutbeten fanns i snön (om snö är samma som is), lösgadden likaså i.

Dock som recensionsavdelningen försvarar sin platsbrist den här gången, kanske inte med påeten Ulf Erikssons repeterade klassifikationsmanier, som är det första jag skulle kasta ur ryggsäcken helväg långt, men däremot med boken Omtagning, och dessutom vad som fanns kvar av en konservt att sluka under skalet, en bok om konserveröppnare, skriven av undertecknad. Men vad mera mest, nej minst, enär red. Peralta skröt av att sin Ord & Blind hör till de tidsvitser som korrläser sina tester, men ta nästa gång bort extra bindestreck mitt inne i era rader, de stör mig massor, massor gånger, och inte vet man sedan om de är meningar i och skall göra någon onödig lustsidoeffekt inom en av prosadiktsavsnittens, när de finns också i saktexternas. Ingen urskiljning därmed att lita på. Om ögat, hjärnan tolererar det ännu, gör inte lungan sin andningspaus rätt obekvämt, snart snarckade jag med hela tidsbristen, den föll på min näsa, luktade trycksmärta. Då bestämde jag in ont.

Stefan Hammarén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2004

Stefan Hammarén

DAST-magazine N:r 2 2004

Ljudet

Del II

Ord & Bild n:r 3 / 2004

Ulf Holmén

By Heart — By Heart (vita skivan)

Velvet Revolver — Contraband

Essäer

Cristian Jaco — En populärförfattare med Egypten som arbetsfält

Artiklar

Adjö Aftonskvallret

Framgångsteologi

Michael Moore — Fahrenheit 9/11

Politikers pensionsavtal

Science Fiction

Nya science fiction-författare

Science fiction som litterär dröm och samtida kritik

Det är svårt att ge ut science fiction i Sverige

Fantasy

Fantasylitteraturens framgång

Katharine Kerr — Fantasy och science fictionförfattare

Böcker

Tecknade serier

Hulk, X-Men & Monster Allergy

Larson & Bizarro

Musik

Art Brut — Formed a Band

Johnny Dowd — Cemetery Shoes

Laura Branigan är död

Lena Philipsson — Det gör ont en stund på natten men inget på dan

Så var det dags för ny svensk rock!

PJ Harvey — Uh Huh Her

Patrik Torsson — Gästhamnar

Prodigy — Always Outnumbered Never Outgunned

Singlar V

Sonic Youth — Sonic Nurse

The Black Heart Procession + Solbakken — In the Fishtank 11

The Vines — The Winning Days

Weeping Willows — Presence

Filmer

På TV

K-Street och One Three Hill

Så var det dags att prata skit om televisionen igen

Sport

OS i Aten

Mat & Dryck

Erdinger Weißbier Pikantus Dunkler Weizenbock