Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Tecknade serier

Intervju med Svenska Superserier


Fråga
En fråga som jag verkligen undrar över är ert mod att ge ut en tidning med svenska superserier — hur är marknaden för sådana nischade serier i Sverige när vi talar strikt om superhjältar?
Svar
En riktig hjälte definieras inte efter sina krafter, utan efter sitt mod. Men allvarligt talat har marknaden för just den här typen av serier väl aldrig riktigt undersökts, men vi märker att det finns ett intresse. Det är ju så att det överhuvudtaget råder lite superhjältehysteri just nu. Jag tänker på alla spelfilmer av hög kvalité som kommit de senaste åren. Nu kommer ju snart Disney med en animerad rulle som handlar om superhjältar. Vi hoppas kunna rida lite på den vågen nu i början. Men det vi framförallt behöver är exponering så folk vet att vi finns.
Fråga
Kan ni berätta lite om bakgrunden till hur idén om denna fanzine kom till och hur alla på redaktionen blev inblandad i projektet?
Svar
Mitt standardsvar på den frågan är att jag tycker du ska gå in på vår hemsida, Svenska Superserier och orienterar dig där. Där står utförligt om uppkomsten av vårt fanzine. Men helt kort kan sägas att redaktören för svenska utgivningen av Marvel, Janne Eriksson, frågade i en ledare om det fanns intresse av att se svenska superserier av svenska superskapare. Responsen blev enorm och ur det stora antal som sa sig vara intresserade växte det fram ett redaktionsråd av människor i olika åldrar, med olika sysselsättningar, och boende på olika platser i Sverige. Vår gemensamma faktor är att vi tror det kan göras bra superserier i Sverige. Vi tog tag i saken och började jobba på att få ihop material av folk som skickade in det de hade gjort. Vi har nu kommit ut med två nummer och har strålande material till ett tredje.
Fråga
Med tanke på att USA, Japan och en del större europeiska seriekontinenters möjligheter så skulle jag gärna veta hur redaktionen uppfattar kvaliteten på dom svenska superhjälteserierna i jämförelse med dom utländska serietraditionerna?
Svar
Det finns egentligen ingen anledning till varför vi inte kan göra lika bra serier i den här genren som något annat land. Vi har redan bevisat att svensk film, musik och litteratur hör till den yttersta världsklassen, så varför inte superhjälteserier? Det kommer att ta tid att nå dit, och vi har en bra bit kvar, men vi lär oss för varje nummer. Vi har än så länge bara kommit ut med två nummer och söker fortfarande efter den form, och det innehåll, som passar oss bäst.
Fråga
Ni har skapad en hel del originella serier med handlingen förlagt till Sverige bland annat. Det känns lite ovanligt att få läsa berättelser med svenska superhjältar. Är det många i Sverige som givit sig på att teckna superhjälteserier. Har ni någon uppfattning om omfånget i landet runt omkring?
Svar
Det finns många som vill teckna superhjälteserier. Det är väl något de flesta barn gjort under någon period i sina liv. Så visst finns intresse. Vi har hört ifrån ett 20-tal som säger sig vara intresserade av att teckna. Just nu har vi faktiskt ett underskott på manus istället. Så alla som är intresserade av att teckna eller skriva får gärna höra av sig.
Fråga
Många superhjälteserier gick i konkurs på 80-90-talet. DC Comics superhjälteserier, Atlantics utgåvor av Marvel-serier. Kan svenska hjälteserier överleva om man blickar framåt lite grann. Hur tror ni att återväxten på superhjältar kommer vara?
Svar
Som jag nämnde tidigare är det ett stort intresse för superhjältar just nu. Det kommer inte att hålla i sig för all framtid, men serietidningar och olika seriegenres är mode och går i vågor. Om superhjältarna försvinner finns det en annan genre som kommer ta deras plats. Och då är vi där och gör en svensk version av dem. En bättre version!
Med vänlig hälsning
Fredrik Jelcander. Samordnare för Svenska Superserier

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2004

Stefan Hammarén

DAST-magazine N:r 2 2004

Ljudet

Del II

Ord & Bild n:r 3 / 2004

Ulf Holmén

By Heart — By Heart (vita skivan)

Velvet Revolver — Contraband

Essäer

Cristian Jaco — En populärförfattare med Egypten som arbetsfält

Artiklar

Adjö Aftonskvallret

Framgångsteologi

Michael Moore — Fahrenheit 9/11

Politikers pensionsavtal

Science Fiction

Nya science fiction-författare

Science fiction som litterär dröm och samtida kritik

Det är svårt att ge ut science fiction i Sverige

Fantasy

Fantasylitteraturens framgång

Katharine Kerr — Fantasy och science fictionförfattare

Böcker

Tecknade serier

Intervjuer

Intervju med Svenska Superserier

Hulk, X-Men & Monster Allergy

Larson & Bizarro

Musik

Art Brut — Formed a Band

Johnny Dowd — Cemetery Shoes

Laura Branigan är död

Lena Philipsson — Det gör ont en stund på natten men inget på dan

Så var det dags för ny svensk rock!

PJ Harvey — Uh Huh Her

Patrik Torsson — Gästhamnar

Prodigy — Always Outnumbered Never Outgunned

Singlar V

Sonic Youth — Sonic Nurse

The Black Heart Procession + Solbakken — In the Fishtank 11

The Vines — The Winning Days

Weeping Willows — Presence

Filmer

På TV

K-Street och One Three Hill

Så var det dags att prata skit om televisionen igen

Sport

OS i Aten

Mat & Dryck

Erdinger Weißbier Pikantus Dunkler Weizenbock