Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musik

Velvet Revolver — Contraband B.B.B.

Velvet Revolver — Contraband.Det finns två saker jag låtit mig imponeras av redan innan jag hört den här plattan, den första läste jag om i en intervju med Slash (ex Guns N’ Roses liksom två medlemmar till: Duff McCagan och Matt Sorum) som sa att under låtskrivandet hade man kopplat in Anti-Guns N’ Roses-filtret. VARJE antydan om att låten på minsta sätt liknade Guns N’ Roses gjorde att den hamnade i skräpkorgen. Också Slash’s karaktäristiska höga hatt fick stryka på foten av samma orsak, för mycket Guns-association. Utan garanti på en absolut Guns N’ Roses-fri skiva, hade jag aldrig valt att lyssna på den här skivan då jag tycker att Guns N’ Roses suger motorolja. Det hade varit synd för resultatet skäms inte för sig.

Ett tvärsnitt av modern hårdrock med attackbäver-känsla är det som möter en när man väl kommit dithän att man börjar lyssna. Det är fula ord och stygghetsfaktor tio från start, blytungt och garanterat föräldraovänligt. Den stinkande amerikanska medelklass-trygghetsknarkarfascistoida inställningen jagas med bunsbrännare. Men när allt är som bäst så slås jag av att egentligen är just detta faktumet den här skivans värsta fiende. Den försöker att plocka in det mesta av hårdrock av idag, men istället för schvung blir känslan istället att det blir just genomsnittligt och det känns jämntjockt utan att sticka ut. Man försöker lägga sig i en musikalisk mittfåra där man kan fånga in alla influenser, men istället blir det opersonligt. Det följer ett alltför lättupptäckt mönster när man för kör attack sedan en liten hårdrocksballad och sen tillbaka till attacken. Man vill ju så gärna leva upp till förväntningarna om supergruppen, att man tar till lite väl enkla knep.

Det finns som jag ser det ett problem till med denna skiva och det har inget med vare sig grupp eller musik att göra. Producenten, Josh Abraham, har visserligen lyckats behålla gruppens rättmätiga tyngd och inte heller är attack-bävrarna borttagna men stundtals känns soundets sammansättning lite snällt och mjukt. Jag hade önskat mig mer belsebub-filter så även soundet kunde få den rätta stygghetsgraden.

När Scott Weiland sjöng med Stone Temple Pilots fanns en irriterande faktor som gjorde att jag tyckte mindre om dessa — stämsången som utbröt på väl valda ställen. Josh Abraham har valt att behålla denna konstruktion vilket jag fortfarande tycker är sugigt i kvadrat, särskilt när Scott Weilands sång fungerar i ensamt majestät.

Trots detta är det en hyfsat imponerande skiva som Velvet Revolver fått till. Låtarna är starka och tyngden är det inget fel på. Ge dom en bättre producent nästa gång, och ge dom också rådet att våga skriva mer personliga låtar och jag tror att lyckan är gjord.

Är du hårdrocksfantast bör du i alla fall ta och kika på den här plattan, den är trots allt imponerande och kan om allt sköts rätt ge mersmak till nästa gång det beger sig.

Ulf Holmén

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2004

Stefan Hammarén

DAST-magazine N:r 2 2004

Ljudet

Del II

Ord & Bild n:r 3 / 2004

Ulf Holmén

By Heart — By Heart (vita skivan)

Velvet Revolver — Contraband

Essäer

Cristian Jaco — En populärförfattare med Egypten som arbetsfält

Artiklar

Adjö Aftonskvallret

Framgångsteologi

Michael Moore — Fahrenheit 9/11

Politikers pensionsavtal

Science Fiction

Nya science fiction-författare

Science fiction som litterär dröm och samtida kritik

Det är svårt att ge ut science fiction i Sverige

Fantasy

Fantasylitteraturens framgång

Katharine Kerr — Fantasy och science fictionförfattare

Böcker

Tecknade serier

Hulk, X-Men & Monster Allergy

Larson & Bizarro

Musik

Art Brut — Formed a Band

Johnny Dowd — Cemetery Shoes

Laura Branigan är död

Lena Philipsson — Det gör ont en stund på natten men inget på dan

Så var det dags för ny svensk rock!

PJ Harvey — Uh Huh Her

Patrik Torsson — Gästhamnar

Prodigy — Always Outnumbered Never Outgunned

Singlar V

Sonic Youth — Sonic Nurse

The Black Heart Procession + Solbakken — In the Fishtank 11

The Vines — The Winning Days

Weeping Willows — Presence

Filmer

På TV

K-Street och One Three Hill

Så var det dags att prata skit om televisionen igen

Sport

OS i Aten

Mat & Dryck

Erdinger Weißbier Pikantus Dunkler Weizenbock