Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #10 2004

Ledare

Höstbild.Blaskan öppnar sin webbportal ännu en gång. Det är höstens första riktiga månad oktober och redaktionen går omkring med paraply i kommande regntunga skyar. Det har hänt en hel del under tiden kan Dr. Indie åt redaktionens vägnar konstatera.

Christer Pettersson.Bland annat har Sveriges mest kända alkoholist och misstänkta Palmemördare Christer Pettersson avlidit 57 år gammal. På något sätt går en politisk och juridisk historia i graven. Om jag gissar rätt så kommer vi aldrig att få veta sanningen om mordet på Olof Palme. Hur mycket böcker jag än läst så blir slutsatsen att Palmemordet är Sveriges olösta Kennedymord.

Så har hedersmördarna kommit på tapeten igen

”Brottet” som 13-åringen begick, i släktens ögon, ägde rum i mitten av 2000. Den då tolvåriga flickan var tillsammans med sin mamma och lillebror på byns marknad för att handla.

En av flickans släktingar i Sverige berättar:

— Där träffade hon grannens son och de åkte bil tillsammans. Det gjorde hela familjen arg, och omkring 60 familjemedlemmar samlades i min äldsta brors hus för ett rådslag. De diskuterade bland annat att mörda den 13-åriga flickan. Hon mördades av sin släkt i den kurdiska byn Batel i norra Irak.

Två av sex misstänkta mördare är flickans farbröder, 47 och 57 år. Båda är svenska medborgare. 47-åringen greps i förra veckan på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Senare blev han häktad av Norrköpings tingsrätt misstänkt för mord. Hans 57-åriga bror är utomlands och anhölls i sin frånvaro, även han misstänkt för mord. Flickan sköts ihjäl med 86 skott, vad hade hon gjort? Hon visste inte vad heder eller kärlek var för någonting, säger flickans pappa.

Dr. Rock kommenterar

Vari ligger hedern att mörda ett barn, ett barn som inte har insikt i religionsfrågor, som inte förstår att det är omoraliskt att åka i samma bil som en grannpojk. Herregud ett barn är ett barn, jag hoppas att de skyldiga får ett så hårt straff som de förtjänar. Sedan kan de dra dit pepparn växer.

Marx & Engels.SVT har gjort årets bästa politiska granskning när den alltid suveräna Janne Josefsson i två undersökningar kring mitt vänsterparti fann ganska så trista saker. Vänsterpartiets förflutna med diktaturshyllningar på programmet var en solkig historia som Uppdrag Granskning tog upp. Men det mest hemska är hur patetiskt gamla partimedlemmar låtsades glömma alternativt urskuldade sig inför kamerorna. Ännu dummare är Ung vänsterns ordförande som lekte kommunist och verkar inte förstå någonting om partiets relativt vedervärdiga historik. Det är inne att hylla gamla kommunistiska ideal.

Personligen ställer jag mig frågan kan man vara antikommunist i dagens vänsterparti? Jag undrar över detta. Jag älskar ändå Karl Marx:s geniala tankar och du kan finna mycket mera intressant på detta Internetarkiv om Marxism — Marxists Internet Archive Svenska arkivet

En trevlig nyhet är att rasistiska Nationaldemokraterna håller på att upplösas vilket jag förutspådde för en tid sedan. Partiledaren Anders Steen hoppar av sedan vice-partiledaren Tor Paulson fick avgå på grund av hustrumisshandel. Undomsordföranden Marc Ambrasson åkte dit för misshandel på förra årets Gay Pride. Vissa lokalavdelningar upplöses och partiet reduceras kraftigt. En del har gått tillbaka till Sverigedemokraterna eller valt den alltmera hopplösa nazistsekternas förlovade vansinne. Det känns väldigt bra att partiet suddas ut. På deras hemsida verkar inget har hänt och man utläser inget speciellt sker.

Om man går vidare så verkar Bush ändå klara sig bra gentemot John Kerry. Dom stora valfrågorna kommer nog att avgöras via tv-debatterna. Det blir en spännande valmatch inför november i USA.

När man ändå talar om USA så vill jag rekommendera forna presidenten Jimmy Carters center för mänskliga rättigheter och övervakning av val. Här är länken — The Carter Center

Vi presenterar några andra intressanta politiska länkar. Moderaternas hemsida finns det alltid något roligt att läsa — Moderaterna

Riksdagens hemsida med politiska partier finner du här — Riksdagen: De folkvalda

För mera hemtrevligare tillställningar så rekommenderar Blaskan följande sajter och hemsidor — Galleri Aguéli Stockholms trevligaste galleri och Kafé.

Rootsy för tillfället en av Sveriges bästa musiksajter. Håkan Nilsson bördig från Skåne har gjort en sajt som har hand om rotmusiken inom soul, rock, country, jazz eller musik överhuvudtaget som andas gammalt invant och fräscht på samma gång. Bland medarbetarna finns suveräna Lennart Persson (Feber, Expressen, Sonic och La Musik) som alltid skriver stark musik för världen — Rootsy.nu

Några boktips:

Jan Guillous nya bok Tjuvarnas marknad (Pirat) är hans rasande uppgörelse med finansmarknaden och alla dess giriga direktörer. Han knyter även ihop en rad med kända figurer från hans andra böcker. En bra modern samtida thriller.

Jörn Donners utgåva av Elmer Diktonius Brev 1995 är stor kulturell läsning och inblick i Finlandsmodernistiska poesins yttre attribut.

Till sist tv: FAB 5 är tillbaka och roar oss igen med nya heterokillar som stylas om igen. Även nya säsongen av Sopranos rockar hård och svenska televisionens egen såpa Drömmarnas hus om stolta teaterbåten Dramaten var hur bra som helst.

Vi ses i november hälsar redaktionen.


Senaste dumt

Alla män ska betala för våldet mot kvinnor, tycker vänsterpartiet

Män som grupp ska ta ekonomiskt ansvar för mäns våld mot kvinnor. Det förslaget för vänsterpartiet fram i en riksdagsmotion.

Varför ska man bestraffa kollektivt, jag är emot kollektiv bestraffning, det har aldrig fungerat, fungerar inte nu, och kommer aldrig att fungera i framtiden. Det fungerar inte ens under krigstid.

Det var det dummaste förslaget Vänstern kommit med i år.

Att de inte lägger fram att kvinnor ska betala mer i vägskatt också, det är ju kvinnor som förorsakar flest olyckor.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2004

Stefan Hammarén

Dante sjöböna

Endast ful ordbok

Pizza och några färger

Thommy Sjöberg

Norra Öland

Stefan Whilde

Odd Ahlgren — Förlösaren och Martin Tistedt — Segerhuva

Guy de Maupassant — Horla

Subaltern — Apokalyps

Essäer

George Eliot — Jane Austens arvtagare

Perspektiv på orienten

Surrealistiska kungar — Jean Cocteau och Julien Gracq

Kåserier

Albert Speer — minnesbilder från tiden som var

Artiklar

Onödigt med ett feministiskt parti

Våra fyra borgerliga fjantars parad

Världen som arena för uppror

Konst

En var — en konstnär, ett verk

Moderna Museet — Meret Oppenheim och Man Ray

Kultur

Fotografi på Kulturhuset

Arkitektur

Farsta Centrum i blickfånget

Politik

Marita Ulvskog ny partisekreterare

Vad är politik?

Böcker

Korta bokrecensioner III

Tidskrifter

DAST Magazine #3 2004

Nya tidskrifter

Rocky som magasin

Kalle Anka

The Chronological Donald 1934–1941

Romano Scarpas Kalle Anka

Tecknade Serier

Jan Stenmark, Jan Berglin & Marjane Sartvapi

Musik

!!! — Louden Up Now

Andres Lokkos utgåva av Feber — Northern & Modern Soul

Beta Band — Heroes to Zeros

Björk — Medúlla

Blondie — Singlebox & DVD Greatest Video Hits

Dr. Indie väljer några Bob Dylan-plattor

Dreamcatcher

Ed Harcourt — Strangers

Green Day — American Idiot

Janette & Joe Carter — Last of Their Kind

Jill Scott — Beautifully Human — Words and Sounds Vol. 2

John Fogerty — Deja Vu All Over Again

N.E.R.D. — Fly or Die

Rammstein — Mein Tell

Rammstein — Reise Reise

The Faint — Wet From Birth

The Hidden Cameras — Mississauga Goddam

The Libertines — The Libertines

The Shins — Chutes Too Narrow

The Thrills — Let’s Bottle Bohemia

Vangelis — Odyssey — the Definitive Collection

Filmer

Intervjuer

Intervju med Dan Josefsson