Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

In memoriam XI

Christopher Reeve är död 52 år gammal

Stålmannen.Christopher Reeve.Vi på Blaskanredaktion har konstaterat att vår store hjälte både utanför scenen och innanför den kämpade han tappert mot sin förlamning och ville verkligen visa att han skulle kunna gå, som var Reeves slutmål. Christopher Reeve har för evigt skrivit in sig i filmhistorien för sina Stålmannenfilmer, där dom två första är några att räkna med. Naturligtvis har vår hjälte gjort andra filmer med relativt bra resultat. Dr. Indie skriver i redaktionens namn en hyllning till Christopher Reeve.

Janet Leigh är död 77 år gammal

Janet Leigh.Alfred Hitchcocks filmer bestod alltid av svala blondiner för att citera min högst gode vän Mr. Snaggus påpekade härom sistens när vi hörde om den sköne Janet Leighs död. Hon slog internationellt igenom med Psycho och naturligtvis gjorde hon flera filmer än så. Hon fick barn med Tony Curtis och ur detta fick vi skräckfilmens drottning Jamie Lee Curtis. Mor och dotter spelade rätt så bra i John Carpenters Dimman. Vi på Blaskan vill återigen hylla en fin gammal filmdrottning inom Hollywoods stora grottekvarn. Vila i frid kära Janet.

Rick James är död

Rick James.Jag missade faktiskt att Rick James hade gått bort i augusti. Det är därför som jag först nu skriver om Rick James mest största stunder i musiken. Han var bland dom få som kunde tävla med Prince på 80-talet med sina sentida funkattacker under en kort brinnande period.Rick James — Come Get It! Han spelade med Neil Young eller Goldy McJohn (Steppenwolf) under sin tidiga karriär, innan han på slutet av Motowns storhetsperiod under sena 70-talet började leka med funken.

Rick James — Street Songs.Jag minns hans färgglada kostymer som andades typisk 80-talskänsla.

Hans tre bästa skivor är följande:

Come Get It! 1978; Street Songs 1981; Cold Blooded 1983

Rick James — Cold Blooded.Det var en skön snubbe som exploderade ut i en rytmiskt funk som nästan var i samma klass med Princes storhetsperiod. Jag minns hans fester som hans musik inbjöd till på skivan. Sexiga kvinnor som The Mary Janes Girls eller manliga artister såsom Ray Parker Junior och Gap Band influerades av Rick James.

Må du vila i frid i funkhimlen hälsar Dr. Indie.

Filosofen Jacques Derrida är död 1930–2004

Jacques Derrida.När postmodernismen frodades under 80-talet så var alltid den intressanta Jacques Derrida med sina anspråk på att dekonstruera språken och förstå det kommunikativa mellan subjekten bästa filosofen. Jag läste hans böcker och artiklar för att jag var så inne denna sortens avancerade filosofier. Jag skrev en del essäer och artiklar som aldrig publicerades någonstans utan gick inom vänkretsen för beundran eller kritik. Nu har Derrida försvunnit från den filosofiska scenen vilket förmodligen särskilt gläder en vulgär höger inom amerikanska republikanska filosofin. I mitt tänkande hade åtminstone förr en stor betydelse. Under 2000-talet har jag inte läst hans verk men vill återminnas en stor man. Vila i frid Jacques Derrida.

Radiopionjären John Peel är tyvärr död 65 år

John Peel.Allmänt i Sverige förutom hos oss musikälskare är inte John Peel tyvärr inte känt. Men ändå är han så viktig institution för nyskapande musik så hans betydelse kan inte överskattas nog. När jag hörde om hans död så ringde jag Dr. Rock för att höra om vad han ansåg om John Peel. Vi pratade lite grann och efter detta samtal började leta fram hans mest klassiska gärning, den serie som kallades för John Peel sessions. Vilket var liveinspelningar från rader av nya grupper. Framförallt är det att John Peel började för 40 år sedan i radion med att spela rock och när han på BBC startade upp sin show 1967 öppnade världen för allting nytt som kom. Särskilt på 70-talet öppnade han oss för punken och blev dess främste banerförare på radion för dess yttringar. Jag började i min skivsamling att leta fram mina John Peelinspelningar. Den alltid välunderrättade Jan Gradvall skrev i slutet av oktober om John Peels betydelse när han som ung ratade in John Peels radio på sin kortvågsändare och fick egen röst och känsla att vilja skriva om musik, särskilt punken som då drabbade oss alla.

Läste Jan Gradvall som menade att John Peel var så stor att många engelska tidningar hade hans död på förstasidan. En modern legend som John McGee (Grundare av Creations recorders, brittpopens främsta skivbolag) hyllade John Peel. Så gör även Blaskanredaktionen med denna nekrolog via Dr. Indie.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2004

Kulturnät Sverige

Upprop för Kulturnät Sverige

Stefan Hammarén

Förlorarens huva

Thommy Sjöberg

Bob Dylan — en generations hjälte och rebell

Dorothea Fornell

Vilket år är det?

Staffan Andersson

Cirkus Abu Ghraib

Essäer

Andre Gides litterära guldgruva

Björn Ranelids författarskap

En litterär reflexion kring Italo Calvino

Ernst Brunner

Andy Warhol

Några inblickar på Andy Warhols geni

Andy Warhol på Liljevalchs

Artiklar

En politisk studie

FOX’S News är en simpel propagandakanal

Idol 2004 och Fame Factory

Lars Åke Augustsson — Nära döden — Om dödstraffet, Texas USA och om oss

Moderaterna — 100 år av överhetspolitik

Sveriges miserabla energipolitik

Toby Young i skandalvärlden

USA, kriget och världen

Politik

Politiska kommentarer V

Konst

Harald Lyth på Galleri Olsson

Lars Lerin på Konstnärshuset

Magasin 3 — Philip Lorca Dicorcia och Mona Hatoum

Nils Kreuger på Waldemarsudde

Kultur

Kulturupplevelser II

Kvartersbion

Böcker

Kate Moses — Övervintring — En berättelse om Sylvia Plath

Korta bokrecensioner IV

Tecknade Serier

ETC Comics #1 2004

Joakim Pirinen & Bud Grace

Musik

Al Green — I Can’t Stop

Brian Wilson — Smile

Chris Caffery — Faces

Crotchduster — Big Fat Box of Shit

Danzig — Circle of Snake

Elliott Smith — From a Basement on the Hill

Joe Stump — Speed Metal Messiah

Johan Borgert & Holy Madre

Korta musikrecensioner II

Kriminella Gitarrer — förbjudna ljud

Ministry — Houses of the Molé

Musiktips inför november

Orup — Bästa

R.E.M. — Around the Sun

Rush — Feedback

Sigur Rós — Isländsk magi

Stina Nordenstam — The World Is Saved

The Clash — Aktuella i tidningsmagasinen

The Earlies — These Were The Earlies

The Sambassadeur — Ny svensk indie

The Soundtrack of Our Lives — Origin part 1

TV on the Radio — Young Liars

Intervjuer

Intervju med Johnny Munkhammar