Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musikkrönika

Deep Purple — The Story

Deep Purple.Deep Purple var från början ex Searchers trummis Chris Curtis idé. Han hade lämnat gruppen The Searchers, de byggde sin succé på covers av amerikanska hitlåtar Sweets for my Sweet var deras första nr. 1 hit, och även Love Potion Number Nine var en stor hit i USA. En psykedelisk explosion uppstod när Sgt. Pepper albumet släpptes 1967 och detta i samband med att Jimi Hendrix’ uppträdande på scen, gjorde så att det bildades massor med band, med psykedelisk inriktning.

Deep Purple.Chris Curtis träffade Jon Lord, som var mest känd för att bl.a. ha spelat piano i Kinks klassiska You Really Got Me. Han gick med på Chris Curtis ide att skapa ett experimentellt band, nämligen Roundabout ett löst sammansatt gäng bestående av Ritchie Blackmore på gitarr, bröderna Chris och Dave Curtis på sång, Jon Lord på klaviatur, Nick Simper på bas och Bobby Woodman på trummor. Bobby Woodman var en gammal veteran på trummor, han hade under namnet Bobby Clarke spelat i Vince Taylor’s band, och tillsammans med Johnny Kidd & The New Pirates. Men när Kidd dog i en olycka oktober 1966 så upplöstes dom.

Deep Purple — Plektrum.Hur som helst embryot till Deep Purple var fött. Curtis delgav de andra i bandet om hans idéer om ett psykedeliskt band, Ritchie Blackmore var inte alls imponerad och Chris fick kalla fötter, han och hans bror Dave schappade, Bobby Woodman lämnade också bandet lite senare. De hade flera sångare som var på audition bl.a. Rod Stewart. När Evans var där på audition så följde Ian Paice med, ovetandes om att de sökte en trummis också, de fick båda jobb.Deep Purple — Inglewood. Det var inte förrän Lord och Simper hade ersatt bröderna med sångaren Rod Evans och trummisen Ian Paice från ett band som hette M.I.5/The Maze och bokat in övningstid i Danmark, som Blackmore blev så pass nöjd för att stanna, och se vad tiden hade att utvisa. 1967 bodde Blackmore i Hamburg, liksom Lord så hade han under flera år spelat andras musik, och han var ivrig att starta upp något annorlunda. Med den nya sättningen så gav de sig ut på turné i Danmark. Roundabout var inget bra namn så de ville döpa om sitt band, Fire tyckte de lät bra, men blev snart informerade om att det redan fanns ett band med det namnet.

Deep Purple.Det spelade inte så stor roll, Blackmore hade ett förslag efter en soullåt av Nino Tempo/April Stevens som hette Deep Purple. Det namnet fick inte så stort intryck på de andra i bandet, men Blackmore gav sig inte, och namnet Deep Purple fick bli kvar, det var inte sista gången Blackmore fick sin vilja igenom.

Nu var Deep Purple bildat.

Resten av storyn får följa en tidslinje för enkelhetens skull.

1968

Deep Purple — Shades of Deep Purple.Deep Purple bildas i februari 1968.

Dåvarande sättning: (Mk 1)

Ritchie Blackmore (guitar)

Rod Evans (Vocals)

Nick Simper (Bass)

Jon Lord (Keyboards)

Ian Paice (Drums)

Deep Purple — Hush.

I juni 1968 släpper de ut singeln Hush en låt som från början var skriven av den amerikanske country artisten Joe South. Blackmore hade hört låten nere i Hamburg, och bandet gick med på att spela in den. Låten gick inte så bra i England, den var inte ens i närheten att komma med på någon topplista i England. Därför blev de mycket förvånade när de hörde att Hush hade blivit en Top5 Smash hit på amerikanska topplistorna.

Tack vare det så fick de ett skivkontrakt på Tetragrammaton label.

Deep Purple — The Book of Taliesyn.I oktober 1968 släppte de Book of Taliesyn i U.S.A. Två låtar från den skivan släpptes som singlar. De gjorde covers på Neil Diamond’s Kentucky Woman och en överarbetad variant på River Deep Mountain High. De kom in på top 20 listan i USA, med dessa singlar.

1969

Deep Purple — Concerto for Group and Orchestra.

Efter Concerto blir de ett ”inneband” i England men de vill ju bli kända för sin nya musik, och nu jobbar de för att få rykte om sig att de är ett fantastiskt liveband. De var förband åt Cream, en kväll på Cream’s avskedsturné i USA. Och när de hade spelat färdigt och Cream äntrade scenen så blev de utbuade, publiken ville bara ha ”Purple”. Nu fick Blackmore blodad tand och ville ändra till ett tyngre sound, som Led Zeppelin och Black Sabbath, och då passade inte Evans och Simper in.

1970

Deep Purple — in Rock.

Men från och med nu är Deep Purple djupt involverade i att cementera sitt rykte som ett av de ledande banden i den tyngre skolan. Black Night blir en stor hit i Europa. Deep Purple besöker Sverige i november för konserter i Stockholm och Göteborg och pressen höjer dem till skyarna.

1971

Deep Purple — Fireball.I september släpps Fireball och framgångarna fortsätter. Plattan säljer inte lika bra som In Rock i Europa men i USA går det bättre och bättre för Deep Purple. Gruppen spelar i Stockholm i april. I december samlas man i Schweiz för att spela in det tredje albumet med den här sättningen. Man har bestämt sig för att spela in det i en konserthall för akustikens skull men kvällen före så brinner stället ned till grunden under en konsert med Frank Zappa. Det innebär att gruppen istället samlar sig i ett hotell som är stängt över vintern och där i en korridor på hotellet spelas Machine Head in med hjälp av Rolling Stones mobila inspelningsstudio. Händelseförloppet beskrivs i texten till Smoke on the Water.

1972

Deep Purple — Machine Head.Bandet har nu turnerat nästan oavbrutet sedan starten och det börjar knaka i fogarna. I maj släpps Machine Head det absolut största albumet som de någonsin producerat.Deep Purple — Who Do We Think We Are. I december kommer det första live albumet, Made in Japan. Då den väl är ute så exploderar allting. Deep Purple får sitt definitiva genombrott och etablerar sig som världens största band. En position de kommer att äga i två-tre år tämligen ohotat. Men samtidigt som dessa enorma framgångar kommer så bestämmer sig Ian Gillan för att lämna bandet. Han går med på att stanna kvar tills alla åtaganden som finns är gjorda.

Deep Purple — Made in Japan.

1973

Deep Purple — Burn.

I juni gör bandet sina sista konserter i Japan. Då har Roger Glover just fått reda på att Blackmore, Lord och Paice tänker sparka honom och hoppat av självmant för att slippa få sparken. I juli går man ut med att Glenn är med i Deep Purple och i augusti gör den helt okände sångaren David Coverdale en audition med bandet och får jobbet. Han jobbade i en klädaffär när han såg annonsen. I Billboard presenteras Deep Purple som årets bäst säljande grupp.

1974

Deep Purple — Stormbringer.

1975

I april görs de sista konserterna i Europa för Stormbringer (inkl Göteborg) och sedan är det över. Ritchie Blackmore lämnar bandet och de har känt till beslutet en kort tid. Faktum är att hans soloalbum och projekt förvandlats till ett band, Ritchie Blackmore’s Rainbow.

Deep Purple — Come Taste the Band.

1976

I mars gör Deep Purple sina sista konserter, i England. David Coverdale går upp till Jon Lord efter konserten i Liverpool och talar om att han lämnar bandet. Jon Lord svarar ”Det finns inget band att lämna”. Både han och Ian Paice hade nått samma slutsats. Beslutet att det är över kablas ut till pressen i juli och det är då som Tommy Bolin och Glenn Hughes får reda på att Deep Purple inte existerar längre. David Coverdale lämnar bandet och bildar så småningom bandet Whitesnake, Jon Lord och Ian Paice bildar gruppen Paice Ashton Lord, Glenn Hughes går tillbaka tillfälligt till Trapeze, och Tommy Bolin återupptar sin solo karriär.Deep Purple — Perfect Strangers. Han dör dock av en överdos i Miami den fjärde december.

1984

Den 27 april får världen reda på att Deep Purple har återförenats i den klassiska Mk 2 sättningen med Ritchie Blackmore, Jon Lord, Ian Paice, Ian Gillan och Roger Glover.Deep Purple — Konsert på Isstadion. Gruppen spelar in ett nytt studioalbum i Vermont och en lång världsturné ritas upp som startar i november i Australien. George Harrison jammar med bandet i Sydney. Perfect Strangers släpps i oktober. Världen gick in i en slags ”Deep Purple psykos”. De var större än någonsin det första året.

1985

Turnén rullar på. Bandet säljer 524 596 biljetter i USA innan de mot sommaren når till Europa. Bandet säljer ut tre kvällar på hovet på nolltid i Stockholm och en spelning i Malmö gjordes också (det skulle ha varit två men en ställdes in p.g.a. tidsbrist).Deep Purple — The House of Blue Light. 70 000 svenskar har köpt Perfect Strangers då gruppen anländer och Deep Purple psykosen drabbar definitivt svensk media också. Det är ett segertåg. I USA sägs det att Deep Purple slagit rekord som Led Zeppelin suttit på i ett årtionde. Massor av konstiga samlingsskivor dök upp också och många av dem gick högt upp på olika länders topplistor.

Deep Purple — Konsert på Hovet.Trots alla byten av bandmedlemmar finns Deep Purple kvar än idag. Numera har de bara kvar en originalmedlem nämligen Ian Paice.

Här är dagens sättning av Deep Purple.

Ian Paice (Drums)

Steve Morse (Guitar)

Roger Glover (Bass)

Ian Gillan (Vocals)

Don Airey (Keyboard)Se även Uriah Heep & Deep Purple

Andra musikkrönikor av Dr. Rock
Hjärnblod | Mountain | Budgie | Nektar | Historien om Journey | Uriah Heep | Blue Öyster Cult — The Story | Hawkwind — The Story | Pink Cream 69 — The Story So Far … | Nazareth | Gamma Ray — historien så här långt | Historien om Steeleye Span

Om Dr. Rock |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2004

Kulturnät Sverige

Upprop för Kulturnät Sverige

Stefan Hammarén

Förlorarens huva

Thommy Sjöberg

Bob Dylan — en generations hjälte och rebell

Dorothea Fornell

Vilket år är det?

Staffan Andersson

Cirkus Abu Ghraib

Essäer

Andre Gides litterära guldgruva

Björn Ranelids författarskap

En litterär reflexion kring Italo Calvino

Ernst Brunner

Andy Warhol

Några inblickar på Andy Warhols geni

Andy Warhol på Liljevalchs

Artiklar

En politisk studie

FOX’S News är en simpel propagandakanal

Idol 2004 och Fame Factory

Lars Åke Augustsson — Nära döden — Om dödstraffet, Texas USA och om oss

Moderaterna — 100 år av överhetspolitik

Sveriges miserabla energipolitik

Toby Young i skandalvärlden

USA, kriget och världen

Politik

Politiska kommentarer V

Konst

Harald Lyth på Galleri Olsson

Lars Lerin på Konstnärshuset

Magasin 3 — Philip Lorca Dicorcia och Mona Hatoum

Nils Kreuger på Waldemarsudde

Kultur

Kulturupplevelser II

Kvartersbion

Böcker

Kate Moses — Övervintring — En berättelse om Sylvia Plath

Korta bokrecensioner IV

Tecknade Serier

ETC Comics #1 2004

Joakim Pirinen & Bud Grace

Musik

Musikkrönika

Fleetwood Mac anno 2000-talet

Deep Purple — The Story

Al Green — I Can’t Stop

Brian Wilson — Smile

Chris Caffery — Faces

Crotchduster — Big Fat Box of Shit

Danzig — Circle of Snake

Elliott Smith — From a Basement on the Hill

Joe Stump — Speed Metal Messiah

Korta musikrecensioner II

Kriminella Gitarrer — förbjudna ljud

Ministry — Houses of the Molé

Musiktips inför november

Orup — Bästa

R.E.M. — Around the Sun

Rush — Feedback

Sigur Rós — Isländsk magi

Stina Nordenstam — The World Is Saved

The Clash — Aktuella i tidningsmagasinen

The Earlies — These Were The Earlies

The Sambassadeur — Ny svensk indie

The Soundtrack of Our Lives — Origin part 1

TV on the Radio — Young Liars

Intervjuer

Intervju med Johnny Munkhammar