Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Stockholms Filmfestival 2004

Så händer det igen och filmfestivalens filmstrålar mynnar ut i ren magi eller trams. Eder utsända på kulturens område Dr. Indie rapporterar genom filmrecensioner. Låt os börja.

Klicka på länken för att komma till filmen.

Looking for Fidel | Palindromes | Breaking News | Melinda & Melinda | Fallen Angel Gram Parson | Der Neunte Tag | Kontroll | Garden State | Appleseed | The Raspberry Reich | The Beautiful Country | Rancid | Primer | Dead Man’s Shoes | Baadasssss! | Toolbox Murders | Izo | Persona non grata | The Machinist | Omagh | Od Boy — Hämnden | Anatomy of Hell | The Corporation | Hair High | 50 Ways to Leave Your Lover | The Heart is Deceitful Above All Things | CSA: The Confederate States of America | Never Die Alone | Doll Master | Contra Todos (Up Against Them All) | Terkel i knipa | The Eye 2 | Ghost in the Shell 2: Innocence | End of the Century — The Story of The Ramones

Oliver Stones dokumentär Looking for Fidel Filmindex

Vilka bilder vi än har av Fidel Castros Cuba så har ändå årets huvudgäst Oliver Stone gjort en bra intervju och porträtt över Fidel Castro. Den är en fortsättning på hans förra film Comandante. Jag är imponerad över Oliver Stones roll som journalist och rapp frågeställare via tolk, så det blir ett moment av spänning och skarp formuleringskonst. Fidel försvarar givetvis både revolutionen och att man grep dissidenter anklagat för kontrarevolutionär verksamhet. Stones kontrar och pressar Fidel på svar men allting i en ömsesidig ton av respekt. Det är bara att hoppas att statstelevisionen sänder båda intervjuerna ganska så omgående.

3 @@@

Todd Solondz — Palindromes Filmindex

Jag hade en känsla av att filmen inte skulle kännas bra men svarta humorns mest bisarra filmskapare Todd Solondz gör inga filmer som andra, utan blottad och sårbar så vrider han det sårbara ännu mera runt omkring tills smärtan bara skapar värdenihilism och ett rått garv. Även i nya filmen som i grunden handlar om tonårsabort. När en ung tonårsflicka blir med barn och vill behålla barnet. Men det blir abort genom föräldrarnas omsorg. Det ofödda barnet är en flicka som tonårstjejen skulle vilja döpa till Henrietta. Namnet blir symboliskt för resten av filmens sammanhängande episoder. Solondz låter flera tonårstjejer spela samma roll men dom byts ut och transformeras i mediet till olika karaktärer. Smått genialisk så till slut kan jag inte låta bli att låta mitt tvivel övergå till ett sund rått garv mitt i den tragiska bottenberättelsen.

3 @@@

Johnnie To — Breaking News Filmindex

Hong Kongs flitigaste regissör gör en drift med massmedia och internets samsymbios med myndigheter. Poliser skall göra ett ingripande som slutar i ett explosivt kulregn. Och mitt kaoset flyr skurkarna som är både rånare och lönnmördare. Polisen får dålig publicitet och skapar en egen informativ kampanj mitt i händelseförloppet. Johnnie To skapar ett snabbt tempo. Den har både humor och känsla för bildberättande. En klar sevärd ny Johnnie To film.

3 @@@

Woody Allen — Melinda & Melinda Filmindex

Woody Allen är tillbaka i en trygg medelklassintellektuell Manhattanvärld. Han låter författare sitta på en restaurang och diskutera livets komiska och tragiska sidor. Ur detta berättar dom om Melindas öden ur båda dom tragiska och komiska perspektiven. Men det är en intellektuell bagatell Woody gör denna gång. Filmen kan inte jämföras med hans tidigare 70 och 80-talsverken. Romantisk smart komedi där man pratar sig genom livet. Woodys unga intellektuella lyssnar på klassisk och jazzmusik. En relativ ointressant film med sin slutkontentan. Bra spelad dock som vanlig när det gäller Woodys ensemble. Särskilt Rada Mitchell och indieprinsessan Cloé Sevigny.

3 @@@

Gandulf Hennig — Fallen Angel Gram Parson Filmindex

Gram Parson kommer jag i detta nummer skriva en liten musikessä så jag kan bara säga att mannen som dog i överdos 1973 och vars manager Phil Kaufman stal Parsons kropp och brände hans kropp i Joshua Trees öken. Hans country och rockliv ändades av knark och sprit. Genom The Flying Burritos Brothers, The Bird och hans två sosloskivor som fylldes av magiska kosmiska countryn. Hans duetter tillsammans med Emmylou Harris var krönet på den värld som fick The Band, Poco och Eagles att skapa sina skivor. Dog ung och levde nära Rolling Stones under några brännheta år. Dokumentären är känslig och fyllt av intervjuer. En fascinerande resa med Gram Parson som blivit film.

4 @@@@

Volker Schlöndorff — Der Neunte Tag Filmindex

Schlöndorff tillhör samma generation av filmskapare från 70-talets Tyskland som skapade en stor socialrealistisk stark film. Hans senare filmer som bland annat filmfestivalen visad har varit intressanta historier men relativ tråkiga. Hans nya film kyrkans roll i andra världskriget och framförallt katolska kyrkans motstånd eller medgörlighet är själva kärnan i filmen. Prästen Henri som varit aktiv inom motståndsrörelsen arresteras och sitter i koncentrationsläger. Men släpps fri i 9 dagar för att dels besöka moderns grav, hon avled under hans fängelsetid. Kyrkan i Luxemburg vägrar ha någonting med nazismen att göra. I filmen försöker nazisterna pressa Henri till att skapa en band mellan den tomma kriminella nazismen och den andliga historia kyrkan har. Henri vägrar att ha någonting med barnariska mytologins falska apostlar. Välspelad med framförallt Ulrich Matthes som prästen Henri som gör en glänsande huvudroll. Matthes är aktuell som Hitler i den nya omtalade storfilmen.

Men filmen blir pratig och intellektualiserar dramat till en teologisk dispyt om Judas roll i världshistorien.

3 @@@

Nimrod Antal — Kontroll Filmindex

Denna film från Ungern är både oscarnominerad som svart absurd skräpig historia om biljettkontrollanter som är en fascinerad samling karaktärer. Absurd kärlek möter en lustig mordhistoria då en man knuffar ned människor i spåren. Den hippa kontrollanten Bulsco springer gatlopp framför tågen med sina kollegor och är en filosofisk slagskämpe samtidigt som kärlen träffar han hård. En lagom bisarr filmupplevelse.

3 @@@

Zack Braff — Garden State Filmindex

Denna film är både överhypad överreklamerad film som hela USA älskar nuförtiden. Själv blir jag lite tveksam till denna romantiska lätt bisarra film omkring skådespelaren Andrew Largemans resa hem till moderns begravning. Andrew här spelad av regissören, själv faller i förälskelse i tjejen Sam (Natalie Portman). Visst allting är välspelad och bra gjort men jag tycker att den stundtals kändes ointressant. För så mycket händer det inte själva filmens mobilitet, utan man kan se det som en psykologisk film som handlar om förändringar i männsikors liv. Bra film ävem om inte jag blev så imponerad av den.

3 @@@

Mangafilm: Shinji Aramaki — Appleseed Filmindex

Med ny datagrafik och en teknik på väg att utvecklas så ser jag denna film. Historien är fantastisk men på grund av att jag upplever denna animerade tecknarstil blir figurerna lite väl sterila och klumpiga. Fast i vissa scener är den riktig scenografisk bra. En välgjort science fictionäventyr.

3 @@@

Bruce Labruce — The Raspberry Reich Filmindex

Hans förra film Skin Flick med högerextrema bögar så får vi nu en revolutionär marxistisk bögporrfilm. Jag blev oerhörd trött och besviken på en lovande teoretisk katalogtext. Konsten att befria sig från borgerliga konventioner genom att tala om Willhem Reich, Herbert Marcuse och Frankfurtskolans teorier. Men jag var inte upplagd för töntig usel bögporr. Mitt intresse gäller för kvinnor och manliga homosexuella porrskådisar intresserar mig inte smack trots att man målar in den i en värdelös ironisk drift med kommunistiska fraser. En unken stinkande film.

1 @

Hans Petter Molander — The Beautiful Country Filmindex

Norska regissören Molander gör den film jag inte alls hade någon förväntning på till en viktig personlig pärla. Han tar upp barnen till amerikanska soldater och vietnamesiska kvinnor. Bimh som räknas som halvblod växer upp hos en fosterfamilj som inte alls behandlar honom korrekt. Hans färd i Vietnam/USA leder honom till sin försvunna moder och senare i USA efter en rad pärser. Stillsamt och vackert glider historien fram mot Binhs slutsökande då han finner sin blinda fader, så långmäld spelad av Nick Nolte. En välspelad och fascinerande film.

4 @@@@

Joakim Ersgård — Rancid Filmindex

Pinsam b-thriller av ena av bröderna Ersgård som mest har gjort fåniga skräckfilmen Besökarna. Här finns ett uppskruvad händelseförlopp kring stackars författaren som misstänks för mord på sin gamla flickvän. Det är amerikanska skådespelare fast det hindrar inte att filmen är faktiskt uppbyggd på dålig skådespeleri och billiga effektsökeri bland klichéer. Nej det är inte snyggt gjort som festivalens egen tidning påstår, utan amatörmässig och tja kalkonvarning utfärdas. Kommer förmodligen på bio.

2 @@

Shane Carruth — Primer Filmindex

Jag har lite svårt att förstå att denna film vann Sundance Film festival. Primer skall vara science Fiction och lite thriller stämning om vetenskapliga försök för några unga ingenjörer att uppfinna ett långsökt projekt för att tjäna pengar. Den är dålig filmad och trist dialog. Shane Carruth spelar själv en av rollerna. Filmen skall skildra hur dom nästan går under med sitt projekt. En relativ seg överreklamerad film.

1 @

Shane Meadows — Dead Man’s Shoes Filmindex

En fullständig meningslös våldsdrabbad film som handlar om soldaten Richard som skall hämnas sin broder Anthonys död. I en stad i norra England dödar han broderns plågoandar. Filmen skall nysta upp händelseförloppet sakta men säkert. Dravel tycker jag personligen.

2 @@

Mario Van Peebles — Baadasssss! Filmindex

En tam hyllning som sonen Marion Van Peebles gör till sin fader Melvin och hans första independent film Sweet Sweetback’s Baadasssss song vilket blev starten för blaxplotion-filmernas intåg under 70-talet. Marion Van Peebles fiktiva spelfilmdokumentär över fadern andas tufft 70-tal. Men den håller inte riktig ihop helheten. Den blir lite fånig stilblandning av tuff svart man och hippiesex. Tyvärr, Marion Van Peebles.

2 @@

Tobe Hooper — Toolbox Murders Filmindex

Blaskans gamla hjälte Tobe Hooper är tillbaka efter lång tids bortavaro och hans nyinspelning av 70-tals filmen Toolbox Murders är ruggig och ovanlig blodig. En bisarr mördare dyker upp i ett förfallet hyreshus med underliga anor. Mördaren dyker upp och slaktar människor med verktyg på bestialiska sätt. Klart godkänd comeback från Mr. Hooper.

3 @@@

Miike Takashi — Izo Filmindex

Miike Takashi är en av veteranerna inom japansk modern film. Hans nya Izo är en märklig blodig existentiell filosofisk drama om Izo som mördas och reinkarneras till en blodtörstig demonliknande samurajkrigare. Han färdas i parallella tider och platser och söker meningen med allting. Jag själv börjar tappa fokusen och förvirras stundtals av filmens filosofiska absurditeter. En underlig film av en sann mästare visserligen. Men den blir för underlig för att bli riktigt bra.

2 @@

Oliver Stones dokumentär Persona non grata Filmindex

Stones dokumentära film om Israel/Palestinakonflikten intervjuar alla sidor för att fånga in skeendet. Men det blir en grötig och för mycket underliga kameraåkningar stundtals som till en lite seg rörlighet förtar filmen lite grann. Men ett intressant försök trots allt.

2 @@

Brad Anderson — The Machinist Filmindex

Filmens psykotiska hotfulla thrillerstämning leder osökt till att det skulle kunna vara Cronenberg eller David Lynch som skapad denna täta film. Christian Bale spelar fabriksarbetaren Trevor Reznik som blir orsak till en olycka. Han bryter ihop långsamt och hans inre vansinne speglar sin omgivning genom hallucinationer och illusioner. Filmen skildrar skickligt en mans inre förfall som också är hans samvetes dåliga känsla som skapar psykiska sammanbrottet. När vi börjar tala om USA:s främsta karaktärsstudier med Depp, Edward Norton, Furlong så är det ändå Christian Bale som överraskar med ännu en snygg spelad underlig vass film. En klar mästerlig regissör är på gång i Brad Anderson.

4 @@@@

Pete Travis — Omagh Filmindex

Ännu en stark socialrealistisk engelsk/irländsk film om Nordirlandsproblematiken och terrorismen. I staden Omagh så sprängde utbrytargrupp ur IRA en bomb 1998 och misnt 39 människor omkom. Gerad McSorley som är född i staden spelar fadern till den döde sonen som bildar en såkallad anhörighetsgrupp för att pressa sanningen över vad som hände och vad myndigheterna gör. Filmen är lite träaktig i sina mumlande och muttrande i replikerna men annars nästan lysande i karaktärsskildringarna. En intressant brittisk film.

3 @@@

Park Chan-Wook — Od Boy — Hämnden Filmindex

En ytterst märklig film med våld, sex och hat mot omvärlden som berövade Oh Dae-su 15 år av fångenskap och så släppts han fri i en grym lek. Han söker sin hämnd men filmen bygger upp skeenden och lömska fällor och filmen är oförutsägbar i många led. Det är utan tvekan en viss mognad i många asiatiska filmkulturen.

3 @@@

Catherine Breillat — Anatomy of Hell Filmindex

Krystad sexualfilosfisk film med nakna klichéer och usel arty-film där gamle hårdporrkungen Rocco Siffredi låtsas vara djupsinnig med franska kvasifrågor om manligt och kvinnligt. Dålig sex med tom inramning.

1 @

Mark Achbar & Jennifer Abbott — The Corporation Filmindex

Med suverän satirisk underhållande grepp både intervjuar filmarna både företrädare för företagssamhället plus dess kritiker. Allting blir en avslöjande bild av rå kapitalism som vill tjäna pengar på precis allting. Ända problemet med dokumentären att den blir för lång. Annars en viktig film.

3 @@@

Bill Plymtons animerade film Hair High Filmindex

Bill Plymtons undergroundfilm om den lyckliga men tragiska historia med amerikanska highschoolmiljön där rockerstjejen Cherri och nörden Spud möts och får hårda fotbollstuffingen emot sig. Lite spökkänsla och bisarra animerade blodsdramatik. Skickligt berättad och rolig vansinne.

3 @@@

Jordan Hawley — 50 Ways to Leave Your Lover Filmindex

En sann romantisk intelligent småcharmig feelgoodfilm med författaren Owen som förskönar kändisars biografier i bokform drömmer om att lämna Los Angeles och bryta med sitt gamla liv. Genom att bryta med vänner så tror han att han skall åka vidare men så dyker flickan upp som inte skulle dyka upp i hans liv. En utvecklande rapp film.

3 @@@

Asia Argento — The Heart is Deceitful Above All Things Filmindex

Med denna traumatiska film både regisserar och spelar Asia Argento perfekt rollen som degraderad knarkande alkoholist till punkmoder som tvingar sociala myndigheter att ge henne vårdnaden av sonen Jeremiah. En hänsynlös nattsvart drma med inga goda sidor utan en rak bedårande nattsvart film som borde ge Asia Argento (Dotter till skräckmästaren Dario Argento) sitt genombrott. Bra skådespeleri hela tiden som fångar in filmens mörka karaktär. En sevärd och minnesvärd prestation av Asia Argento.

4 @@@@

Fiktiv dokumentär — CSA: The Confederate States of America av Kevin Willmott Filmindex

Filmen är en underbar fiktiv historisk dokumentär om vad som hade hänt om sydstaterna hade vunnit inbördeskriget och slaveriet bestod som grunden i USA: s ekonomi. Historien hade sett groteskt ut. Hitlerriket och rasistiska Amerika inleder samarbete och det finns kvicka ironiska satirer som är grundläggande för denna skickligt anlagda film. En film jag hoppas på något sätt släpps i Sverige. Producerad av Spike Lee.

4 @@@@

Ernest R Dickerson — Never Die Alone Filmindex

David Arguette spelar författaren som möter gangstern King David otrevligt och bra spelad av rapparen DMX. Det är märkligt faktiskt hur bra skådisar rapparna brukar vara i filmväg. Helheten i filmen är hur King David skall göra sig skuldfri och blir dödligt skadad. Författaren kör honom till sjukhuset och får ärva hans bil och finner kassettband som är inspelade dagböcker. En relativ rå gatutdrama som ändå är delvis njutbar som välspelad drama.

3 @@@

Jeong Yong-Gi — Doll Master Filmindex

Vad är som får asiatiska filmskapare att kunna förvandla sina skräckfilmer till mera än just ordinär skräck. Denna mångfacetterade film som i grund och botten en olycklig tilldragelse i kärlekens namn. Både psykologi och skräck i en snygg och bra förpackning. Sydkorea kan göra bra skräckfilm nu för tiden.

4 @@@@

Roberto Moreira — Contra Todos (Engelsk titel: Up Against Them All) Filmindex

Producentteamet bakom fina våldsamma Guds stad ligger bakom nya skildringen från Saö Paolos förorter. Den bisarre skurken Teodoro som lever i mord och våld försker vara otrogen och kristen samtidigt genom att försöka förförra en ung kvinna samtidigt hans unga vackra hustru bedrar sin man med den mera unga slaktarens son. Teodoros dotter däremot är ute efter faderns kompis och kompanjon. Blodigt drama där människolivet inte är värt ett smack. Dyster välspelad drama från Sydamerika.

3 @@@

Danska dataanimerade filmen Terkel i knipa Filmindex

Anders Matthesen har skrivit dialogen och gör alla röster till den morbida svarta skräcksaga med South Parkinfluenser. Terkel har ett jobbigt småsyskon, föräldrar som knappt bryr sig och en förortspratande kompis. Mobbare, självmord och mordiska lärare allt serverad i satirens form och ändå varm dansk värme med den mest barnförbjudna humor jag upplevd på länge. Mästerligt gjort helt enkelt.

4 @@@@

Pang Brothers — The Eye 2 Filmindex

Själva inledningen med gravida Joey överges av sin älskare och försöker på ett hotellrum ta livet av sig. När det misslyckas får förmågan att se döda. Hon begriper inte att i realiteten gör det. Filmen förstörs av ett lyckligt slut. Nu verkar det som om Pang Brothers helt enkelt fått sitt genombrott med första The Eye-filmen Den senaste är klart bättre än första men första var mörkare och nya alldeles på slutet för bra. Men ändå ger jag den 3@@@

Mamoru Oshii — Ghost in the Shell 2: Innocence Filmindex

Ghost in shell är rent tecknarmässigt och scenografisk ett mästerverk men historiemässigt fungerar första filmen bättre. Jag och min väninna Anna försökte finna meningar och underströmningar i filmen som tyvärr hade i sina visserligen filosofiska och intressanta resonemang kring människa och teknik. Problemet är när dialogen blir så lång att den tar över filmens händelser. Jag hade önskat mig mera action mitt i alltihopa. Ändå fungerar filmen rätt bra. Japansk manga när den är som mest intellektuell.

3 @@@

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2004

Stefan Hammarén

Research

En prosoman 91-89447-38-7

Kungörelse

Stefan Whilde

Caroline Lagercrantz — Malva

Charles Bukowski — Dikter för döende vilsna och döende veka stolta och sköna

Clara Diesen — Glömskans bok

Fredrik Sjöberg — Flugfällan

Gabrielle Wittkop — Nekrofilen

Med vilka jag delar vin och bröd

Thommy Sjöberg

Bob Dylan — en krönikör av samtiden

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 1

Annika Danielsson

Subkulturens historia 1:7 — Swingpjattar

Essäer

Elias Canettis ögonblick

Michael Connelly och USAs samtid

Walt Whitman — Amerikas nationalpoet

Kåserier

Då Nero Wolfe satt i fåtöljen och löste kriminalfall

Limerickar

Stocksund (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Jagadish Bhagawati & Martin Wolf

Manligheten igen

Popvänstern?

TV 4 och stämningen

Debatt

Vet hut, SL-styrelse!

Politik

Blaskan firar några aktuella jubileum

Politiska kommentarer VI

Böcker

Carl Hamilton — Det infantila samhället

Guy de Maupassant — Horla

Jörgen Lind & Magnus Carlbring

Korta bokrecensioner V

Tidskrifter

Stardust Magazine

Musik

Beulah — Yoko

Elvis Costello & The Imposters — The Delivery Man

Fatboy Slim — Palookaville

Glenn Millers 100 årsdag

Grand Drive — The Lights in this Town are too Many to Count

Hanzel und Gretyl — Scheissmessiah

Hollywood Rose — The Roots of Guns N’ Roses

Interpol — Antics

Jonas Hellborg — jazzfusionens magiker

Kings of Leon — Aha Shake Heartbreak

Korta musikrecensioner III

Leonard Cohen — Dear Heather

Lite decembermusik

Nick Cave & The Bad Seeds — Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus

Om Isis experimentella rock

Gram Parson & Townes Van Zandt — Countrymusikens prinsar

Paul Weller — Studio 150

The Detroit Cobras — Baby

The Elected — Me First

The Haunted — Revolver

The Metric Mile — Trees and Flowers och andra låtar

Tim Burgess — I Believe

Willy DeVille — Crow Jane Alley

Wu-Tang Clan — Disciples of the 36 Chambers

Filmer

Filmfestival

Stockholms Filmfestival 2004

På TV

Andrej Tarkovskijs filmer på statstelevisionen

Bästa TV-programmen i november/december

Svenska televisionen fyller 50 år

Intervjuer

Intervju med Smedjan


Intervju med Stieg Larsson