Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #12 2004

Ledare

Medan Decembermånaden infinner sig och Blaskans tredje år går igång. Vi kan lugn konstatera att vi är väldigt nöjda med vad hittills åstadkommit med Blaskan.

Stieg Larsson.Låt oss dock göra några inpass och tala om vad vi har i detta nummer något att poängtera. Först känns det bisarrt att skriva ned att chefredaktören för Expo, Stieg Larsson är död. Jag gjorde en telefonintervju med Stieg Larsson vilken publiceras i detta nummer av Blaskan. Så är samma levande människa jag samtalade med i telefon död cirka några veckor efteråt. Förmodligen är detta den sista intervjun som gjordes med honom innan hans död. Vi vill givetvis först beklaga sorgen och skriva att hans insatser för att bekämpa nynazismen och kartlägga högerextremismen måste hedras och de efterlevande fortsätter med hans verk.

Gunder Hägg en av Sveriges största friidrottare genom tiderna är död

Gunder Hägg gjorde sig världskänd under krigsåren. 1942 slog han tio världsrekord på 82 dagar. Totalt satte Hägg 15 individuella världsrekord under åren 1941–1945. Världsrekordet på 5000 m från 1942 stod sig i tolv år fram till 1954. Hägg blev diskvalificerad på livstid 1946 på grund av att han överträtt amatörbestämmelserna. Han hade tagit emot 350 kronor i reseersättning. Han höll då världsrekorden på alla distanser från 1500 meter till och med 5000 meter.

På lördagen den 27 november avled han, vid 85 års ålder.

Vi på Blaskan sörjer.

Ol’ Dirty Bastard.Även hip hopstjärnan Ol’ Dirty Bastard eller Russel Jones som var hans egentliga namn avled i november. Han var medlem i superkollektivet Wu-Tang Clan som var ett av 90-talets främsta akter. Rusell Jones eget liv var en vandring mellan fängelsestraff och musik. Han blev 35 år gammal. Dr. Indie säger i redaktionens namn R.I.P.

Vi tänkte också kommentera Arafats död liksom Lars Hillersbergs som avled i november. Det händer mycket i vår omvärld och Blaskan försöker vara en del av händelseförloppet som sker runtomkring oss. Det är därför Blaskan försöker finna dom intressanta människor som kan ge någonting och tillföra debatten väsentliga perspektiv eller annorlunda sakfrågor.

Dr. Indie vill också slå ett slag för några intressanta sajter som jag tycker är extra spännande:

Först så vill jag presentera detta lilla skivbolag som man skicka efter musikkassetter eller cd hem genom att skicka brev om beställningar. Dessutom är det ett gulligt namn på skivbolaget. Små krullig får

Detta webbmagasin är något av en kommande favorit för Dr. Indie. Intressanta recensioner med artister som man verkligen vill lyssna ännu mera på — a common paper about rare music


Dr. Indie passar på att servera en intervju med chefredaktören för Common Paper

Fråga
Namnet Common Paper är något som fäster sig på minnet. Varför valde du det namnet på en musiktidskrift?
Svar
Idén kommer ursprungligen ifrån tv-programmet Percy tårar, där rollfiguren Hardy Nilsson har ett fanzine som heter Common People. Dessutom blev det en rolig paradox, eftersom det är en nättidning och inte något tryckt på riktigt papper. Det låter ganska bra också.
Fråga
Den musik du skriver om är i mitt tycket intressant och nyskapande. Hur får du tag i alla intressanta artister och framförallt vilka kriterier har du som musiklyssnare och vid recensioner?
Svar
Många av de jag intervjuat och skrivit om har jag bekantat mig med via hemsidor och mp3-filer. Mycket av den finaste musiken gömmer sig på hemmasnickrade websidor och internet är underbart som musikspridare! Sedan har jag recenserat skivor som jag själv köpt. Jag har även fått en del skivor av otroligt snälla band och människor, eftersom de vet att jag skriver i min tidning. Men jag blir alltid överraskad över att folk faktiskt går in på min sida och dessutom verkar gilla den! Det är jättekul när det helt plötsligt ligger ett kuvert i brevlådan märkt Common Paper. Jag gör detta som en kul grej och när jag får skivor utan förvarning är det en grym bonus! Jag vet inte om jag har några fasta kriterier för bra musik. Men man märker direkt när det finns något speciellt hos en låt som får en att helt kapitulera.
Sen kan det vara en melodi eller en viss nerv eller vad som helst.
Fråga
Jag gjorde en intervju med sajten The Cricket förra året. Där hävdade Terry Ericksson att klimatet för bra intressanta musiktidskrifter är riktigt undermåliga. Själv håller jag inte alls med Terry i hans tes. Hur ser du själv som aktiv skribent på rockjournalisiken i Sverige?
Svar
Vad gäller större tidningar så händer det kanske inte så mycket kul. Sonic är den enda som intresserar mig. Men det finns en del bra fanzines och några nättidningar som har bra ambitioner och en klar vilja att dela med sig av nya musikupptäckter. Det är det jag själv vill med min sida.
Fråga
Till sist skulle du vilja ge våra läsare dina personliga favoritskivtips som kanske kan få folk att uppleva något nytt?
Svar
Okej här kommer lite tips på nya skivor!
El Perro Del Mars nya ep skulle jag vilja tipsa om! Den är helt fantastisk!
Language of Flowers har nyligen släppt sitt debutalbum Songs About You på det fina skivbolaget Shelflife. Det är klassik och mycket bra indiepop!
Metric Mile är en amerikansk duo som gör fin elektronisk pop. Ett plus är att hela deras ep kan laddas hem från deras hemsida — The Metric Mile
Sen kan jag dra till med en gammal favorit — Magnetic Fields monumentala 69 lovesongs, som borde finnas i alla skivhyllor.

Föreningen för nättidskrifter är något som Blaskan har skickat en förfrågan om att kunna upptas i. Här länken till en seriös och nödvändig organisation — Föreningen för Sveriges nättidskrifter

Är du trött på missbruk bland politiker/näringlivsdirektörer då är denna nya organisation något för dig. Vi på Blaskan delar deras kritik på enfalden i samhället. Janne Allebo Förening mot orättvisor och maktmissbruk

Dr. Indie kan inte låta bli och tipsa om denna utsökta länk och postorderbeställningexperter. Dom har den finaste blandning av musikens rötter. Personligen dräglar jag över deras blandning av diverse artister. Är du det minsta förälskad i musik utan skygglappar så gå in på denna länk — Countryrockspecialisten


Vi på Blaskanredaktionen vill gärna tipsa om en del intressanta sajter som finns i den stora världen ute på nätet. Dr. Indie vill så gärna presentera följande intressanta tidskrifter på nätet.

Salon.com är en av de mera intressanta amerikanska nättidskrifter som så gärna kan presentera bra artiklar från skribenter med åsikter.

WorldNetDaily En tidstypisk tidskrift för högern i USA som ändå verkar bra att läsa.

American Prospect Online En amerikansk bra tidskrift för oss vänsterfolk i USA. Står demokraterna nära.

Prospect Magazine En kulturell engelsk månadstidskrift som är utsökt att följa.

The New Republic Online USA:s bästa amerikanska vänstertidskrift.

Tidskriften Analys & Kritik Svensk obunden kritisk tidskrift som behandlar många ämnen.

Ditt Broderi AB Vi på Blaskan broderar inte men det har blivit så populärt att vi måste presentera denna sajt i ämnet.

Månadens dumt

Saxat från Aftonbladet

Allmänläkarna bör inte längre få sköta sjukskrivningar.

På DN Debatt skriver representanter från Studieförbundet näringsliv och samhälles välfärdspolitiska råd att statens styrning och finansiering av sjukvården borde stärkas. Ett av förslagen är att finansiärerna, det vill säga arbetsgivarna och försäkringskassan, "bör ges ett tydligt ansvar för sjuktillvaron samt reella möjligheter att kontrollera utgifterna

Därför anser de inte att läkare ska få sköta sjukskrivningar.

Dr. Rock kommenterar

Vilka ska då sjukskriva folk, försäkringskassan och arbetsgivarna? Vad har de för medicinsk utbildning? Men varför inte vända på steken och säga att företagarna inte ska få anställa personal till sina företag, och ge det ansvaret till allmänläkarna.

Nä, hur dumma förslag får man komma med.


Nog är saker och ting märkliga inom idrottens värld, AIK (Hockey) flyttades ner från allsvenskan till division 1 förra säsongen, och nu hotas ju Örebro (fotboll) av nedflyttning till division ett, på grund av att klubbarna haft dålig ekonomi. Nu kommer vi till hur det kan gå till inom idrottens värld, nämligen att det har visat sig att Djurgården har börjat få dåligt med finanserna och nu hotas av nedflyttning. Vad händer då, jo då lämnar man in ett förslag att man bör ändra reglerna. Det tycker jag blir lite olyckligt, om nu Djurgården har dåliga finanser så bör de flyttas ner till en lägre division, och ta konsekvenserna. Och så kan man ta diskussionen om att ändra reglerna angående elitlicensen inför nästa säsong. Inga lag ska favoriseras inom elitidrotten.


Socialdemokraterna har ju valt att samarbeta med Mp, Militärpolisen, vad har de att tillföra den svenska politiken? Om det gällde enbart militära frågor vore det ju lättare att förstå, men man har ju valt att lägga ner försvaret på flera orter. När de nu ska fördjupa samarbetet med militärpolisen så borde man väl ha regementena kvar, så Mp har något att göra, fast strategin är kanske att de avvecklar sig själva det blir kanske mindre klagomål på det viset. ”Man slipper förstås MBL förhandlingar”.

Även om det nu är miljöpartiet som är sossarnas nya samarbetspartner, så tycker jag att sossarna väljer fel väg. Miljöpartiet tvingar fram en massa onödiga skatter på bilism, såsom trängselavgifter, energiskatt plus en höjd vägskatt, allt detta bara för att man ska få lägre inkomstskatt, det är ju bara det att den fjuttiga sänkningen på inkomstskatten äts ju upp flera gånger om, av de höjda skatterna, dessutom så har ju flera kommuner aviserat om höjd kommunalskatt. Nä Persson tänk om och avbryt samarbetet med miljöpartiet annars förlorar ni nog många bilburna väljare inför nästa val.


Det verkar finnas en oskriven regel bland lastbilschaufförerna, nämligen att ”Störst Kör Först”. Många lastbilar/långtradare tränger sig rätt ofta före i t.ex. korsningar. Man kan nästan se hur lastbilschauffören sitter och hånflinar bakom ratten. Så sluta upp med det oskicket, och låt trafikreglerna avgöra vem som kör först. Beteendet hos många som kör på våra motorvägar kunde också vara bättre, ska det vara så svårt att visa hänsyn, hålla avståndet och köra tydligt.

Det finns alltför många drullar som bara kör ut, utan att se sig för.

Ett tips vill jag ge dig, damen i den vita Saaben som svängde ut precis framför mig när jag låg i omkörningsfilen på E4:an i Botkyrka i början av november, titta i backspegeln och döda vinkeln innan du svänger ut i omkörningsfilen. Eller ännu hellre sälj bilen till någon bättre behövande, och skaffa ingen ny bil. Du höll nämligen på att orsaka en seriekrock. Jag fick trycka till på hejdaren rätt rejält tack vare dig. Det var ju rena turen att bilen bakom mig höll avståndet som han skulle. Annars så hade jag suttit där med plåtskador och eventuella personskador, och du hade bara fortsatt köra som inget hade hänt. Det är som jag brukar säga, fruntimmer förorsakar olyckor, de deltar sällan i dem.

Ett annat aber är ju det undermåliga skicket på våra vägar, jag tycker vägverket ska rusta upp vägarna istället för att ställa upp en massa plåtpoliser (fartkameror) längs med vägkanterna.


Nu närmar sig en av de mest trafikintensiva helgerna på hela året, nämligen julen då det inträffar en hel del olyckor på grund av att det dels brukar vara förrädiskt väglag med halka, folk är stressade på grund av bilköer, och att man har bråttom till julbord och julklappar.

Så mitt råd till alla er som ska ut i jultrafiken, planera körningen, ta inga risker utan kör lugnt, visa hänsyn och ta hellre en bensträckare för mycket än en rast för lite under färden till julskinkan. Det finns ett liv efter jul och nyårshelgerna tänk på det.

God Jul och Gott Nytt År önskar Blaskanredaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2004

Stefan Hammarén

Research

En prosoman 91-89447-38-7

Kungörelse

Stefan Whilde

Caroline Lagercrantz — Malva

Charles Bukowski — Dikter för döende vilsna och döende veka stolta och sköna

Clara Diesen — Glömskans bok

Fredrik Sjöberg — Flugfällan

Gabrielle Wittkop — Nekrofilen

Med vilka jag delar vin och bröd

Thommy Sjöberg

Bob Dylan — en krönikör av samtiden

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 1

Annika Danielsson

Subkulturens historia 1:7 — Swingpjattar

Essäer

Elias Canettis ögonblick

Michael Connelly och USAs samtid

Walt Whitman — Amerikas nationalpoet

Kåserier

Då Nero Wolfe satt i fåtöljen och löste kriminalfall

Limerickar

Stocksund (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Jagadish Bhagawati & Martin Wolf

Manligheten igen

Popvänstern?

TV 4 och stämningen

Debatt

Vet hut, SL-styrelse!

Politik

Blaskan firar några aktuella jubileum

Politiska kommentarer VI

Böcker

Carl Hamilton — Det infantila samhället

Guy de Maupassant — Horla

Jörgen Lind & Magnus Carlbring

Korta bokrecensioner V

Tidskrifter

Stardust Magazine

Musik

Beulah — Yoko

Elvis Costello & The Imposters — The Delivery Man

Fatboy Slim — Palookaville

Glenn Millers 100 årsdag

Grand Drive — The Lights in this Town are too Many to Count

Hanzel und Gretyl — Scheissmessiah

Hollywood Rose — The Roots of Guns N’ Roses

Interpol — Antics

Jonas Hellborg — jazzfusionens magiker

Kings of Leon — Aha Shake Heartbreak

Korta musikrecensioner III

Leonard Cohen — Dear Heather

Lite decembermusik

Nick Cave & The Bad Seeds — Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus

Om Isis experimentella rock

Gram Parson & Townes Van Zandt — Countrymusikens prinsar

Paul Weller — Studio 150

The Detroit Cobras — Baby

The Elected — Me First

The Haunted — Revolver

The Metric Mile — Trees and Flowers och andra låtar

Tim Burgess — I Believe

Willy DeVille — Crow Jane Alley

Wu-Tang Clan — Disciples of the 36 Chambers

Filmer

På TV

Andrej Tarkovskijs filmer på statstelevisionen

Bästa TV-programmen i november/december

Svenska televisionen fyller 50 år

Intervjuer

Intervju med Smedjan


Intervju med Stieg Larsson