Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Recensioner

En prosoman 91-89447-38-7

Fluga diversé av Stefan Hammarén är en sådan där sentimental bok om desperados, hur de gör sig av med sporer, porr och doser. Det börjar väl (gott) med en parad, en flugornas parad, ett flugornas samtal om en karneval och kärna, i del två är de sina utställningsföremål stelt även om poeten träder utom sig själv bredvid, i del tre ett ett (I) stycke historick och filosofi kring dasspappersrullen, tortyrhalsdukar där och vad dadaisterna ansåg om sin höga, fylsiga drummelvisa flygdristigt ”flyg du fluga min med gräshopp bort på, vänstra”. Vidare behandlar vi ett rättegångsprotokoll (gångprototrollet om) om några kirurger som blev folkhjältar och knivskurna ger när de mördare en president och folkhjälte, och hur de skyllde på konspirationer av flugor, av paralleller dras runt åt några tusen flygare i olika kulturyttringar (litteratur), åt det larvas vida om insektangrepp i skönlitteraturen och dr Hammarén försvarar sina egna skrifter, talar runt ett flugsurr till en klotförsamling av andra insektuella, och några kontrarecenserar en soppboks bästa recension (men låter vara osagt om ignobel Melly Millers restaurangbedrägeri (restautunga) för att få soppor gratis på, sopbänk vidare borste strå (köpt) handlar på den om mycket annat mer, än att aldrig råddig vimse eller sekretärlös låda, snarare struktursträng flügäng och med skärpt blick, hånet spolas gags med sköljvattnet smutsväxer bra, och en oeifluga tuggas av en käkbensbrandkäft arkitektoniskt valvportstapeten på och gör fult för skalskräpbagge och enda påstcoxal bridge som i medfrågor efter hängbrobrun (färg) precoxal bridge givas från färg klibb o. skinn sig den ensam, mer än av dem alla åh-, är ej-utan bröderna andra rör från var röst, ej rörda (kanske). Boken har dessutom enligt min uppskattningsfattning mörka malliga (exklusive de döda) dem illustrerade bättre oskarpa insekter, någon har ock extra piggar. Språket är intensivt och högt febrigt (felaktigt), ej signifikativt med eller känns ens inte speciellt igen från soppboken och KB även om kanske någon dåre och galen i parken kan påstå stå på det (de påstår ju mycket dessutom, t.ex. i Nejrike Andrahanda, konnässörer), boken är ock en helförsta svensk prosoman som, som. om må ha isbn t.o.m. fiskben ha har handling stå, därför både berör och griper an ock.

som länk förlag H:STRÖM — TEXT & KULTUR. Stefan Hammarén — Fluga diversé

(sök)

Insektbock II är sedan sämre än den ovan om, mycket dessutom för den är inte skönlitterär, titlas Insekter & spindlar — en fascinerande värld, om spindlar möjligtvis inte är insekter att utläsa där, av entomologerna Claire Beverley & David Ponsonby (Alfabeta Anamma), och boken är dålig på ett annat sätt även, att den är bra på att visa vad den kunde ha varit om den hade blivit vad densamm evig visa visar vad den kunde vara om den skrivits mera, nu för lite och kuriost mögel på människans minsta vän insekten men aldrig nästan spindeln, boken som ger roliga poänger och detaljer om den sociala insekten, men (de) det blir dessvärre ytligt på och få trots allt, trots allt vägglushanen avger sin s.k. sperma blott inte inne i sin honas könsorgan enligt konventionens riktlinje, utan sticker ett hål bak in i hennes bakcropp och pressar det inåt mera av en världens mot vågbrytarens jämförelse, i jämförelse håller den ändå inte (boken ner), on the den engelska titeln är ännu galnare gul pärm: The Anatomy of Insects & Spiders (Kropp och otrohet hos innesekter och deras speed att klättra vägg — eller flyga vinge över). Boken har i uppriktigt ord fina svartvita insektbilder, tryckt i Folkrepubliken Kina satt (Förresten, när kinseserna trycker färginsektböcker på glansigt papper, sedan när läsarens fingrar näst lite snuddar på och tar i deras bilder, blir det genast fulaste fingeravtryck, liknar tvättad rest efter mord på insekt mest.).

Däremot en sådan insektbok som även diagramt, figurett, flödesschematik, tabellar noggrant och text exaktare berättar, belyser om insekters och lysmaskars ”anatomy”, att säga, dom är invecklade varelser och det finns onekligen mycket som behöver vara inpackat inom deras hölje, än boken duger som inträdesförhörslitteratur för insektläktarutbildningar, vad hette förresten titeln: The Insects: An Outline of Entomology av P. J. Gullan & P.S. Cranston (Blackwell Science). Men glöm inte mikroskopet och huvudet hemma, när ditåt tages. Bokens bilder är direkt dåliga, om insektbilder skall göras för hand, inte på dator. Ej heller tryckt i Kina eller Hong Kong.

Och en incestbok som inte gjorts därför men jämkats och krympts efter rubriken, gjorts efter rubriken, ”Hundraelva nordiska evertebrater” av Kaare Aagaard & Evert Tåg et al (Artdatabanken), med en icke förringad eller ryggradslös metod, det är liksom nånting bekvämt och den bärs upp, har dessutom vackra akvarelltryckbilder av Holmer, ganska egentligen, men säkert inte att trycka på dem heller mig inkiett, för deras evertebrater är så rött, rödlista från, de sköra. Tryckt i Norden oss(, med tryck som de nästan vore från ”Hammaréns bokhandel” och fågelö, specialiserad på påskäggspapper, bokhandelsfärg och vykort från exotiska Suecia, när det bekom sig var en huvudleverantör av vykort runtom i och från Nordkalotten och upphörde sent 1980s år, fanns belägen ännu mer norrutom än han H:ströms skolgåta [på avstånden]).

Och in Encyclopedia of South American Aquatic Insects: Plecoptera av Ch. Heckman (Kluwer Academic Publishers), dom är fula, bäcksländor i boken, inte ens hela, endast detaljer, uppställda enligt fortlöpande blyertsteckningar av dessa insektsektioner och segment, att inte likna nästan nånting, närmast kolingens böcker, bäcken, holism, första världskrigsgasmasker, ryska trefotade chokladkök, hans ben och förlängningar, luriviga spenar, spärrar, kalsonger på byk, förstår mig inte så bra på dem, men de återkommer i smärre variation, efter olika orter sorter och länder tänder var dom kanske skiljer och är värst in en Ecuadörr Anacroneuria spangleri: head and pronotum (upper left); penis in dorsal (upper left center), ventral (upper right center), and lateral view (middle right); ninth sternite of a male (upper right); apex of the abdomen of a female in ventral view (lower left); an egg (lower right). Based on Stark (2001b). Exemplum det en aldrig ensidig bok trots allt fastän den fortsätter på samma oavbrutna sätt fortlöpande mig, tryckt i Holland på icke-surt (acid free) papir.

Men såg precis nyss text om en annan så lockande titel: The Cyborg handbook! Sådana där totalt onyttiga nyttoböcker intresserar mig stundom en hel del. Eller skall jag kanske ändå hellre försöka få tag på Insects: Their Spermatozoa and Phylogeny. Snarare båda, nu när H:ström ännu slutligen gett mig någonslags sanktion för en andra insektbok II, enligt senaste erbjudandet, skulle bli en all incidentbok som. Och en tvåfotsdåre gav mig annars Bente Clods bok Skriv — en bok om att skriva, ock den där Nejrikes Andrehanda recenserade den så klart med ”en utmärkt handbok för personer med skrivklåda”, säkert därför för att boken och Clod varnar för ett alltför rikt ordval, alltför långa meningar och för att ta in alltför mycket fakta i sin text (att överhuvud ha alltför många tankar), sådana som alltför garderar sig alltför och själva så bra med alltför många råd, men det som boken prisade ”kiosklitteratur”, som utmärkt läsning. Clod håller skrivskolekurser i Danmark, vad annars.

Till sist av kännedoms notering ock, må vara som en liten väl hommage, då i den filosofiska människoifrågasättande romanen Nu går jag genom klippan av R. Christerson finns en rad från KB (applicerad biblioteksdröm till), med förhandlingen förlagd till en slags skog i Dalarnas inre.

Novitet. Var annars inne på Piratförlaget.se för att se vad fjanten och Marklund håller på med, med upptäckt för hur big anskaffats medelst en sämre namne, som heter Jan Guilllou (om än inte på varje ställe, utan kanske på endast ett, och det räcker). Guilllou — symbol för lättlästtramslektyr, som ”definitiv kopiering”! Oavsett allt bortsett underliggande slutledning, Fluga diversé är inte autopederastiell läsning sedd. De flyger slutet föröppnat bland fastän av en och annan puckelfluga, eller kanske just därför. Missar vi då deras stycke konst konststycke immelmanskruv?

Stefan Hammarin
TI

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2004

Stefan Hammarén

Research

En prosoman 91-89447-38-7

Kungörelse

Stefan Whilde

Caroline Lagercrantz — Malva

Charles Bukowski — Dikter för döende vilsna och döende veka stolta och sköna

Clara Diesen — Glömskans bok

Fredrik Sjöberg — Flugfällan

Gabrielle Wittkop — Nekrofilen

Med vilka jag delar vin och bröd

Thommy Sjöberg

Bob Dylan — en krönikör av samtiden

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 1

Annika Danielsson

Subkulturens historia 1:7 — Swingpjattar

Essäer

Elias Canettis ögonblick

Michael Connelly och USAs samtid

Walt Whitman — Amerikas nationalpoet

Kåserier

Då Nero Wolfe satt i fåtöljen och löste kriminalfall

Limerickar

Stocksund (av Mikael Bäckman)

Artiklar

Jagadish Bhagawati & Martin Wolf

Manligheten igen

Popvänstern?

TV 4 och stämningen

Debatt

Vet hut, SL-styrelse!

Politik

Blaskan firar några aktuella jubileum

Politiska kommentarer VI

Böcker

Carl Hamilton — Det infantila samhället

Guy de Maupassant — Horla

Jörgen Lind & Magnus Carlbring

Korta bokrecensioner V

Tidskrifter

Stardust Magazine

Musik

Beulah — Yoko

Elvis Costello & The Imposters — The Delivery Man

Fatboy Slim — Palookaville

Glenn Millers 100 årsdag

Grand Drive — The Lights in this Town are too Many to Count

Hanzel und Gretyl — Scheissmessiah

Hollywood Rose — The Roots of Guns N’ Roses

Interpol — Antics

Jonas Hellborg — jazzfusionens magiker

Kings of Leon — Aha Shake Heartbreak

Korta musikrecensioner III

Leonard Cohen — Dear Heather

Lite decembermusik

Nick Cave & The Bad Seeds — Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus

Om Isis experimentella rock

Gram Parson & Townes Van Zandt — Countrymusikens prinsar

Paul Weller — Studio 150

The Detroit Cobras — Baby

The Elected — Me First

The Haunted — Revolver

The Metric Mile — Trees and Flowers och andra låtar

Tim Burgess — I Believe

Willy DeVille — Crow Jane Alley

Wu-Tang Clan — Disciples of the 36 Chambers

Filmer

På TV

Andrej Tarkovskijs filmer på statstelevisionen

Bästa TV-programmen i november/december

Svenska televisionen fyller 50 år

Intervjuer

Intervju med Smedjan


Intervju med Stieg Larsson