Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Anarkisten Långstrump

Vi hittar de största filosoferna bland barnen. De ställer frågor från hjärtat, av nyfikenhet och längtan: Vem är jag? Vad är verkligt? Vem bestämmer? Margareta Strömstedt, författare och nära vän till bortgångna Astrid Lindgren, skriver i förordet till Jørgen Gaare och Øystein Sjaastads Pippi & Sokrates:

”Att tänka själv är det mantra Pippi Långstrump viskar i barnens öron: Tro inte på fröken, på poliserna, på barnavårdsnämnden, inte heller i alla lägen på mamma och pappa!”

I hjärnan lär det finnas ett hörn för viktlöshet som är särskilt utvecklat hos barn och ger oss lust att klättra, springa, hoppa, gunga. Nog är denna medfödda viktlöshet ett suveränt uttryck för frihet, ett slags gränslöshet i tanke och handling. När vi börjar skolan tas detta kategoriskt ifrån oss. Syftet med skolan är primärt att disciplinera och likforma så att vi ska bli medgörliga nog att fungera inom civilisationens ramar. Lindgrens Pippi jämför pluttifikation (korvstoppning av kunskap) med muntration (fri inlärning) och lever efter den sistnämnda lustprincipen. Hon vägrar låta sig styras av vuxna auktoriteter och åberopar det anarkistiska slagordet: ”Var realistisk, kräv det omöjliga!” Inför polis och barnavårdsmyndighet förbehåller hon sig rätten till självbestämmande, vilket Gaare och Sjaastad liknar vid Kants lära om individen som sin egen lagstiftare. Flickan med olikfärgade strumpor är således en civilisationskritiker, en övermänniska som visar att man kan ha makt utan att missbruka den.

Pippi kommer till småstaden och rör om i grytan. Hon är den bakvända världen. Hon kontrar snusförnuftet med gallimatias, så som dadaister och absurdister gjort före henne. Gaare och Sjaastad menar att ”Pippi är, liksom Sokrates, en befriare — från fördomar och ingrodda föreställningar, från falskt vetande och konventioner”. De ser henne som representant för kulturens alfa och omega, det för-civiliserade urkaoset och den bildade grekiska filosofins förståelse för begränsningarna hos regeltvång och nyttighet.

Margaret Meads bästsäljare från 1928, Coming of Age in Samoa, berättar om en i verkligheten existerande kultur där invånarna lever i harmoni och där fri barnuppfostran och liberal sexualmoral råder. Hennes upptäckter nagelfors och många anklagade henne för att försköna och ljuga, men Mead hade nått sitt mål; en debatt om det ”omöjliga”, om utopin. Denna anarkistiska grundsyn, som Rousseau, Locke, Nozick, Mead och andra studerat och anammat, utsätts ständigt för avsiktliga eller oavsiktliga feltolkningar. Största missuppfattningen är att anarki står för amoralism, våldsamheter och upplopp. Pippi Långstrump visar att så inte är fallet. Anarki står snarare för oberoende, mod och individens frihet att expandera och vara så som hon eller han är utan att låta sig styras av andras fördomar eller önskemål. En vedertagen sanning säger oss att den individ som får uttrycka sitt unikum är till mer glädje för sina medmänniskor än den som anpassar sig, visar falsk medömkan och lär sig att manipulera för att nå egna mål.

Världens starkaste flicka har kritiserats och censurerats genom åren och skulle säkert ha blivit bränd på bål om hon huserat i en annan tid. Så är det att vara otämjd, levande. Man klassas som en samhällsfara, en uppviglare av gigantiska mått. Men Pippi vittnar också om människans komplexitet, den som gör henne just mänsklig. Bakom äventyrslusten och råstyrkan anas ensamhet och vemod. Hon blir ledsen ibland och saknar sin mamma. Guldmynten spenderar hon på vännerna utan att begära något tillbaka, samtidigt är hon selektiv med uppskattning och kärlek.

Själv bejakar jag den fria pedagogikens filosofi, inlärning genom egna erfarenheter, lek och aktivitet, och tar avstånd från tuktarmentalitet och disciplinär uppfostran. Jag vägrade vapen vid mönstringen och ser mina höga skolbetyg som intetsägande. Filosofen Herakleitos slog huvudet på spiken när han för tvåtusenfemhundra år sedan skrev tidernas viktigaste mening:

”Stor kunskap leder inte till stor vishet.”

Översätter man kunskap med pluttifikation och vishet med muntration blir allt med ens glasklart. Pippi Långstrump är en förebild och ledstjärna. Hon visar oss det vi innerst inne tror på; att inget är omöjligt.

(Ur Guide till lidelse & laglöshet)

Stefan Whilde

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2005

Stefan Hammarén

Ariel behöver ännu vässa spjuten och laga skaft till dem

Thommy Sjöberg

Nyårsdagen 2005

Tennis och stjärnglans

Stefan Whilde

Anarkisten Långstrump

Mandarinvodka

Varför tror läkare att cancer är en sjukdom?

Annika Danielsson

Subkulturens historia 2:7 — Raggare, Knuttar och Spättor

Ulla Lundegård

Möglet

Essäer

En poetisk betraktelse kring George Trakls öde

Folke Fridell mot industrialiseringens enfald

Ivan Turgenjev — Rysslands främste liberal inom litteraturen

Robert Graves — Poet och historisk författare

Artiklar

Adjö Gudrun Schyman från klasskampens arena

Hejsan landet bland ruiner och statare

Linda Skugge finns och är överallt

Mord och krigsförbrytelser

Två gånger Lennart Persson

Världen förändras och vi med den

Blaskan-hjältar

William Shatner — en sann Blaskan-hjälte.

Händelser

Blaskan-händelser 2004

Böcker

Musik

Absolute Steel — The Fair Bitch Project

Andreas Tilliander — World Industries

Mad Lee Riot — All in All

Mando Diao & Sugarplum Fairy

Marilyn Manson — Lest We Forget: The Best of

Menomena — I’m the Fun Blame Monsters

Nicky Siano’s Legendary The Gallery

Penny Century — The Organ Enemy

Shania Twain — Greatest Hits & Rosie Flores — Speed of Sound

Silverbullit — Arclight

Skivbolagens kris — rätt åt dom

Smoosh — She Like Electric

The Ark — State of the Ark

The Plan — Young & Armed

U2 — How to Dismantle an Atomic Bomb (av Dr. Da Capo)

Uno Svenningsson — Ett andetag från dig

Filmer

På TV

Vänner — så var det slut

Sport

Osportslig taktik

Intervjuer

Intervju med Internationalen


Intervju med Olle Sahlström