Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Varför tror läkare att cancer är en sjukdom?

Människan har velat vara odödlig sedan begynnelsen, alltså hennes egen begynnelse. Se bara på sagorna om Kain och Abel. De blev ju säkert niohundra år, de båda bröderna.

Forskare i USA och på andra ställen runt om i världen ska nu utvinna stamceller ur teratokarcinum så att vi blir odödliga. Stamceller finns annars bara i vissa djurarter och i mänskliga embryon, innan fostret utvecklats och cellerna mister sin flexibilitet. Men den här udda cancertumören som jag nämnde består av celler som förnyar sig själva i evighet. Man ser inget slut, medan en hud- eller hjärncell regenererar högst hundra gånger.

Med rätt teknik skulle man alltså kunna föra in de cancerogena stamcellerna i en åldrad människa och på något sätt få kroppen att ta upp och acceptera den främmande materian som sin egen. Om experimentet lyckas kan vi, med hjälp av laboratorieråttorna, föryngra våra organ.

Teratokarcinum är också ett slags embryo egentligen. Tumören växer ganska snabbt och blir lika stor som en grapefrukt, till och med större. Den har faktiskt både hår, tänder och hjärtrytm. Kroppen försöker producera ett eget foster, men ett vanställt sådant, eller rättare sagt en form av liv som inte följer någon direkt struktur utan uppstår ur kaos. Livet — som kroppen producerar och som kallas tumör — dödar oss. Det måste väl innebära att liv och död hör ihop, att de båda tillstånden är två varianter av samma tillstånd?

Så varför lär vi oss att frukta döden?

Ofta verkar vi tro att vår art är en isolerad företeelse, ett avvikande fenomen. Vi står över eller snarare under de energilagar som lär oss att liv omvandlas, det slutar inte existera bara för att det ändrar form.

Om nu universum är evigt och om tid inte är något annat än en mänsklig måttstock påhittad av henne själv som en skev tolkning av de cykler hon läser av, då borde begreppen början och slut vara irrelevanta. Astronomer och astrofysiker har ända sedan Eratosthenes dagar gjort misstaget att beräkna avstånd och omkrets utifrån den linjära tiden som varande konstant när den egentligen är relativ. De har rivit sig blodiga i studierna av det som föregick universum. Men om universum är evigt, då har det alltid existerat. Det fanns aldrig någon början, något före. Trots detta tycker jag att George Edouard Lemaîtres klassiska Big Bang-teori fascinerar, men mest för vad den säger om människans begreppsvärld och mindre för vad den säger om universum.

Cyklerna är inte linjära, de är cirkel- och spiralformade. Vi kan mäta dagens längd, även om den aldrig är exakt lika lång, och dagen dör i varje skymning. I gryningen återföds den dock. Enligt egyptierna åldrades solguden Rê på himlen i väster, men ur morgondammet reste han sig, pånyttfödd i öster.

Tiden mäter ut döden åt oss och vi har själva valt tiden och dess konsekvenser, kanske för att inte bli sinnessjuka av det gränslösa. Men vi skulle kunna se bortom illusionen. Vi skulle kunna vila i vetskapen att världsalltet är tidlöst, vilket säger oss att allt existerande är tidlöst eftersom universum är allt; det innefattar varenda litet sandkorn, gasmoln, människobarn. Ändå lägger rika Texasmagnater ner miljontals dollar på forskning kring sin egen fysiska odödlighet. Ändå opererar unga kvinnor in silikon i brösten. Ändå tror läkare att cancer är en sjukdom.

Varför?

(Ur Guide till lidelse & laglöshet — Ord & Visor förlag)

Stefan Whilde

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2005

Stefan Hammarén

Ariel behöver ännu vässa spjuten och laga skaft till dem

Thommy Sjöberg

Nyårsdagen 2005

Tennis och stjärnglans

Stefan Whilde

Anarkisten Långstrump

Mandarinvodka

Varför tror läkare att cancer är en sjukdom?

Annika Danielsson

Subkulturens historia 2:7 — Raggare, Knuttar och Spättor

Ulla Lundegård

Möglet

Essäer

En poetisk betraktelse kring George Trakls öde

Folke Fridell mot industrialiseringens enfald

Ivan Turgenjev — Rysslands främste liberal inom litteraturen

Robert Graves — Poet och historisk författare

Artiklar

Adjö Gudrun Schyman från klasskampens arena

Hejsan landet bland ruiner och statare

Linda Skugge finns och är överallt

Mord och krigsförbrytelser

Två gånger Lennart Persson

Världen förändras och vi med den

Blaskan-hjältar

William Shatner — en sann Blaskan-hjälte.

Händelser

Blaskan-händelser 2004

Böcker

Musik

Absolute Steel — The Fair Bitch Project

Andreas Tilliander — World Industries

Mad Lee Riot — All in All

Mando Diao & Sugarplum Fairy

Marilyn Manson — Lest We Forget: The Best of

Menomena — I’m the Fun Blame Monsters

Nicky Siano’s Legendary The Gallery

Penny Century — The Organ Enemy

Shania Twain — Greatest Hits & Rosie Flores — Speed of Sound

Silverbullit — Arclight

Skivbolagens kris — rätt åt dom

Smoosh — She Like Electric

The Ark — State of the Ark

The Plan — Young & Armed

U2 — How to Dismantle an Atomic Bomb (av Dr. Da Capo)

Uno Svenningsson — Ett andetag från dig

Filmer

På TV

Vänner — så var det slut

Sport

Osportslig taktik

Intervjuer

Intervju med Internationalen


Intervju med Olle Sahlström