Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Korta bokanmälningar

Klicka på länken för att komma till bokanmälningen.

Vladimir Nabokov | Hans Holmberg | Nina Burton | Robert Bly | Lisbeth Larsson

Vladimir Nabokov Index

Vladimir Nabokov föddes 1899 i Sankt Petersburg och flydde 1919 undan Lenins gryende kommunistiska diktatur, undervisade rysk litteratur och blev världsberömd med romanen Lolita. För några år sedan kom Staffan Skotts översättning ut av Nabokovs biografi över Nikolaj Gogol. En bok som dryper av gift mot gamla översättningar av verket, även vägrar Nabokov tvärtemot min tolkning att Gogols romanerna Revisorn och Döda själar, se dessa som sociala satirer över de rådande omständigheterna.

Nabokov menar att böckerna inte alls skall tolkas som realistiska tolkningar kring samtiden utan endast var fantasifulla spegelbilder av en verklighet som existerade. Boken är en härlig pärla från 1944.

Hans Holmberg Index

Hans Holmberg som har skrivit flera insiktsfulla böcker kring litteratur och förhållandet mellan Sverige och Danmark. Han fortsätter att ta tempen på vårt nordiska samarbete och eventuellt kan det vara aktuellt efter Öresundsbron. Møde med Danmark — Dansk og svensk i dialog (C.A. Reitzel). En mycket fin vandring i konstnärliga perspektiv där alltifrån Herman Bang över till vår egen sagomagiker Astrid Lindgren ses som delar i ett hel kultursfär. Jag rekommenderar denna bok och gärna vill jag slå ett slag för Hans Holmbergs bok över Karen Blixen.

Nina Burton Index

Nina Burton som är poet blev inbjuden till Göteborgs universitet och skulle undervisa i poesins förhållande till vetenskapen, ungefär på så vis C. P Snow ville förena det humanistiska och tekniska till en dialog.

Det splittrade alfabetet Symposion 1998. En vacker essäbok där kärleken och poesin genomstrålar detta stjärnklara fysikens klaraste hypoteser. Jag skulle vilja läsa boken som poetens forskande ande i ett universum befolkat av tankens och tidens förening mellan ande och materia.

Robert Bly Index

I Sverige är Robert Bly mest ihågkommen för boken Järn Hans, en bok om mannens situation och ursprung. Hans poesi har hos allmänheten inte fått någon större respons. När jag läser boken Airmail, brev 1964–1990 mellan Robert Bly och vårt ständiga nobelprishopp Tomas Tranströmer, så lyser ett politiskt och intressant perspektiv där Tomas Tranströmer nämner sin poetiska situation då 60-talets konkretistiska och vänsterepok rullade vedmodigt in (travesti på Ted Ströms låt) över Svenska debattklimatet. Robert Bly som stundtals var en politiskt engagerad poet. Boken är en fin samling lägesbeskrivningar över tiden.

Lisbeth Larsson Index

Lisbeth Larsson litteraturvetare och kritiker inom litteratur och teater har skrivit den första riktiga boken om biografin och dagböckernas funktion för framförallt kvinnornas liv. Sanning & konsekvens är bokens titel. Hon använder sig av Marika Stiernstedt och Ludvig Nordströms äktenskap, visserligen sprack detta författarpars förhållande. Fast genom självbiografier och dagböcker studerar Lisbeth Larsson dom litteraturteorier som ligger bakom vetenskapen kring självbiografin. Kallade det en lägesbeskrivning med de teorier som Paul De Man, Jacques Derrida, Roland Barthes och Jacques Lacan skapade som filosofiska begrepp. En bra bok utgiven av Norstedts 2001.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2002

Gäst-
skribenter

Anna Livia Plurabella (av Stefan Hammarén)

Special om Mellanöstern

Israel

Judendom

Afghanistan

Islam

Artiklar

Öststatsländer

USA

Essäer

Den svenska experimentella konsten

Erik Beckman

Åke Hodell

Kåserier

Dessa vettvillingar i trafiken

Michael Coren

Gustaf Fröding

Natur-
upplevelser

Ett kåseri om mod

Varför luras Mc Donalds?

Hjärnblod

Konst

Irene Annerud

Böcker

Korta bokanmälningar

Hugo Ball

Musik

Coldplay

Foo Fighters

Madonna

Peter ”Puma” Hedlund

Rave Classics

Singlar

Steve Earle

Suede

Filmer

Karlsson på taket

John Ford

Gosford Park

Hundtricket

Mat & Dryck

Grönsaker rostade i ugn

Ruddles County

Glenfiddich Ancient Reserve Single Malt 18 år