Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Special om Mellanöstern

Afghanistan

Afghanistan har alltid anfallits av stormakter på ett eller annat sätt. Men deras folkgrupper i bergen lyckades krossa de flesta försöken. USA satsade stort under Carter-tiden på att låta säkerhetsrådgivaren Zbigniew Brzezinski utbilda flera tusen muslimska soldater som sedan blev ett hot genom sin reaktionära radikalism. Alltifrån Anwar al-Sadat till World Trade Center blev resultaten i antikommunismens heliga krig. Man utbildade och skickade in dessa muslimska konservativa för att underminera Sovjet i Afghanistan. Man kan läsa detta i den amerikanska journalisten John K. Cooley i hans på svenska översatta bok Oheliga krig Underrubrik: Afghanistan, USA och den internationella terrorismen (Ordfront 2002) Nyligen var han i Sverige och diskuterade detta ämne.

Det finns två bra böcker som Edgar O’ Ballance i Afghan Wars (Battles In A Hostile Land) En mycket bra ny bok som genomanalyserar ämnet på verkliga grunden, även den ryska journalisten Artyom Boroviks The Hidden War 1990 är det första verkliga besöket i kriget från rysk sida. Båda böckerna är ett måste för att följa med vad egentligen sker i ett av jordens mest fattiga och krigshärjade länder.

Det John K. Cooley gör med sin bok är att kartlägga hur USA och dess samarbete med Sadat, muslimska skriftlärda såsom blinde Sheikh Omar som idag sitter i fängelse för terrorism. Detta komplicerade nätverk av heliga krigare som Egypten, Pakistan och Saudiarabien under CIA:s mentorskap byggdes upp för att dels krossa Sovjet och för det andra etablera USA-vänliga regimer som underlättar att komma åt oljan.

Boken är i mitt tycke ett stycke briljant avslöjande kring det spel som fick Sovjet ut ur Afghanistan, men det blev också ett pris där fundamentalistiska islamiska radikala grupper kunde utnyttja situationen. En tragisk bok.

Besök gärna — RAWA och The Afghan Women’s Mission

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2002

Gäst-
skribenter

Anna Livia Plurabella (av Stefan Hammarén)

Special om Mellanöstern

Israel

Judendom

Afghanistan

Islam

Artiklar

Öststatsländer

USA

Essäer

Den svenska experimentella konsten

Erik Beckman

Åke Hodell

Kåserier

Dessa vettvillingar i trafiken

Michael Coren

Gustaf Fröding

Natur-
upplevelser

Ett kåseri om mod

Varför luras Mc Donalds?

Hjärnblod

Konst

Irene Annerud

Böcker

Korta bokanmälningar

Hugo Ball

Musik

Coldplay

Foo Fighters

Madonna

Peter ”Puma” Hedlund

Rave Classics

Singlar

Steve Earle

Suede

Filmer

Karlsson på taket

John Ford

Gosford Park

Hundtricket

Mat & Dryck

Grönsaker rostade i ugn

Ruddles County

Glenfiddich Ancient Reserve Single Malt 18 år