Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Special om Mellanöstern

Israel

Bilden av Israel att det är en militär ockupationsmakt är tyvärr sann. Men naturligtvis upplever varken Israels makthavare eller dess så kallade vänner att dom försvarar sig emot en odemokratisk arabvärld. Den bilden finns i Stefan Dominiques genomgång av massmediebilden kring Israel. Israel i svensk media en granskning av Israelbilden under 10 år. Boken är både en larvig klagosång och medan den också faktiskt bevisar att massmedia kan missa grundläggande informationsbitar i en korrekt rapportering kring mellanöstern. Fast jag tvivlar på hans tolkning när det handlar om varför just Israel-Palestinakonflikten blivit avgörande för mellanösterndilemmat. Han har rätt i att arabvärlden knappast har varit såta vänner till Palestinas befolkning, man utnyttjar detta för rent Israelhat. Men det är så att Israel är USA:s allierade utpost mot den omvärld man vill behärska.

Det är en av de avgörande grunderna i hela debatten. Plus att Israel som demokrati i dag mördar och slår sönder Palestinas överlevnad som samhällsstruktur.

Gunnar Fredriksson frågade nyligen i Aftonbladet varför arabvärlden har gått ifrån att varit filosofins och vetenskapens toleranta ledare, medan Europas befolkning var mer eller mindre barbarer som skövlade och massmördade. Vid 1400-talets ingång tappade arabvärlden den förmågan och stagnerade och Europa klev om med hästlängder. Naturligtvis finns det otaliga förklaringsmodeller med imperialism osv. Men idag finns det korrupta ledare, fattigdom och religiösa diktaturer som väst med USA i spetsen behåller för kontrollens skull. Demokratier i arabvärlden skulle bli ett hot mot USA:s intressen och ställa krav gentemot väst.

Jag vill även rekommendera araben Said K. Aburish biografi över Arafat med rubriken From Defender to Dictator 1999 Bloomsbury. Den boken är en bra bok som visar varför den man som även jag investerat många tankar i plötsligt tappade det demokratiska infallet. Korruption och nepotism blev ledorden istället för genuina förändringar.

Man kan också ha det perspektivet att Israel aldrig gav Arafat en rimlig chans. I dag har Sharon krossat varenda fredslösning, om inget visionärt sker.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2002

Gäst-
skribenter

Anna Livia Plurabella (av Stefan Hammarén)

Special om Mellanöstern

Israel

Judendom

Afghanistan

Islam

Artiklar

Öststatsländer

USA

Essäer

Den svenska experimentella konsten

Erik Beckman

Åke Hodell

Kåserier

Dessa vettvillingar i trafiken

Michael Coren

Gustaf Fröding

Natur-
upplevelser

Ett kåseri om mod

Varför luras Mc Donalds?

Hjärnblod

Konst

Irene Annerud

Böcker

Korta bokanmälningar

Hugo Ball

Musik

Coldplay

Foo Fighters

Madonna

Peter ”Puma” Hedlund

Rave Classics

Singlar

Steve Earle

Suede

Filmer

Karlsson på taket

John Ford

Gosford Park

Hundtricket

Mat & Dryck

Grönsaker rostade i ugn

Ruddles County

Glenfiddich Ancient Reserve Single Malt 18 år