Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Special om Mellanöstern

Judendom

Jude är något man föds till. En kulturell och etnisk samhörighet. Men den blev ändå inte ideologiskt konstruerad först förrän begreppet sionism dök upp som bärande element. För sionismen blev svaret på antisemitismen som Europa andligt besmittats med. Man var beredd att var som helst upprätta ett hem för ett förföljt folk. Till slut blev det vad som blev det religiösa motiverade urhemmet; Bibelns Israel eller Palestina i vanligt tal.

Jag kan inte riktigt förstå hur antisemitismen egentligen kunnat fungera. Man bygger på kristusmördarmyten och reducerar judendomens livsrum genom massmord eller ett sublimt hat. Som svar på det föddes sionismen som ett politiskt sätt att finna en lösning på antisemitismen.

Israel blev politiska symbolen på judendomens problem. Staten är till för världens judar och statens identitet är judiska trosläran vare sig man är troende eller inte. Precis som tyska ideologin sedan 1800-talet byggde sin identitet på myten eller vad jag vill kalla det för lögnmyten om den ariska rasen. När judendomen såg sig som en kulturell identitet bygger dom på en religiös dogm som stannar vid troslärans fränder.

Nazismen byggde sin sinnessjuka lära om rasens överlevnad genom förintelse av andra människor. Vi, dom friska överlever genom att förgöra andra människor.

Just judarnas kultur som berikat världen på alla möjliga vis skulle förintas. Israel är bönen som blev en realitet. Jag tänker på vad Nathan Shachar skriver i sin essäsamling om myter, modernitet och tradition i Mellanöstern Vilsenhetens förklädnader Atlantis 1996, judarna var ett unikt folk med speciellt öde i världshistorien, liksom Palestinas folk var ett unikt folk med ett öde att bli besökt av andra folk från hela världen och säger sig skall bo i landet. Konflikten var lagd mellan araberna i och utanför Israel. Läs David McDowalls The Palestinians (The Road to Nationshood 1994) Den boken berättar kortfattat om både bakgrund och varför det blev en invasion från Israels arméer.

Sharons krigspolitik är mordisk och bedräglig. Man kan inte stoppa terror genom att förinta infrastrukturen på Palestinas befolkning och sedan tro att man uppnått någonting. Då förflyttar man in folk i mördargängen inom Hamas. Dessa får nya människor att skickas in i döden.

Araberna som enligt panarabismen ser sig egentligen som ett helt folk. Men västvärldens kolonialism och islams olika ideologiska dispyter krossar den dröm som bland annat Nasser drömde över. Även Irak och Syriens Ba’thideologi var en blandning av att förena Arabvärlden och lite socialism. Allt enligt den kristna studenten Michel Aflaq som grundade idén. Men ingenting förmår samla araberna under deras i mitt tycke kvinnoförnedrade islam. USA och väst gör allt för att styra oljekällornas ursprungliga länder.

Stora arabiska tänkare som Sa’ad Zaghluls, Taha Husseins och Tawfik al-Hakims som med Egyptiska wafdpartiet som stod för det bästa inom islam, en frihetlig demokratisk vision där alla kulturer skulle samsas. Västvärldens kolonialism och Nassers ledaregenskaper förstörde den visionen. Idag är det bara islamiska reaktionära diktaturer mot ett aggressivt förtryckande Israel som gäller.

Israel byggde ut institutioner med både militära och civila medel efter 1948 års krig. Palestinierna kördes över och dagens Likudparti drömmer fagra drömmar om storisrael. Sharon är i dag drömmaren som vill förverkliga det hela.

Jag anser att alla handelsavtal med Israel liksom kulturella engagemang bör avslutas med omedelbar verkan för att stoppa Sharons mördarpolitik. Arafat som ledare har varit en besvikelse, men i denna situation är han den enda med makt och dignitet som verkligen kan lösa problemen.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2002

Gäst-
skribenter

Anna Livia Plurabella (av Stefan Hammarén)

Special om Mellanöstern

Israel

Judendom

Afghanistan

Islam

Artiklar

Öststatsländer

USA

Essäer

Den svenska experimentella konsten

Erik Beckman

Åke Hodell

Kåserier

Dessa vettvillingar i trafiken

Michael Coren

Gustaf Fröding

Natur-
upplevelser

Ett kåseri om mod

Varför luras Mc Donalds?

Hjärnblod

Konst

Irene Annerud

Böcker

Korta bokanmälningar

Hugo Ball

Musik

Coldplay

Foo Fighters

Madonna

Peter ”Puma” Hedlund

Rave Classics

Singlar

Steve Earle

Suede

Filmer

Karlsson på taket

John Ford

Gosford Park

Hundtricket

Mat & Dryck

Grönsaker rostade i ugn

Ruddles County

Glenfiddich Ancient Reserve Single Malt 18 år