Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Kamp mot mot den ekonomiska dumheten

Nyliberalismen är det största hot mot mänskligheten som finns. Det är en ideologi som föddes av Milton Friedman och hans medekonomer. Dom såg till att begreppet frihet blev lika med ekonomi. Ronald Reagan i USA och Margaret Thatcher såg till att reducera staten till att sälja ut alla statliga eller offentliga företag. Privatisering, avreglering och utförsäljning var mottot. Man skapade reducering av skattelättnader, skatt på förmögenhet, skatter i sin helhet skulle alltmera avskaffas. Löner skulle pressas nedåt, bort med miljöregler, arbetsskydd, försäkringar skulle helst försvinna för arbetarna. Men det är bara början. Man ville skapa en armé av arbetslösa plus frihandelszoner världen över där arbetare bevakas av polis och militär. USA ville genom Världsbanken. Internationella Valuta fonden WTO styrs mer eller mindre från Washington och detaljreglerar världens ekonomier helt enkelt. Politikerna börjar lyssna på stora globala företag med inkomster större än vad nationer i världen har. Demokratin håller sakta på att ersättas av företagens makt och utpressning mot en värld i kaos.

Noreena Hertz har precis som Naomi Klein skrivit artiklar eller böcker emot den företagskultur som har tagit över och pressar politikerna till att tappa intresset för demokratin eftersom näringslivet innerst inne avskyr demokratin eftersom den kan hota deras möjligheter att få ännu mera vinster. Noreena Hertz arbetade själv inom världsbanken men hoppade av då hon såg begreppen avreglering, strukturanpassning och utförsäljning av offentliga tillgångar kostade av priset av fattigdom och utnyttjande av fattiga som rena slavarbetarna för en skitlön. I USA så har denna politik ökat klasskillnaderna och inkomsterna dramatiskt. Därför att dom rika premieras på dom andras bekostnad. Noreena Hertz senaste bok Det tysta övertagandet (Den globala kapitalismen och demokratins död) Prisma 2004. Hon ger oss ekonomiska och ideologiska förklaringar till hur detta kan ha hänt. Dels har alla partier inklusive dom socialdemokratiska fallit undan för nyliberal politik världen över. Man anser att denna privatisering är till för alla. Det är därför lönenedpressning, försämringar för alla arbetande accepteras som en naturgång då det någon gång i framtiden kan alla ha människor få nytta av idén att rika och välbeställda måste få chansen till ännu flera miljarder. I USA har folk nästan givit upp. Man ser fattigdom, låglönearbeten och allmän misär som något givet som eliterna har bestämt ideologiskt att så är den naturliga gången för alla. I Europa försöker eliterna inom dom borgerliga partierna, näringslivet på att skapa samma klimat. Fattiga och arbetslösa söker sig till populistiska högerpartier som skyller allt elände på invandrare istället för att se att det handlar om ett ekonomiskt system som förstör för alla. Denna politik tjänar dom rika eliterna på. För sociala försämringar drabbar bara deras anställda som ser problemet på ett sätt att det är andra utsatta som är problemet. När motstånd sker mot systemet måste eliterna finna enn nya lösning. Kriget mot terrorismen blir ett bra medel att stöda vissa militära diktaturer och krossa motståndet mot USA och eliternas eget ekonomiska korståg mot mänskligheten. I Argentina ockuperade arbetare fabriker och andra institutioner. Esteban Magnanis fina bok Ockupera, gör motstånd, producera (Företag och fabriker i händerna på argentinska arbetare 2004) Federativs förlag.

Han skriver om problemen men också förhoppningen som finns bland arbetarna när dom tar över dom fabrikerna eliterna lämnade efter sig när 90-talets ekonomiska kris som nästan slog sönder samhället. Dom politiska eliterna liksom USA avskyr det här naturligtvis. Man vill stoppa varje förlopp som hotar kapitalismens ekonomiska grunder. Kapitalismen förespråkare som Hernando De Soto har i många år sagt att det är att det saknas legal äganderätt bland dom fattiga som gör att kapitalismen inte har fått utdelning bland dom fattiga. Hans nya bok Kapitalets mysterium (Atlantis 2004) försöker leda i bevis att äganderätten måste få större svängrum bland dom fattiga världen över eftersom det finns en underutnyttjat kapitalreserv dolt där ute. Samtidigt är det den såkallade äganderätten som också förstör världen för många fattiga. För vi vet att globala företag slår ut inhemsk liksom småbönders rättigheter genom att hänvisa till den naturliga liberala rättigheten som Gud givit mänskligheten Äganderätten. Hernando De Soto är inte intresserad av det naturligtvis. Även om det finns några bra små korn i hans bok som kan vara av bärkraft. Så är det tröttsamt med att begreppet äganderätt har blivit en helig liberal/konservativ ko som borde slaktas för att man skall kunna ge alternativ till denna helighet kan diskuteras utan att planhushållningen dyker upp som spöke bland borgerliga förespråkare. Eric Schlosser som skrev boken Snabbmatslandet har nu givit ut sina tre essäer om Amerika med den sammanhängande titeln Pengar som gräs (Ordfront förlag). Den har tre tongivande essäer som dels handlar om illegala svart arbetskraft som överutnyttjas hänsynslöst av eliterna trots att man i offentliga sammanhang har en fördömande attityd mot illegal arbetskraft. Den duger givetvis om dessa människor genererar pengar. Eric Schlosser undersöker även huruvida porrindustrin och droger skapar en svart informell ekonomi som är en del i kapitalismens andäktiga heliga ikon.

Kapitalismen generar välstånd åt alla om den fördelas i ett välfärdssamhälle men förlorar all moralisk anständighet om man bara ser till att dom rika eliterna och deras borgerliga partier får del av kakan. Då är motstånd nödvändigt för att kunna göra en annan värld möjlig.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2005

Stefan Hammarén

Kolumnrubrik om DNs recension av Horla

Panopticon åt skogen

Thommy Sjöberg

Mobbing

Annika Danielsson

Subkulturens historia 4:7 — Progg, Punk & en gnutta hårdrock

Mats Jangdal

Kort om Mats Jangdal


Övervakning

Limerickar

Sälen (av Mikael Bäckman)

Essäer

Det religiösa inom oss och vårt tvivel

Kamp mot den ekonomiska dumheten

Artiklar

Jan Myrdal — den medvetne i en omedveten tid

Liberalerna och Bush

Politik

Deltar Blaskan i samhällsdebatten?

Kort om nationalism

Politiska kommentarer VII

Satir

Den svenska kommunismens sista idoler

Konst

Edward Munch — Moderna museet & Albert Edelfelt — Waldermarsudde

Böcker

Korta bokrecensioner VII

Staffan Källström — Framtidens katedral (medeltidsdröm och utopisk modernism)

Musik

Bright Eyes — I’m Wide Awake, It’s Morning & Digital Ash in a Digital Urn

Doves — Some Cities

Eric Wreckless — The Donovan of Trash

Håkan Hellström — Ett kolikbarns bekännelse

Joe Ely — en av countrymusikens outsiders

Judas Priest — Angel of Retribution

Kent — Max 500

Khonnor — Handwriting

Lars Gullin & Charles Mingus

M Ward — Transistor Radio

Marie Fredriksson hamnar vilse

Mercury Rev — The Secret Migration

Muddy Waters, Charley Patton & B.B. King and Eric Clapton

Musik i gränslandet mellan proggresiv musik och proggmusik

Pain — Dance with the Dead

Philadelphia Uncovered & Soul from the Cities Vol. 3 — Memphis

Silverbullit — Arclight (av Dr. Da Capo)

Singlar VII

Siwel — Siwel & Marc Carroll — World on a Wire

The Game — The Documentary

The Kills — No Wow

The Kinks — Are the Village Green Preservation Society

The Kleptones — From Detroit to J.A. & A Night at the Hip Hopera

Filmer

På TV

Killinggängets Fyra nyanser av brunt

The Sixties

Intervjuer

Intervju med Göran Greider