Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Intervju

Göran Greider

Göran Greider.Jag har länge haft Göran Greider på min lista över Sveriges intressantaste publicister men också som kulturpersonlighet har Göran Greider haft ett avgörande inflytande på min personlighet. Därför känner jag mig förnöjd att presentera en intervju via mail med Dala-Demokratens främsta chefredaktör.


Fråga
Politiken har förändrats sedan 50-talets rekordår fram till 70-talet då man fortfarande kunde iscensätta radikala reformer för att förbättra välfärden för kollektivet. Idag har socialdemokratin sedan Klas Eklund och Feldts dagar accepterad en marknadsliberal framtoning. Många känner sig vilse i partiet och fackföreningen håller på att förvalta makt. Hur kan man egentligen förändra samhällets inriktning idag och själva partiet som gräsrot. Hur ser du på det?
Svar
Jag tror inte socialdemokratin går att förändra inifrån. Enbart genom tryck utifrån och underifrån kan partiet genomgå en förändring. Och det gäller alla riksdagspartierna. Med fackföreningarna är det annorlunda: Där finns ännu vanliga människor, framförallt unga människor som blivit medlemmar i facket och som börjar från scratch: Inga fäder eller mödrar som förgiftat dem med partitaktik.
Fråga
Johan Ehrenberg har sedan 90-talet sagt att svenska politiker håller på att avsvära sig sin politiska roll som ledare för landets situation genom att göra sig själva maktlösa. Man vill gärna skylla på EU eller omvärlden för sina egna misslyckade beslut. Är det något som du också har iakttagit som politisk betraktare av svensk inrikespolitik?
Svar
Ja, han har rätt. Den så kallade globaliseringen används som alibi för en marknadsliberal politik. Men EU-medlemskapet har också tvingat på politiken olika tvångströjor, t.ex. den s.k. stabilitetspakten. Från EU kommer överhuvudtaget ett disciplinärt tänkande i ekonomiska frågor, som förstärker sådana tendenser i svensk politik.
Fråga
Jag vill fråga om ideologierna i Sverige har tappat kraft eftersom många partier söker sig till en sorts liberal mittenposition. Jag tror inte på Herbert Tingstens gamla tes om ideologiernas död. Men hur skall man tolka dagens politiska landskap?
Svar
I den offentliga debatten har vänster-högerskalan krympt ordentligt, så mycket är klart. Det beror allra mest på att de sociala konflikterna i detta klassamhälle inte längre kanaliseras in i politiken. Jordmånen för ideologierna är precis lika rik som tidigare, men ingenting tillåts växa där. I språket självt har konfliktorden rensats ut: klass, socialism, kommunism etc.
Fråga
Fackföreningen har alltid varit den kraft som kunnat utmanad privata kapitalet. Men när fackföreningen med sina ordförande och ombudsmän själva utnyttjar förmåner och så tappar vi dom moraliska principerna. Hur tror du att fackföreningen kommer utveckla sin roll i framtiden.
Svar
De har inget val: Om de inte bättrar sig kommer de att försvagas. En fackföreningsrörelse kan heller inte av taktiska skäl gå ”mot mitten” eller något sådant, då förlorar den sina medlemmars förtroende. Men framtiden hänger i Sverige mycket på att
  1. LO på allvar tänker igenom vad man vill med sitt samarbete med socialdemokratin
  2. facken får med sig dem som står längst ner på arbetsmarknaden
  3. man vågar ta några riktigt avgörande konflikter (särskilt Kommunal har nyckeln till ett fackligt genombrott om man till slut tar fajten, som det heter) och
  4. facket länkar sig samman med nya sociala rörelser och fackföreningar i den fattiga världen.
Inom tjugo år har facken i Asien med all sannolikhet ordentligt flyttat fram sina positioner: Då kommer planeten att skaka till och flodvågen kommer att kännas även här.
Fråga
En annan fråga är hur LO och socialdemokratin kommer utveckla sina relationer när man i vissa länder har avbrutit sina politiska band. Är det önskvärt att fackföreningen står obunden till socialdemokratin och hus skulle det påverka Sveriges arbetare i så fall?
Svar
Idealet är att facket har ett parti att samarbeta med., all historisk erfarenhet tyder på det. Problemet är att LO idag inte driver på detta parti, utan flyter med det. Därför borde LO tänka igenom samarbetet, ställa helt nya och skarpare villkor, hota helt enkelt.
Fråga
Om man ser socialdemokratin och även socialistiska internationalen som del av det etablerade i den globala hierarkin. Hur tror du som socialdemokrat hur partiet kan förhålla sig till dagens sociala rörelser och på dom globala frågorna?
Svar
Jag tror inte att socialdemokratin kommer att betyda något i det här avseendet. Men arbetarrörelsen i vid mening kan göra det.
Fråga
Min sista fråga handlar om den socialistiska pressen. Sedan arbetarrörelsen lade ned sin press mer eller mindre så hur kan arbetarrörelsen få ut sina budskap nu i en borgerlig dominerad massmedievärld?
Svar
Det är svårt. I längden tror jag att arbetarrörelsen måste skaffa sig en press - då menar jag tryckta tidningar, för hemsidor utan pappersförankring räcker tyvärr inte så långt - som når ut och vara beredd att betala för det. Varje folkrörelse som växer sig stark skaffar sig till slut ett inflytande i medievärlden.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2005

Stefan Hammarén

Kolumnrubrik om DNs recension av Horla

Panopticon åt skogen

Thommy Sjöberg

Mobbing

Annika Danielsson

Subkulturens historia 4:7 — Progg, Punk & en gnutta hårdrock

Mats Jangdal

Kort om Mats Jangdal


Övervakning

Limerickar

Sälen (av Mikael Bäckman)

Essäer

Det religiösa inom oss och vårt tvivel

Kamp mot den ekonomiska dumheten

Artiklar

Jan Myrdal — den medvetne i en omedveten tid

Liberalerna och Bush

Politik

Deltar Blaskan i samhällsdebatten?

Kort om nationalism

Politiska kommentarer VII

Satir

Den svenska kommunismens sista idoler

Konst

Edward Munch — Moderna museet & Albert Edelfelt — Waldermarsudde

Böcker

Korta bokrecensioner VII

Staffan Källström — Framtidens katedral (medeltidsdröm och utopisk modernism)

Musik

Bright Eyes — I’m Wide Awake, It’s Morning & Digital Ash in a Digital Urn

Doves — Some Cities

Eric Wreckless — The Donovan of Trash

Håkan Hellström — Ett kolikbarns bekännelse

Joe Ely — en av countrymusikens outsiders

Judas Priest — Angel of Retribution

Kent — Max 500

Khonnor — Handwriting

Lars Gullin & Charles Mingus

M Ward — Transistor Radio

Marie Fredriksson hamnar vilse

Mercury Rev — The Secret Migration

Muddy Waters, Charley Patton & B.B. King and Eric Clapton

Musik i gränslandet mellan proggresiv musik och proggmusik

Pain — Dance with the Dead

Philadelphia Uncovered & Soul from the Cities Vol. 3 — Memphis

Silverbullit — Arclight (av Dr. Da Capo)

Singlar VII

Siwel — Siwel & Marc Carroll — World on a Wire

The Game — The Documentary

The Kills — No Wow

The Kinks — Are the Village Green Preservation Society

The Kleptones — From Detroit to J.A. & A Night at the Hip Hopera

Filmer

På TV

Killinggängets Fyra nyanser av brunt

The Sixties

Intervjuer

Intervju med Göran Greider