Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #3 2005

Ledare

Vi på Blaskanredaktionen ställer oss neutrala som webbtidning till dom politiska och religiösa ideologierna. Vi har olika åsikter i det mesta men det är bara jag Dr. Indie som har varit politiskt aktiv inom vänsterpartiet och skriver artiklar ur mitt vänsterperspektiv. Medan Mr. Snaggus alltid ställt sig skeptiskt till partifrågorna och går på sina egna instinkter och erfarenheter. Han röstade på Junilistan av den anledningen det var ett alternativ då och allmänt mobbad av övriga etablissemanget. Det ansåg han vara rätt då men har kritisk distans till junilistan till exempel. Dr. Rock är egentligen totalt ointresserad av partipolitik, men under de senaste åren har det dock krupit upp ett växande politikerförakt. Politikernas plånböcker och förmåner blir allt fetare och bättre, samtidigt som vanliga löntagare får allt mindre i plånboken, samt att deras villkor försämras och de får jobba allt längre för att få en anständig pension. Och som bilägare får man betala alldeles för mycket i jämförelse vad man får igen. Vi på redaktionen slår åt alla håll och älskar skribenter med andra röster som kan förbättra och förnya debatten. Naturligtvis finns det läsare som inte uppskattar att man publicerar nyliberaler liksom vi publicerar äkta kommunister. Vi anser att vi älskar nya röster helt enkelt som bidrar med det som är vid sidan om etablissemanget.

Vi på redaktionen anser också att riktiga män som säger sig älska kvinnor varken slår, våldtar eller mördar kvinnor. Riktiga män skadar inte heller barn på något sätt. Pedofiler är psykiskt sjuka och räknas inte till riktiga män. 90% av allt våld i världen utövas av män. Dom flesta krig är det män som står för. Det är inget som feminister påstår eller som antifeministiska högern kan förneka. Det är fakta. Men alla män kan inte kollektivt fördömas som korkade feminister gör och som många inom vänstern tror är skyldiga till all ondska i världen. Sådant är vi i Blaskan motståndare till. Vi på Blaskan älskar verkligen kvinnor, respekterar och sätter dom högst i civilisationens utveckling. Men visst finns det enskilda kvinnor som kan visa sig vara korkade och våldsamma, självklart.

Det finns också en annan korkad diskussion kring att på gruppboende för äldre människor så finns det svenska pensionärer som vägrar att ha några invandrare som vårdare. Det handlar inte om rasism. Utan snarare är det många äldre som växte upp i ett Sverige där begreppet invandring inte fanns. Utan ända in på 60-talet så var det ovanligt om en färgad person fanns i Sverige. Dom äldre är inte vana med invandrare och kanske ser, hör dåligt och därför vill dom ha en svensk läkare eller vårdare. Det är mycket enkelt. Vi generaliserar givetvis. Det är bara det att Sverige i dag är annorlunda idag än vad det var förut. Så enkelt kan det vara. Vi kan också vända på steken och förstå en äldre invandrarman eller kvinna som inte kan svenska ordentligt som går till en svensk läkare eller myndighetsperson. Dom kanske också vill ha en person som dom kan förstå från samma språkgrupp. Det är små problem som kan lösa givetvis genom tolk eller att alla invandrare som kan flytande svenska. Men vi noterade att denna tramsiga diskussion existerade. Sverige är landet som är så rädd för att uttrycka sin historia, så rädd för att bli sedd som tillhörig Europas kontinent.

Vi tycks jämt och ständigt skämmas för vårt förflutna. Vilket nationalister utnyttjar och stjäl vår gemensamma historia. Svenska vänstern verkar inte fatta ett smack om värdet att behålla vår historia oavsett dess hemskhet. Därför svenska liberaler och socialister sluta fega ur och erkänn vår svenska historia.

Pension

Ifall du har frågor om din pension m.m. kommer Dorothea Fornell ut med en bok till hösten som ger dig svar på dina frågor — Dorothea Fornell — Pensionskonsult & författare

Matpriser

Nu ska ICA och COOP sänka matpriserna, konkurrensen med alla lågpris varuhus som LIDL, NETTO, m.fl. blev för stort så nu ska de äntligen gå ned i pris på många av sina varor. Och det var väl på tiden, matpriserna är på tok för höga och har varit det alldeles för länge.

Men det ligger väl en strategi eller baktanke i det också, om de lyckas få LIDL, NETTO och andra lågprisbutiker att stänga sina butiker, så är jag säker på att ICA och COOP höjer priserna igen. Och då misstänker vi på Blaskan att matpriserna blir dyrare än nu, om de blir av med sina konkurrenter. Så gå inte i fällan, och tro att de sänker priserna för att vara snälla.

Nu vill vi se att hyrorna på hyresrätter går ner också. I början av 90-talet så gick hyrorna upp med cirka 100%. Hyrorna är på tok för höga, för en lägenhet som man inte kan göra så mycket annat än att förvara sina grejor i, äta och sova. Så det vore på tiden att hyrorna går ner i pris, det är helt vansinnigt att man ska behöva betala hälften, eller i många fall större delen av lönen i hyra.

Om pressen

När det gäller Dr. Indies synsätt på pressen har den blivit skeptiskt i flera fall när det handlar om rikstäckande tidningar. Framför stolta svenska konservatismens flaggskepp Svenska Dagbladet där Oscar Levertin, Heidenstam, Fredrik Böök och Harald Hjärne kunde skriva storslagna artiklar har idag efter Mats Svegfors blivit en värdelös produkt. När Timbrojönsarna Mats Johansson som påbörjade nyliberala förfallet fortsätter Anders PJ Linder. I dag går det inte att läsa svenskan utan det är bara kulturdelen som håller rejäl klass. Expressen är bland dom värsta tidningar bland hycklarna. Med en föga läsvärd ledarspalt så har även Per Svensson lyckas sänka kulturdelen till en formalistisk föga trovärdig sida. Det är bara några skribenter som lyckas höja sig över mängden. På 80-talet var det mest bara en skribent som lockade mig i getingbladet. Det var Mats Olsson och idag kan jag läsa sportsidorna då Mats Olsson förmedlar det intressanta. Men annars är tidningen lika reaktionär som USA-älskaren och världsreportern allas vår Ulf Nilsson. Aftonbladet håller sakta men säkert på att förvandlas till Sveriges sämsta skvallertidning. Ledarsidan och kultursidan stretar starkt emot. Pressen får skärpa sig.

Om Bloggar som ny maktfaktor

Begreppet personliga bloggar kommer naturligtvis från USA som så mycket annat och den håller revolutionera politikens sanning genom att den filtrerar sanningen genom personligt tyckande. Jag själv är väldigt positiv till just denna sorts politiskt analyserande som kan snabbt servera sanningar om politikens villkor eller dumheter. Man kan ge sina egna reflektioner kring om vad som sker i samhället. Mina favoriter till exempel är forna vänsterpartiets ungdomsordförande för ung vänster Ali Esbatis nya blogg som verkligen ger borgerliga myter på pälsen — Esbatis kommentarer. Denna blogg ger akademin ett ansikte över vad som händer i denna för mig slutna värld — Det perfekta tomrummet. Petter Lindbergs smått intellektuella blogg är en rolig udda sida för olika åsikter och inlägg.Tesugen: Petter Lindberg’s Weblog/Blog.

Det här är till exempel några som existerar på Internet som också kan vara med och förändra tidens debattklimat. Jag vet inte om detta är en trend som kanske dör bort inom framtid men idag, just nu är det naturligtvis ett sätt att kommunicera med läsare som finns utanför etablissemanget. Jag vill därför hylla bloggen som en del av friheten och tillhörande demokratin.

Naturligtvis så publicerar vi lite länktips i vanlig ordning

En liberal sajt som undersöker hur demokratin och frihetens villkor ser ut i världen. Själv tycker jag sajten är bra och nödvändig — Welcome to Freedom House

Valmyndighetens hemsida med intressant information — Valmyndigheten

Miljövänner för kärnkraft som precis som Dr. Indie är motståndare till att lägga ned kärnkraft hur som helst — Miljövänner För Kärnkraft

Carl Bildt kan faktiskt förmedla viktig information om sin syn på världen — bildt.net

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #3 2005

Stefan Hammarén

Kolumnrubrik om DNs recension av Horla

Panopticon åt skogen

Thommy Sjöberg

Mobbing

Annika Danielsson

Subkulturens historia 4:7 — Progg, Punk & en gnutta hårdrock

Mats Jangdal

Kort om Mats Jangdal


Övervakning

Limerickar

Sälen (av Mikael Bäckman)

Essäer

Det religiösa inom oss och vårt tvivel

Kamp mot den ekonomiska dumheten

Artiklar

Jan Myrdal — den medvetne i en omedveten tid

Liberalerna och Bush

Politik

Deltar Blaskan i samhällsdebatten?

Kort om nationalism

Politiska kommentarer VII

Satir

Den svenska kommunismens sista idoler

Konst

Edward Munch — Moderna museet & Albert Edelfelt — Waldermarsudde

Böcker

Korta bokrecensioner VII

Staffan Källström — Framtidens katedral (medeltidsdröm och utopisk modernism)

Musik

Bright Eyes — I’m Wide Awake, It’s Morning & Digital Ash in a Digital Urn

Doves — Some Cities

Eric Wreckless — The Donovan of Trash

Håkan Hellström — Ett kolikbarns bekännelse

Joe Ely — en av countrymusikens outsiders

Judas Priest — Angel of Retribution

Kent — Max 500

Khonnor — Handwriting

Lars Gullin & Charles Mingus

M Ward — Transistor Radio

Marie Fredriksson hamnar vilse

Mercury Rev — The Secret Migration

Muddy Waters, Charley Patton & B.B. King and Eric Clapton

Musik i gränslandet mellan proggresiv musik och proggmusik

Pain — Dance with the Dead

Philadelphia Uncovered & Soul from the Cities Vol. 3 — Memphis

Silverbullit — Arclight (av Dr. Da Capo)

Singlar VII

Siwel — Siwel & Marc Carroll — World on a Wire

The Game — The Documentary

The Kills — No Wow

The Kinks — Are the Village Green Preservation Society

The Kleptones — From Detroit to J.A. & A Night at the Hip Hopera

Filmer

På TV

Killinggängets Fyra nyanser av brunt

The Sixties

Intervjuer

Intervju med Göran Greider