Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Musikartikel

Klappjakten på fildelarna och ny teknik

Nu för tiden har det utvecklats produkter som mp3 spelare, som är väldigt smidiga att ha med sig, man hänger bara mp3 spelaren om halsen stoppar in propparna i öronen sedan är det klart att användas. Tappar man den i golvet så händer det inte så mycket för mp3 spelaren är så pass lätt att den oftast inte går sönder, inga mekaniska delar finns som går sönder. Om man däremot väljer en mp3 spelare med större kapacitet, en med hårddisk i, de är känsligare, p.g.a. att de är tyngre, det finns mekaniska delar i hårddisken som går sönder mycket lättare.

Mp3 spelarna har stora fördelar gentemot den äldre tekniken. Man slipper eventuellt bandtrassel som var rätt vanligt med de portabla kassettbandspelarna. Eller osmidigheten hos de portabla cd-spelarna, de är stora och otympliga, svårplacerade, man får ju inte plats med en Discman i bröstfickan precis, det hoppar och stannar upp avspelningen om man råkar röra sig lite häftigt så cd-spelaren skakas om.

Man har försökt med straffskatt på i stort sett alla inspelningsbara media genom tiderna. Stikkan Andersson införde ju en straffskatt på kassettband för 25-30 år sedan ungefär. Man införde ju även en straffskatt på VHS band, så skulle man köpa ett 120 minuters VHS band så kostade det strax under hundralappen. Idag kan man hitta två stycken 240 minuters band för c:a 100:-. För ett år sedan införde man straffskatt på CD-skivor och DVD-skivor. Allt för att förhindra kopiering av musik och film.

Nä, då är det mycket lättare med de nya mp3 spelarna. Med dem kan man tanka hem filer från Internet via datorn, direkt till mp3 spelaren.

Nu har marknaden skapat ett behov hos konsumenten. Vad händer då, jo då kommer antipiratbyrån och skrämmer upp folk, de hotar med övervakning och med polis. Internetleverantören Bahnhof fick besök av antipiratbyrån, det gjordes en razzia och kronofogden/polisen tog med sig en hel del av deras servrar. Någon i Bahnhofs personal har varit avlönad med upp till 100 000 kronor av Antipiratbyrån för att infiltrera fildelningskretsar. Och enligt uppgift så har han tankat upp c:a 600 000 filer till Bahnhofs servrar just för att kunna sätta dit dem. Detta är ju rena CIA fasoner.

Jag hoppas att det kommer att bli riktigt dyrt för antipiratbyrån med den soppa de har ställt till med.

Jag tycker att det är konstigt att handeln med böcker fortfarande funkar, jag menar att om man resonerar som Antipiratbyrån gör, så borde det ju inte säljas några böcker överhuvudtaget på grund av bibliotekens existens. Men det säljs böcker som aldrig förr, trots att man bara behöver ett lånekort, gå in på ett bibliotek, låna de böcker man vill läsa och lämna tillbaks böckerna när man läst dem färdigt.

Efter den första juli kommer det att bli olagligt att ta hem till exempel musik och film från Internet som är upphovsrättsskyddad, om det nya förslaget om upphovsrättslagstiftning går igenom. Om det fanns ett billigt, smidigt sätt att ta hem låtar och film på Internet så är det väl ok, men det finns det inte idag.

Det är för omständigt, och alldeles för dyrt. Dessutom är ju inte de filmer och mp3 filer man tankar hem av fullgod kvalitet som om du köper filmen eller ljudskivan i affären. Dessutom har ju filmbolaget eller skivbolaget kvar sina original. Så det är ju inte frågan om stöld i den bemärkelsen.

Låt oss nu spekulera i vad som kan hända efter den första juli om den nya lagen går igenom.

Folk kanske säger upp sina snabba uppkopplingar mot Internet, p.g.a. att man ändå inte får ta hem några större filer så är det ju onödigt att betala en massa pengar i onödan till bredbandsbolagen, eftersom man då bara får vara ute och surfa på webben så klarar man sig med mindre bandbredd då plockar man fram sitt gamla 56k modem, och vips så har Sverige gått 10 år tillbaka i tiden. De enda som kommer att ha nytta av snabba uppkopplingar är företag som jobbar med stora filer. Bredbandsbolagen tappar kunder och tvingas därför höja priserna. Eller så går man i konkurs.

Företagen som säljer och tillverkar mp3 spelare, datorer, kringutrustning, internet m.m. kommer att märka av en kraftig nedgång i försäljningen. Och vem vinner på det? Musikbranschen … knappast. Jag tror att det kommer att slå tillbaks på dem på något sätt. Nä följden blir väl en ny IT-Krasch, It sektorn som just återhämtat sig någorlunda från den förra smällen för några år sedan.

Det finns ett bra recept på det hela, jag har skrivit om det förut och tar upp det igen, skivbolagen och skivhandeln borde sänka priset på cd-skivor, med hälften av vad det kostar idag, runt 90:-/st. Eller om man tar hem låtarna från Internet så betalar man royaltyn direkt till artisten, det vill säga det artisten får från skivbolaget c:a 5-10 kronor/skiva så blir det fritt fram att tanka hem hela skivan, och alla blir nöjda och glada utom skivbolagen.

De suger ju ut det de kan nu, i priserna på skivförsäljningen. Nu är det dags att de bjuder igen lite, på det som de har skinnat konsumenterna på i flera år genom höga priser på musik, filmer och spel.

Lägg ner den nya förslaget om ny upphovsrättslagstiftning. Och framför allt stoppa klappjakten på fildelarna, det hämmar bara utvecklingen.

Om Dr. Rock |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2005

Stefan Hammarén

In memoriam

Thommy Sjöberg

Kathársis

Mikael Bäckman

Killing the Beast

Fredrik Runebert

Politiker kan inte vara intellektuella

Artiklar

Axel Wallengren eller Falstaff Fakir

Balkandrömmar och blodig jord

Bensinskatten måste sänkas

Folkpartiet och socialdemokratins perspektiv på invandrare

Så blev det inget kvinnoparti … eller?

Så var det dags att mygla igen

Tankar som föds i människan

Politik

Politiska kommentarer VIII

Konst

Matts Leiderstam — Grand Tour

Backspegeln.

The Pogues — If I Should Fall From Grace With God (av Dr. Da Capo)

Böcker

Korta bokrecensioner VIII

Vårt stora universum

Musik

Musikartikel

Klappjakten på fildelarna och ny teknik

Ane Brun — A Temporary Dive (av Dr. Da Capo)

Beck — Guero

Camper Van Beethoven — New Roman Times

Crosby & Nash — Crosby & Nash

Dizzee Rascal — Showtime & Boy in da Corner

Elmor James — The Sky is Crying & Blowing the Blues — A History of Blues Harmonica 1926–2002

Favoriter med Ray Charles

Frenzy Four — Frenzy Four

Hammerfall — Chapter V: Unbent Unbowed Unbroken

Joe Lynn Turner — The Usual Suspects

Josh Rouse — Nashville

Julian Cope — Citizen Cain’d

Kent — Du & jag döden & 10 år med Kent

Korta musikrecensioner IV

Low — The Great Destroyer & California

Moneybrother — To Die Alone

S:t Germain — Tourist

Svensk indie från skivbolaget A West Side Fabrication

The Clash — London Calling & Don Letts — Westway to the World

Filmer

På TV

Boston Legal & Desperate Housewives

Saltön & Lost

Intervjuer

Intervju med förlag H:STRÖM