Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Kathársis

Kathársis rening, genom lidande, gärna under dramatiska förhållanden, kan passa bra i påsktider. Grekisk term från antiken där karaktärerna i ett skådespel enligt Aristoteles skulle genomgå ett reningsbad innan dramat kunde få en rättvis upplösning.

Våra första år i Kista åkte vi gärna till Grekland där vi både tuffade runt i övärlden och besökte klassiska platser. Nedan är det en båttur på Egeiska havet som gäller. Intellektuell utmaning fick jag under greklandsresan genom att läsa kretensaren Nikos Kazantzákis, han med Zorba ni vet, mäktiga självbiografiska verk Report to El Greco i engelsk översättning.

Kazantzákiz minnesbok vittnar om ett gigantiskt författarskap och en intellektuell prövning av 1900-talets stora ideologier och kristendomen. Han levde med och skrev om dem. Ett författarskap skapat genom kathársis som är mäktigt att ta del av. Vid påsktider kan hans Den sista frestelsen vara ett lämpligt läsäventyr.

Nikos Kazantzakis.Nikos Kazantzakis på webben — se gärna! N. Kazantzakis eller Souvlaki eller den svenska kulturnätsajten Agamemnon.se som besökt Kazantzakis barndomshem i Varvari på Kreta. På de två senare sajterna får man söka sig fram till Kazantzaki.

Gudar, meltemi och mr Angelos altan

Mr. Angelo, grånad gentleman och ängel, tillsammans med sin svärmor tar han emot oss på den vindskyddade sida n av Lakki hamn på Leros i den grekiska övärlden. Tiden är sent sjuttiotal. Med Angelo som vespaåkande ciseron klädd i hjälm modell äldre plåtkruka och med svärmor som efterföljande chaufför körs vi förbi vitmålade cypresser och cikador som ger serenad i natten. Målet är Angelos pensionat på Leros. En vitkalkad byggnad i italiensk stil, trädgård med olivträd och citrusfrukter och garage som förvandlats till sovrum med solfångare på taket. Ett himmelrike för nordbor och omskakade båtresenärer.

En eftermiddag och kväll hade vi befunnit oss på det skummande Egeiska havet, krabb sjö, kraftfull nordlig vind från Bosporen; den ryktbara Meltemin. Två damer från Sundbyberg tjoade och skrattade mest hela rutten från Kos som vore det Gröna Lunds fritt fall medan vi andra mest hängde med våra huvuden och var sjösjuka. Livlig radiokommunikation mellan båtens skeppare Demitros och hamnen i Lakki förstärkte känslan av drama allt medan månskivan hängde tung över den turkiska kustens mörka hotfulla bergsryggar.

— Det var visst nåt att sjön var för hård i Lakki hamn förstod vi med Kalymnos på babords sida, vilket innebar att vi fick söka läsidan vid framkomsten.

Vilsna som vi var hade vi gått en hel dag i Kos hamn, besökt gamla korsriddarborgar och som vi trodde väntat på minst en fyratusentonare för vidare transport till vårt mål. Döm om vår häpnad när Demitros dök upp med sin lilla fiskebåt, inget onödigt bjäfs där inte, som flytvästar t.ex., dock fanns det en livbåt konstaterade jag innan jag sjönk ned i illamåendets letargi ackompanjerat av damerna från Sundbybergs förtjusta rop när båten gick ned i en ny vågdal och skepparen Demitros stryper gasen på motorn för att strax öka den när vi ska upp ur nästa vågdal. Vi upptäcker också att vi förlorat handbagage, pass m.m., som genom resebyråns försorg hamnat på inrikesflyget Olympia, men vad är väl inrikesflyg mot detta tänker vi och hoppas att vi inte likt Odyssevs förtörnat några gudar, Poseidon till exempel.

Kathársis, rening förstås, förstår vi nästa dag på Angelos altan. Till höger bredvid dörren sitter svärmor och en intensivt målad dotter, till vardags fotomodell i Aten. Frun arbetar jämt i Aten ryktas det. Väluppfostrat sitter de där som traditionen bjuder. Pågår här ett antikt drama?

— Ack nej! Angelo trivs utmärkt med sitt liv som värd och serverar vällagad utmärkt flottyrkokt bläckfisk med vitlökssmakande tillbehör och till detta serveras retsinerat vitt vin. Det råder bordsplacering. Vi har fått bord nummer tio medan våra damer från Sundbyberg har fått nummer ett vilket gör dem mycket glada.

— Angelo ropar de, mer vitt vin till fisken!

Medan vi njuter av mat och dryck och meltemin smeker olivträdens silvriga blad i trädgården underhålls vi av vår värd.

— Ni svenskar skulle ta och lära er arabiska! Där har ni framtidens språk. I Arabvärlden finns råvaran; olja, och därmed kapital och möjlighet till affärer.

Själv hade Angelo grundlagt en förmögenhet i sin ungdom i Alexandria Egypten, ovisst på vad. Men i dag äger han, se sjuttio och åttiotal, med sin familj flera kommersiella trädgårdar och ett pensionat på Leros. Medan middagar passerar revy på Angelos altan, förlorat handbagage kommit åter, grekisk bakgrundsmusik, blandas med Elvis Presley klassiker som Heartbreak Hotel.

Dagar kommer och går med båtutflykter på spegelblanka vatten till grannöarna Lipsos och Patmos med Demitros som skeppare. Båtturer som varvas med cykelturer på Leros till Alindabukten där författaren Göran Schildt har hemmahamn för sin berömda segelyacht Daphne.

Nikos Kazantzakis.— Vår rening, kathársis, är genomförd. En natt står han där Angelo, som en utsänd budbärare i sin gamla plåthjälm, för att vägleda oss med sin vespa till hamnen.

— Er båt kommer att avgå klockan tre i morgon bitti!

— Är det en liten båt?

— Nej, det är minst en fyratusentonare!

Gudarna är med oss och så även Kazantzaki — hoppas vi!

Copyright Thommy Sjöberg

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2005

Stefan Hammarén

In memoriam

Thommy Sjöberg

Kathársis

Mikael Bäckman

Killing the Beast

Fredrik Runebert

Politiker kan inte vara intellektuella

Artiklar

Axel Wallengren eller Falstaff Fakir

Balkandrömmar och blodig jord

Bensinskatten måste sänkas

Folkpartiet och socialdemokratins perspektiv på invandrare

Så blev det inget kvinnoparti … eller?

Så var det dags att mygla igen

Tankar som föds i människan

Politik

Politiska kommentarer VIII

Konst

Matts Leiderstam — Grand Tour

Backspegeln.

The Pogues — If I Should Fall From Grace With God (av Dr. Da Capo)

Böcker

Korta bokrecensioner VIII

Vårt stora universum

Musik

Ane Brun — A Temporary Dive (av Dr. Da Capo)

Beck — Guero

Camper Van Beethoven — New Roman Times

Crosby & Nash — Crosby & Nash

Dizzee Rascal — Showtime & Boy in da Corner

Elmor James — The Sky is Crying & Blowing the Blues — A History of Blues Harmonica 1926–2002

Favoriter med Ray Charles

Frenzy Four — Frenzy Four

Hammerfall — Chapter V: Unbent Unbowed Unbroken

Joe Lynn Turner — The Usual Suspects

Josh Rouse — Nashville

Julian Cope — Citizen Cain’d

Kent — Du & jag döden & 10 år med Kent

Korta musikrecensioner IV

Low — The Great Destroyer & California

Moneybrother — To Die Alone

S:t Germain — Tourist

Svensk indie från skivbolaget A West Side Fabrication

The Clash — London Calling & Don Letts — Westway to the World

Filmer

På TV

Boston Legal & Desperate Housewives

Saltön & Lost

Intervjuer

Intervju med förlag H:STRÖM