Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Den borgerliga myten om socialismens samhörighet med nazismen

Det finns bland borgerliga skribenter liksom till höger om högern en veritabel lögn som hävdar att socialismen och nazismen skulle ha gemensamma värderingar. Det är visserligen två kollektiva idéer till viss del. Men i grunden bygger nazismen på det andliga tänkande som fanns i tyska romantiken. Först den ideologiska konstruktionen av tyska nationen som utgörs av språket och kulturens homogenitet. Herders språklära, Fitches,, Novalis, Heine, bröderna Schlegels filosofi är några grundstenar. Nazismens sög upp konservativa ideal som krigarära, nationens folk, hembygdens arkaiska medeltida dröm, antisemitismen, patriotismen. Fast nazismen lite förenklat moderniserade upp sin ideologis med myten om den ariska rasen som kom från gränsen till Indien. Ett folkslag vi inte vet så mycket om blev del i nazismens vidksepliga föreställningsvärld. Man talade om konservatismens ädla ideal som hjälten, och dom stora personligheternas roll i historien. Hegels dunkla dröm om tyska staten som det fullkomliga idealet finns i nazismen. Vi kan spåra hur nazismen blev moderna då man också såg folkmassornas kollektiva kraft. Det är en del av den moderna socialkonservatismens som också förfasades över massornas hot mot eliterna. Men om man drev in massorna in i en viss mått av välfärd och kontrollerbar nationalism var allt okej. Se Harald Hjärne eller Rudolf Kjellén i Sverige som trodde på detta ideal.

Dom som sugs upp i nazismen först var konservativa frikårare, nationalister, monarkister och reaktionära officerare som förlorat allt efter förta världskrigets förlust. Dom hatade socialister, civila samhället och demokratin, därför sökte dom något nytt. När nazismen fått sina lycksökare, kriminella, nationalister och vissa småborgerliga element — började högre borgare, adeln och andra högersinnade som alltmera ville krossa socialismen stödja nazismen. Arbetarklassen slöt upp efter det arbetarpartierna krossas, fackföreningarna tyglats och man hade inga val. I norden och Sverige så var det högern, stora delar av borgerskapet och militären som trodde på nazismen.

Även i dag finns höger om högern som tror på militären, avskyr socialismen, feminismen, mångkulturella samhället, homosexuella och annat som inte är normala. Man hyllar familjens värden, nationen, Svenska kungar osv. Umgås och är vän av Sverigedemokraterna eller nationaldemokraterna. En del umgås i salongsreaktionära fascistiska kretsar. Gillar Pinochet, Franco, Bush och andra mer eller mindre märkliga kretsar.

Det är först i dag som många deklarerar sig som konservativa i privata moralen och nyliberala i ekonomiska frågeställningar. Medan den klassiska konservatismen inte hade några som helst problem med att uppskatta fascister/nazister. Men visst genom klassisk högerpopulism kan säkert locka arbetarklassen att rösta, men dom var mera sällan öppna nazister som man kan finna bland dom borgerliga kretsarna förr. Det är enklare.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2005

Pressmeddelande

Alternativ bokmässa, fest för Ordet

Stefan Hammarén

Endast för brunt

Någonting

Thommy Sjöberg

Reflektion

Stefan Whilde & Björn Eneke

Den fria viljans medicin

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 2

Konst

Bertil Albrektson på Galleri Linné Uppsala

Essäer

Fredrik Böök — Sveriges genom tiderna främste litteraturhistoriker och kritiker

Svindlande science fictionlitteratur

Artiklar

Den borgerliga myten om socialismens samhörighet med nazismen

H.C. Andersen — 200 år

Historiens samlade kvinnohat och dess fortsättning

Litteratur som förändrar tanken och ställer frågor

Så blev det ett kvinnoparti … eller hur?

Politik

Politiska kommentarer IX

Dr. Indie-hjältar

Dirk Benedict — en sann Dr. Indie-hjälte.

Backspegeln.

Never Mind the Nevermind (av Dr. Da Capo)

Tidskrifter

DAST Magazine #1 2005

Wired, King & Manolo

Böcker

Korta bokrecensioner IX

Sverker Sörlin & Otto Fagerstedt — Linné och hans apostlar

Musik

Antony and The Johnsons — I Am a Bird Now

Caesars — Paper Tigers

Daft Punk — Human After All

Fischerspooner — Odyssey

Frida Hyvönen — Until Death Comes

Korta musikrecensioner V

Meshugga — Catch 33 & Above This Fire — In Perspective

Moby — Hotel

Musikkommentarer IV

New Order — Waiting for the Sirens’ Call

Queens of the Stone Age — Lullabies to Paralyze (av Dr. Da Capo)

Sylvan & Bonamici — ReHacksis & Mr. Marmaduke and the Minister

The Fiery Furnaces — The Fiery Furnaces

Filmer

På TV

TV-serier III