Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Essä

Fredrik Böök — Sveriges genom tiderna främste litteraturhistoriker och kritiker

Fredrik Böök.Många av mina vänner och folk i allmänhet ser bara Fredrik Böök som den konservativa Tysklandsvurmaren som blev nazist till slut. Men det är sant att hans filosofiska tro på Tysklands andliga liv ledde han mot avgrunden. Men jag anser precis som den gamla Martin Heideggerdebatten, kan man läsa en filosof/författare som varit nazist. Jag svarar jakande på denna fråga. Fredrik Bööks romaner anser jag inte tillföra något ett smack. Men det är litteraturkritikern som andas romantiska/nationella prosan som blåser liv i en aktningsfull gärning. Fredrik Böök talar om Tegnér, Stagnelius, fosforiternas götiska vurm för germanska mytologin, nordens ljusa vikingasagohävder. Han skriver lyriskt om detta inklusive 1700-talets Kellgren, Thorild, Franzén, Bellman, Dahlin osv. i det som var vår blomstrande kultur. Fredriks Bööks svärmande omkring Heidenstams oläsliga konservativa romaner känns idag pinsam. Fredrik Böök ställde 1890-talets lyriker emot Emile Zolas efterföljare i Strindbergs 80-talsrealism/naturalism. Varje gång Fredrik Böök i sina skrifter beskriver den Tyska andan, nordiska sagornas inflytande på svensk litteratur förstår jag Bööks lyrism. Jag själv älskar 1800-talets litterära och kulturella fält eftersom den betyder lika mycket för mig. Men då är det inte en nattsvart nationalism utan ljuset i denna lyrik eller romanvärld.

Fredrik Böök är också en oerhört driven begåvad stilist som kan trots sin konservatism se andra synvinklar, men ändå var hans motstånd mot kulturradikalismen stor även om han inte hamnade i Carl David af Wirsén reaktionära kamp för det bestående, för Fredrik Böök kunde blottorna, svagheterna i många av dom meningsfränder han delvis stod nära. Men han kunde stundtals vara blind för dom som överlevde historien enbart se storhet i sådana författare som vi idag verkligen glömt bort. Oläsbara tråkmånsar som Henning Berger, Per Hallström eller överskattade sådana som Verner Von Heidenstam. Jag läser hans volymer av kritik, essäer och skrifter med sådant stort nöje därför att Fredrik Böök är så pass viktig, kunnig och förförande i sitt sköna bildspråk och skrivna sätt — att man inte kan undvika att förtjusas av trollkarlen Bööks mogna syn.

Jag ser också strukturerna i hans filosofiska syn och hur han delar Tysklands perspektiv under första världskriget leder honom mot hat mot kommunismens diktatur. Då är det borgaren, vilket han själv påpekar, som regerar emot kommunismen som system, men förblindas av den sena nazismens barbari, då Fredrik Böök, Heidenstam, Sven Hedin alltmera förmörkas av nazismen. Det dom ser som tyska livets andliga arvtagare blir istället detta lands bödlar.

Men det viktigaste är att kunna öppna hjärtat och sinnena för en författare som var kontroversiell och kallad kulturkonservatismens banerförare med en glad blick för sin nationella tillhörighet. Han vill påkalla det sunda i sin språkliga kamp mot sin känsla av överdriven kulturradikalism. Jag läser Fredrik Böök på grund av hans skicklighet att fånga in tidens strömmar i litteraturen. Idag bortglömd men i Blaskan så skriver jag om hans förmåga att trolla med orden.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2005

Pressmeddelande

Alternativ bokmässa, fest för Ordet

Stefan Hammarén

Endast för brunt

Någonting

Thommy Sjöberg

Reflektion

Stefan Whilde & Björn Eneke

Den fria viljans medicin

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 2

Konst

Bertil Albrektson på Galleri Linné Uppsala

Essäer

Fredrik Böök — Sveriges genom tiderna främste litteraturhistoriker och kritiker

Svindlande science fictionlitteratur

Artiklar

Den borgerliga myten om socialismens samhörighet med nazismen

H.C. Andersen — 200 år

Historiens samlade kvinnohat och dess fortsättning

Litteratur som förändrar tanken och ställer frågor

Så blev det ett kvinnoparti … eller hur?

Politik

Politiska kommentarer IX

Dr. Indie-hjältar

Dirk Benedict — en sann Dr. Indie-hjälte.

Backspegeln.

Never Mind the Nevermind (av Dr. Da Capo)

Tidskrifter

DAST Magazine #1 2005

Wired, King & Manolo

Böcker

Korta bokrecensioner IX

Sverker Sörlin & Otto Fagerstedt — Linné och hans apostlar

Musik

Antony and The Johnsons — I Am a Bird Now

Caesars — Paper Tigers

Daft Punk — Human After All

Fischerspooner — Odyssey

Frida Hyvönen — Until Death Comes

Korta musikrecensioner V

Meshugga — Catch 33 & Above This Fire — In Perspective

Moby — Hotel

Musikkommentarer IV

New Order — Waiting for the Sirens’ Call

Queens of the Stone Age — Lullabies to Paralyze (av Dr. Da Capo)

Sylvan & Bonamici — ReHacksis & Mr. Marmaduke and the Minister

The Fiery Furnaces — The Fiery Furnaces

Filmer

På TV

TV-serier III