Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Retro IX

The Whos rockopera Quadrophenia 1973 och film 1980

The Who — Quadrophenia.The Who hade ett behov och en förmåga att gärna vilja skapa pompösa rockoperor som gärna berättade historien om The Whos uppväxt eller fragment av deras liv gestaldas. I operan Tommy så lever Roger Daltrey sig in i ett liv där fadern är pilot under andra världskriget och just den bilden präglade flera av bandets medlemmar. I Quadrophenia så är det bandets bakgrund som under 60-talet blev modsrörelsens allra största band. Rockoperan speglar denna tid och musiken blir nästan symfonisk 70-tals rock. Både sångerna och musiken präglas av just Pete Townshends röda tråd i historien. Jag brukar normalt vara känslig inför bombastiska symfoniska tonlägen men i The Whos fall är musiken så perfekt operaartat att det fungerar oerhörd bra helt enkelt.

Anita O’Day Sings The Winners

Anita O’Day — Sings the Winners.Anita O’Day är en oförskämt bortglömt sångerska. Som blev på ett sätt en sångerska som hamnade inom samma tradition som Sarah Vaughan, Dinah Washington eller Peggy Lee utan att riktigt få samma status i berömmelse. Därför är det skönt att se hennes tributskiva från 1958 på Verve, som finns nyutgiven på Polygram. Det är producenten Norman Granz som ville att Anita O’Day skulle sjunga in klassiska låtar som Dizzy Gillespie Interlude. En annan titel den låten ingår i A Night in Tunisia Det är en fin jazzig lågmäld skiva med flera olika orkestrar som tolkar My Funny Valentine eller Miles Davies snygga Four. Detta är en skiva som alla borde ta del av.

Neil Young & Crazy Horse Rust Never Sleeps Konsert från San Francisco 1978

Neil Young & Crazy Horse — Rust Never Sleeps.Jag blir så lycklig över att få se hjälten Neil Young fullständigt, först akustiskt och sedan elektriskt, pulverisera varenda liten trist fantasilös människans tanke någonsin. För mera fantasi och kärlek med sina gitarrer i 10 minuters lyckliga magiska attacker så finns det ingenting som är i närheten av Neil Youngs passion. För då var han på sin topp och kunde verkligen spela passionerad rock ’n’ roll. Det är sådant jag verkligen älskar och man märker hur lyckliga bandet är i sin position som världens bästa kompband. En Neil Young som då orkade spela suverän rock för oss Neil Youngbeundrare.

Burning Spear — Calling Rastafari 1999

Burning Spear — Calling Rastafari.Burning Spear tillhör en av många inom rotreggaemusikens mångfaldiga lösa trådar. På skivbolaget Heartbeat gav 1999 ut hans eviga hyllning till moderlandet Afrika, med sin rastafarireligiösa nit och frälsningen till Etiopiens gamla ledare Haile Selassie. Skivans 11 spår är magiska hejdlöst vibrerande låtar med mycket stark eller stor dos politiska hyllningar till forna mytens kontinent Afrika. Klassiskt att hela tiden prata och minnas sina kulturella rötter som någon knappt uppsökt. Burning Spear och hans Burning band spelar förföriska blåsarrangemang som mångfaldigar Burning Spears musikrytmer och det befriande budskap han torgför som en musikens agitator. Jag läste nyligen David Katz bok på engelska, Solid Foundation, en snygg bra bok om reggaemusikens historiska rötter. Jag visade boken även för Mr. Snaggus som blev alldeles till sig i brallorna. En fullständig personlig resa i tid, musikens rum och Jamaicas politiska/kulturella rötter. Den kan väl läsas till tonerna av till exempel Burning Spears skiva. En av hans bästa skivor under senaste 15 åren.

Laura Cantrell — When the Roses Bloom Again 2002

Laura Cantrell — When the Roses Bloom Again.Tänk att jag har upptäckt en ny countrsångerska som jag alldrig hört talas om, men när jag på nätet läste att hon tillhör högen av artister som kallas för neotraditionalister. Det är en upptäcktsresa dessa neoartister gör i sina amerikanska sångböcker och plötsligt har Merle Haggard, George Jones, Cash med flera sina moderna arvtagare. Laura Cantrell sjunger väldigt inlevelsefullt och hennes röst är finlemmad som smyger sig in under sångerna och tar fram den påtagliga sårbarheten samtidigt som Cantrell vill visa en andlig spirituell sida med sin starka röst. Hennes sånger dryper av feminin känslig närvaro. Hon sjunger och jag faller handlöst för hennes försiktiga men fortfarande starka lyrik. Titellåten är även en sång Wilco/punkaren Billy Bragg gjorde gemensamt. Vackrare än så här kan country med den här kvinnligheten som formar musiken snyggt. Så kan stor country låta.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2005

Pressmeddelande

Alternativ bokmässa, fest för Ordet

Stefan Hammarén

Endast för brunt

Någonting

Thommy Sjöberg

Reflektion

Stefan Whilde & Björn Eneke

Den fria viljans medicin

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 2

Konst

Bertil Albrektson på Galleri Linné Uppsala

Essäer

Fredrik Böök — Sveriges genom tiderna främste litteraturhistoriker och kritiker

Svindlande science fictionlitteratur

Artiklar

Den borgerliga myten om socialismens samhörighet med nazismen

H.C. Andersen — 200 år

Historiens samlade kvinnohat och dess fortsättning

Litteratur som förändrar tanken och ställer frågor

Så blev det ett kvinnoparti … eller hur?

Politik

Politiska kommentarer IX

Dr. Indie-hjältar

Dirk Benedict — en sann Dr. Indie-hjälte.

Backspegeln.

Never Mind the Nevermind (av Dr. Da Capo)

Tidskrifter

DAST Magazine #1 2005

Wired, King & Manolo

Böcker

Korta bokrecensioner IX

Sverker Sörlin & Otto Fagerstedt — Linné och hans apostlar

Musik

Antony and The Johnsons — I Am a Bird Now

Caesars — Paper Tigers

Daft Punk — Human After All

Fischerspooner — Odyssey

Frida Hyvönen — Until Death Comes

Korta musikrecensioner V

Meshugga — Catch 33 & Above This Fire — In Perspective

Moby — Hotel

Musikkommentarer IV

New Order — Waiting for the Sirens’ Call

Queens of the Stone Age — Lullabies to Paralyze (av Dr. Da Capo)

Sylvan & Bonamici — ReHacksis & Mr. Marmaduke and the Minister

The Fiery Furnaces — The Fiery Furnaces

Filmer

På TV

TV-serier III