Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Den fria viljans medicin

Det växer en väl underbyggd kritik mot vårt bruk och missbruk av traditionell, kemisk medicin. Svensk sjukvård får kvarsittning här hemma och internationellt; vi framstår som sämst i världen på valfrihet inom området. Trots att Socialstyrelsen klassat allopatiska (kemiska) läkemedel som miljöfarligt avfall och trots att slaktdjur inte längre tillåts behandlas med antibiotika eller liknande preparat — detta för att skydda konsumenterna (människorna) — fortsätter vi att köa till vårdcentraler och apotek. Vår övertro på kortsiktiga, allopatiska lösningar skapar ohälsa och beroende.

Ta kortisonet som exempel. Erfarenhet visar att kortisonets enda funktion är att reta upp ett symtom eller fördjupa symtomet. Om man smörjer kortisonsalva på ett eksem hämmas eksemet och försvinner. När behandlingen är avslutad blossar det undertryckta eksemet upp igen, den här gången aningen mer aggressivt. Efter ytterligare kortisonbehandling återkommer eksemet, den här gången utbrett på större yta hud. I värsta fall har läkemedlet belastat och sänkt patientens immunförsvar så pass att hon utvecklar allergi, astma, ledvärk eller överkänsliga slemhinnor i mag- och tarmkanalerna.

Denna medicinska slutsats är varken ny eller unik, homeopatiska läkare har dragit den i decennier, men det är först nu som ”vanliga” läkare inom traditionell vård börjar välja bort de egna preparaten. Detta sker inte minst i Frankrike, Tyskland, England, Grekland, Sydamerika, Australien och stora delar av Asien. Det är således inte bara homeopatin och andra alternativa läkevetenskaper som ifrågasätter konventionella kemiska behandlingar. Häromåret skrev arkeologiprofessor Göran Burenhult bland annat så här i fackboken Det ofullkomliga djuret:

”Det finns flera undersökningar som visar att sjukdomstillståndet (feber) fortare går över om man inte ger den sjuke febernedsättande medicinering. Snuva är kroppens sätt att göra sig av med en infektion, och nysningen en naturlig försvarsmekanism, ändå blockerar många denna försvarsmekanism genom att använda exempelvis nässpray. Även här finns det data som tyder på att detta i själva verket kan fördröja tillfrisknandet.”

Den 13 november 2004 gick TT ut med ett pressmeddelande som berättade att antibiotika är onödigt vid behandling av öroninflammation. Patienten blir lika frisk utan behandling. Detta hade distriktsläkaren Thomas Neumark kommit fram till i en undersökning som genomförts på 261 barn.

Sverige är idag ett av få länder som inte fullt ut erkänt klassisk homeopati som läkevetenskap (trots att våra slaktdjur numera ska behandlas homeopatiskt, för konsumentens skull). I Tyskland säljs homeopatiska substanser på apoteket och patienten kan komma till en klassisk homeopat på remiss, i Storbritannien studerar man klassisk homeopati på universiteten, kungahuset är pro homeopati och homeopatiska sjukhus drivs under insyn av National Health Service. Läkekonsten är vida populär i Indien, USA, Kanada, Nya Zeeland och hela Sydamerika. Varannan belgisk medborgare och var tredje fransk, holländsk och norsk vänder sig till homeopatin. Franska sjukhus anställer allt fler homeopatiska konsulter. 1999 erkände Belgiska parlamentet akupunktur, osteopati, kiropraktik och homeopati. EU avsatte 1998 pengar till forskning inom alternativ medicin, samma år uppvaktade SAKH (Svenska Akademin för Klassisk Homeopati) Socialdepartementet för att främja konkurrensfriheten och patientens valfrihet. 2001 bestämde danska Stortinget att homeopatin ska momsbefrias.

En undersökning genomförd av BBC under 2003 har kartlagt britternas medicinska vanor och visar att antalet personer som söker alternativmedicinsk hjälp mer än fördubblats sedan 1998. Bara inom EU-regionen praktiserar tolv tusen homeopatiska läkare. Cirka fyrtio procent av alla europeiska läkare rådfrågar den klassiska homeopatin någon gång, femton procent gör det regelbundet.

På grund av EU-medlemskapet kommer Sverige att tvingas erkänna den klassiska homeopatin inom 5 år. Det innebär att vetenskapen likställs med traditionell, allopatisk vård. Vi hade hellre sett att erkännandet byggde på vår egen kunskap, vår öppenhet och vårt sunda förnuft.

Stefan Whilde, författare, journalist

Björn Eneke, diplomerad klassisk-homeopatisk läkare

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2005

Pressmeddelande

Alternativ bokmässa, fest för Ordet

Stefan Hammarén

Endast för brunt

Någonting

Thommy Sjöberg

Reflektion

Stefan Whilde & Björn Eneke

Den fria viljans medicin

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 2

Konst

Bertil Albrektson på Galleri Linné Uppsala

Essäer

Fredrik Böök — Sveriges genom tiderna främste litteraturhistoriker och kritiker

Svindlande science fictionlitteratur

Artiklar

Den borgerliga myten om socialismens samhörighet med nazismen

H.C. Andersen — 200 år

Historiens samlade kvinnohat och dess fortsättning

Litteratur som förändrar tanken och ställer frågor

Så blev det ett kvinnoparti … eller hur?

Politik

Politiska kommentarer IX

Dr. Indie-hjältar

Dirk Benedict — en sann Dr. Indie-hjälte.

Backspegeln.

Never Mind the Nevermind (av Dr. Da Capo)

Tidskrifter

DAST Magazine #1 2005

Wired, King & Manolo

Böcker

Korta bokrecensioner IX

Sverker Sörlin & Otto Fagerstedt — Linné och hans apostlar

Musik

Antony and The Johnsons — I Am a Bird Now

Caesars — Paper Tigers

Daft Punk — Human After All

Fischerspooner — Odyssey

Frida Hyvönen — Until Death Comes

Korta musikrecensioner V

Meshugga — Catch 33 & Above This Fire — In Perspective

Moby — Hotel

Musikkommentarer IV

New Order — Waiting for the Sirens’ Call

Queens of the Stone Age — Lullabies to Paralyze (av Dr. Da Capo)

Sylvan & Bonamici — ReHacksis & Mr. Marmaduke and the Minister

The Fiery Furnaces — The Fiery Furnaces

Filmer

På TV

TV-serier III