Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #6 2005

Ledare

Strindberg.Jag vet inte om Blaskan är som den gamle kämpen och demokraten August Strindberg som bekämpade det gamla ståndsamhället. Genom att svepa undan motståndet och dumheterna samhället kan vara fulla av. Även den offentliga dubbelmoralen bekämpade vår hjälte Strindberg ständigt i sina skrifter och polemik. När Sveriges kris uppenbarade 1991–1992 så slog Sveriges ekonomi i delar och arbetslösheten steg. De rika klarade sig galant som vanligt medan dom politiska klasserna verkligen bedyrade sin stackars oskuld och okunskap. Efter alla företagsskandaler och miljarder i fallskärmsavtal så verkar man först bli lite upprörd i pressen och sedan återgår allt till det vanliga.Olle Rossander. Journalisten Olle Rossander har skrivit böcker om näringslivet. Hans senaste bok Fifflet, fuskarna, förtroendet (Se hans länk: Olle Rossander AB) behandlar detta ärende alldeles förträffligt. Han skriver om korsbefruktningen som utgör bygget i svensk folkhemsmodell då staten och dom stora näringslivets hajar verkar i förtroende med varandra. Det som gamla ämbetsmannastaten Sverige haft som grogrund har varit ganska fritt från ren korruption, men på senare år under kvartalskapitalismens rovdrift på dom mest anständiga värderingarna. Det har anfräts ordentligt på våra ärliga politiker/affärsmän och Olle Rossander berättar hur regeringen tillsatte den där fåniga förtroendekommissionen som skulle upprätta anständiga etiska koder i affärslivet. Men Erik Åsbrink (före detta finansminister) ville mest ha en dammig klassisk oläsbar utredning utan nya grepp. Olle Rossander satt som sekreterare men avgick då han ansåg att uppdraget inte kunde följas som han ansåg det skulle skötas. Lögnerna och dubbelmoralen finns kvar i politiken. Eftersom samhällets lögner alltid finns kvar så kan jag hänvisa till Evelin Sullivans bok Sanning med modifikation med underrubriken: Lögnens kulturhistoria. Jag har inte läst någon mera underhållande bok om lögnen som kanske borde vara obligatorisk läsning för direktörer och skumma politiker.

Ett annat intressant fenomen som jag ringde runt och kollade för att undersöka vad det kunde leda till — var den försäkring som Folksam tecknade till socialdemokratiska riksdagsmän. Vi på Blaskan vet att journalistförbundet och tidningen Journalisten hade haft invändningar mot vad denna försäkring kan leda till i långa loppet. Bakgrunden är följande enligt socialdemokratins presschef som jag talade med i telefon för en månad sedan. Politikers namn som används på ett otillbehörigt sätt i reklamsammanhang eller på internetporrsajter, kan få hjälp genom att få en försäkring som kan täcka upp rättegångskostnaderna vid stämning av dessa oseriösa företag. Enligt Folksam är det en vanlig tilläggsförsäkring som kan liknas vid en försäkring som täcker upp om man krockar med sin bil till exempel. Så långt är allt väl. Men vår misstanke är att denna försäkring också kan bli ett vapen mot alltför granskande journalistik som närgånget undersöker dom offentliga politikernas sätt att vara. Även om socialdemokratins presschef verkligen bedyrade att så inte var fallet. Så innebär inte detta att vår misstanke är fel att det kan bli ett hot inför framtidens journalistik med sådana försäkringar. Även om det stundtals finns en ren idioti bland journalisters bevakning av politiker. Så borde man uppmärksamma detta fenomen närmare och verkligen granska försäkringens innebörd. Jag lämnar det öppet för tillfället.

Kajsa Grytt.Tant Strul.Över till något helt annat som Monty Pyton alltid sade i sina shower. Jag gick förbi en affisch där jag såg att Tant Strul skulle uppträda i slutet av april. Nu kändes det lite ofräscht att se en visserligen suverän grupp från 80-talet återförenas. Jag tror inte på sådana återföreningar. Men Tant Strul gjorde några grymma svepande postpunkplattor. Jag gick istället hem för att lyssna på dubbelcd:n Diamanter — där forna Tant Strulsångerskorna Kajsa Grytt och Malena Jönsson återutger sina två soloalbum från 80-talet. Jag kan inte tänka mig bättre sommaräventyr. Eller kanske man bör tipsa om vår gamle hjälte Peter Gabriels samlingsskiva Hits med symfoniska låtar, världsmusik och briljanta syntrocklåtar. Värd varenda peng du kan tänka dig.

Blaskans Dr. Indie plockar som vanligt fram några länkar. Varför inte börja med gamle punkikonen Johan Johansson, medlem i legendariska KSMB, Strindbergs, John Lenin — Johan Johansson 2,5

Jag rekommenderar även denna sajt för koll på världens energi och råvaruresurser — Energy Bulletin

Jag vet inte om denna blog är speciellt intressant eller bra. I mitt tycke är den lite torftig men kan växa till sig. Karl-Johan Karlsson Högkvarteret

Tja, nu har Expressens glada människor börjat blogga för sig själva. Kulturredaktören Per Svensson blir personligare och kanske roligare. Vem vet. Hm, en kommande intervju vankas — EXPRESSEN.SE/Per Svensson

Den 25:e maj blev det klart att den nya upphovsrättslagen kommer att träda i kraft den första juli i år, vilket innebär att man inte får ladda ner upphovsrättsskyddade texter, musik, filmer m.m utan tillstånd. Riksdagsbeslutet betyder också att det blir förbjudet att kopiera hela böcker, exempelvis kurslitteratur vid universiteten. Hade den nya lagen funnits på medeltiden så hade vi inte haft några böcker idag. Då hade tryckpressarna blivit förbjudna.

Dessutom införs en avgift som kraftigt höjer priset på tomma cd och dvd. Avgiften ska vara 0,4 öre per megabyte för RW skivor alltså skivor som kan kopieras över igen, och 0,25 för andra. Man beräknar att en dvd skiva kommer att bli 15-20 kronor dyrare, efter första juli i år.

Om man ska ha bränna en skiva med sina egna bilder som man tagit med sin digitalkamera till exempel så tillkommer den här avgiften i alla fall. Det är för dj—t rent ut sagt. Jag misstänker att försäljningen av cd och dvd skivor kommer ju att gå i botten här i Sverige, behöver man få tag i skivor efter den första juli får man börja beställa sina skivor från ett annat EU land. Men de hittar väl utvägar för att förbjuda det också, eller så inför man straffskatter eller någon ny (rolig) tullavgift.

Ireen von Wachenfeldt hon som kallar män för djur, och ROKS övriga styrelse ska ut på charm turné, och eftersom man enligt von Wachenfeldt är ett djur så är det väl bäst att man hukar sig och håller sig undan, så man inte blir nedtrampad av Ireen von Wachenfeldt och hennes gelikar på deras charmturné. Frågan är bara vilka försöker hon och ROKS charma?

Antipiratbyrån har bytt strategi. I stället för att först skicka ut ett varningsbrev polisanmäls nu fildelare direkt. Med hjälp av en automatiserad sökmotor har intresseorganisationen samlat in IP-nummer från människor som delar med sig av sina filer. I väntan på att Datainspektionen tar ställning till om det är ett brott eller inte avvaktar Antipiratbyrån med att skicka ut varningsbrev, skriver Computer Sweden.

Trängselskatt

Då var det klart, att det blir trängselavgifter på försök nästa år. Försöket sparkar igång den tredje januari, och ska hålla på till 31:a juli nästa år. Så får vi hoppas att våra kära politiker inte permanentar försöket till livstid. Jag menar politiker har ju för vana att bryta löften.


Martin Stenmarck kom på 19:e plats i årets bedrövlighetsfestival, att tävla i musik funkar inte. Om alla länder gjorde en egen version av en specifik låt som Schlager-EM förutbestämt, så vore det väl en sak. Men som det fungerar i dag, att länderna tävlar med varsin låt utan någon som helst originalitet, det funkar inget vidare. Grannländerna sitter och röstar på varandra. Sedan när SVT:s artistansvarige sitter och kastar skit på Stenmarck och Co och säger att han har skött det hela oprofessionellt, då blir det hela patetiskt och oseriöst. Inom schlagervärlden ska man tydligen uppträda och bete sig på ett speciellt vis, och det är ju bra om SVT lär ut hur man ska uppträda på deras vis. Vissa säger fiasko, jag säger lägg ner skräpet.


Svenska köttbluffen

Jag blir så förbannad på hyckleriet när det gäller vårt svenska kött (eller var f—n det nu kommer ifrån). Ska det vara så svårt att ursprungsmärka köttet, vara ärlig och inte vilseleda kunderna. Vill jag ha svenskt kött när jag går ut och handlar så ska jag väl kunna få det och inte argentinskt, spanskt, tyskt, engelskt, irländskt eller var det nu kommer ifrån.

Vill jag ha till exempel spansk/tysk/irländsk ox- fläskfilé eller biff till ett lägre pris så ska jag väl kunna få köpa det, men det ska banne mig inte stå att det kommer från Sverige på förpackningen till ett dyrare pris, vilket det tyvärr gör i många fall.

Men snikenheten är väl för stor, höj kvaliteten på köttet utan att höja priserna, priset på svenskt kött är högt nog som det är.

När man kollar på kött i butikerna så är det väldigt dåligt kött, kvaliteten är undermålig, att betala 190 kr/kg för köttslamsor är rena ockret.

Lägg korten på bordet och var ärliga innan ni förlorar den trovärdighet ni har kvar.

Mitt tips köp aldrig en bil från en köttproducent.


Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2005

Stefan Hammarén

Halv rehabilitering för Dante

Nånting II

Novaexpressen fel hållplats

Tidskriftssynpunkte.rna

Reportage

Så var det dags för DAST!

Thommy Sjöberg

Sandor Slash Ida

Isabelle Bervenius

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 3

Limerickar

Skansen (av Mikael Bäckman)

Essäer

Hjälten Jean-Paul Sartre 1905–1980

Kåserier

Är pliktmoral nödvändig?

Artiklar

Då debatten om forna Jugoslavien blev politisk skräll i Sverige

Dénis Lindbohm — en legendar inom svensk science fiction-litteratur

En liten notis kring Dick Cheney

Fredsslutet för 60 år sedan

Göran Perssons syn på yttrandefriheten och extremfeminismens framfart

Iran och USA:s nya hot

Maktens eliter som alltid korrumperas

Tomas Bodströms regelvidriga syn på information

Två gånger nyliberalismen

Upplösningen av svensk-norska unionen 1905

USA som en imperialistisk makt

Vietnamkriget som tog slut för 30 år sedan

Politik

Politiska kommentarer X

Kommentarer

Dr. Indies personliga kommentarer

Backspegeln.

Kinks och socialrealismen — Muswells Hillbillies

Böcker

Korta bokrecensioner X

Musik


Björn Afzelius & Mikael Wiehe — Malmöinspelningarna

Mikael Wiehe — Kärlek & Politik


Amerie — 1 Thing

Dr. Indie lyssnar på svenska singer/songwritern Britta Persson

Bruce Dickinson — Tyranny of Souls

Bruce Springsteen — Devils & Dust

Eels — Blinking Lights and Other Revelations

Eldkvarn — Atlantis

Freedom Call — Circle of Life

Hal — Hal

JamisonParker — Sleepwalker, The Cribs — The Cribs & Stereolab — Oscillons from the Anti-Sun

Jazzen som flyter genom livet

Sunday Nights — The Songs of Junior Kimbrough

Korta musikrecensioner VI

Leroy Burgess — undergrounddiscons husfader

Nine Inch Nails — With Teeth

Robyn — Robyn

Strip Music — Strip Music — The Plan — Embrace Me Beauty

Styx — Big Bang Theory

System of a Down — Mezmerize

Teenage Fanclub — Man-Made

The Tough Alliance — The New School

Timbuktu — Alla vill till himmelen men ingen vill dö & Timbuktu & Damn! — Live

Tomas Bodström tycker till — för en gångs skull

Weezer — Make Believe

Filmer

På TV

Blaskan hyllar dom gamla västernhjältarna Alias Smith & Jones

Numbers, Drömmarnas tid & The 4400