Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Musik

Nine Inch Nails — With Teeth B.B.B.B.B.

Rock med bett

Interscope Records

Nine Inch Nails — With Teeth.Enmansbandet, Multiinstrumentalisten, Marilyn Mansondräparen och Hultsfredsbetvingaren Trent Reznor är tillbaka med sitt Nine Inch Nails och en ny platta — With Teeth. Bandet består ju bara av Trent Reznor utom under turneer, då bandet utökas till en fennanna-kombo. Marilyn-hatare blev han efter Marilyns självbiografi The Long Hard Long Road Out Of Hell där stackars Trent beskrevs som första gradens idiot och debil dåre. Dittills hade paret varit ståta vänner och samarbetat, där bland annat Trent producerade Anti-Christ Superstar-platan. Efter denna händelse kan man väl dock inte påstå att Trent varit så särskilt förtjust i Marilyn, och illvilliga rykten talar till och med om att de inte kan vistas i samma rum för då kommer Trent att spö upp Marilyn. På Hultsfred lades konserterna med Marilyn Manson och Nine Inch Nails skilda kvällar, för att de två aldrig skulle råka på varandra. Han har mycket att leva upp till efter album som Pretty Hate Machine, The Downward Spiral och The Fragile. Så särskilt produktiv har han inte varit, man får väl vänta si så där 4-5 år på en ny Nine Inch Nails-platta men å andra sidan har hitintills väntan varit allt annat än förgäves. Så hur ser prognosen ut den här gången? Jo, då riktigt bra. Vi serveras en platta baserad mer på synthar den här gången, men som vanligt återfinns en industri-metal med både hjärta och hjärna. Nästa fråga blir om Trent får sin hämnd, spöar den här plattan upp Marilyn Manson på ett mer bildlikt sätt så att han håller tyst i fortsättningen?

Till att börja med brukar Nine Inch Nails plattor vara lite mer ”kryptiska” och svårtillgängliga. Den gode Trent, är inte bara en extremt musikalisk person utan också extremt bevandrad person i musikhistorien vilket gör att plattorna av vissa upplevs som mer udda. Han räds nämligen inte från att till inspiration från musik utanför rockens domäner. Inget undantag från den regeln den här gången, och tacka Trent för det för i längden vinner den här musiken bara nya segrar. Som till exempel kan nämnas att efter ett antal genomlyssningar stod det klart för mig att plattan The Fragile (förra skivan) innehöll brottstycken av musik inspirerad av Debussy — en fransk pianovirtuos från senare hälften av 1800-talet! Med andra ord hjärnan arbetar för högtryck under en genomlyssnig av ett Nine Inch Nails album, dessutom vässas öronen i varje fall på mig. Uthärdar du annorlunda musik och orkar tränga igenom den, väntar en riklig belöning.

Mer synthar skrev jag i början, men här finns också musik som spänner från mjukaste mjuka till hårdaste. Återigen finns det pianoinslag inspirerad av Debussy, men här finns också gospel- inslag osv. Vi bjuds med andra ord en cocktail som går att beskriva på många sätt och som har många olika infallsvinklar. Drömskt depp med lite dödsdisco — känsla i vissa låtar, morrande oroande och brutalt i andra. Eterisk lätthet i vissa låtar, ståpatsinybrovikentungt i andra. Låtarna präglas av en avighet och kantighet som trotsar tyngdlagen. Då du tror du vet hur låten kommer att låta, så byter den karaktär och överraskar dig molto grosso. Det är egensinnigt, spektakulärt men ack så bäst. Som all stor musik försöker tonsättaren gripa tag i lyssnaren och som det görs här, så skakar i varje fall jag som ett asplöv. I vissa inslag kommer jag tänka på vad Ministry gjorde medan de var bra, men framförallt är det Nine Inch Nails. Här finns till och med slingor av arabisk musik. Så kallade arabesker. Det blir inte sämre av att multiinstrumentalisten Trent knäcker de flesta på flertalet ljudframbringargrunkor. Lyssna på hur han trummar loss i You Know What You Are, det skulle få de flesta att ruttna av avund.

Om jag ska börja dra slutsatser, väljer jag att göra detta med hjälp av metaforer. Trent Reznor har lyckas med att vad som mycket väl kan bli detta års bästa rock-platta. Han har inte bara spöat upp Marilyn Manson (om jag jämför med den senaste Marilyn-plattan) har han fullständigt förnedrat honom genom att släpa ner honom till parkeringen på Hultfredsinfarten och vräkt ner honom i diket efter lite lätt spanking. Det var nog tur att Marilyn Manson höll sig undan Trent på Hultsfred, jag tror att det hade blivit jobbigt för honom. Visserligen är den senaste Marilyn-plattan, Golden Age of Grotesque välmatad med bra låtar, men var finns hjärnan? Med ett inköp av Nine Inch Nails nya, får du 50 minuter innerlig musik som appellerar till allt från den diggande foten till den tänkande hjärnan. Njut av sommaren, solen. Och Nine Inch Nails för mer njutningsfullt än så här blir det sällan.

Dr. Da Capo

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2005

Stefan Hammarén

Nerland under down — Aase Berg utan (prototyp) = sämre, i recension

Thommy Sjöberg

Nationaldagen

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 4

Katarina Falkenberg

Se upp för folkets kärlek!


Pressmeddelande: Katarina Falkenberg — Alkemistens röda längtan

Rolf Nilsson

Omänskliga rättigheter

Limerickar

Brest (av Mikael Bäckman)

Essäer

Anders Österling — en poet som är bortglömd

Kjell E. Genberg — en författare med mångfald på programmet

Paul Theroux skriver om världens tillstånd

Artiklar

När kändisarna tog över bloggarna

Nina Solomin — Gränsen — En resa bland människor som kallas illegala

Nyliberalismen är farlig för världens värderingar

Vad händer med EU nu?

Politik

Politiska kommentarer XI

Konst

Lars Englund — Moderna museet

Lennart Rodhe — Thielska galleriet

Backspegeln.

Sommarplågor

Blaskan-hjältar

James Spader.

Böcker

Korta bokrecensioner XI

Musik


The Hellacopters — Rock & Roll is Dead (av Dr. Rock)

The Hellacopters — Rock & Roll is Dead (av Dr. Indie)


Art Brut — Bang Bang Rock & Roll

Billy Corgan — The Future Embrace

Coldplay — Speed of Sound & X&Y

Doris Duke — I’m a Loser, A Legend in Her Own Time & The Swamp Dogg Sessions and More

Fantômas — Suspended Animation

Fat Possum Records — det enda skivbolag du någonsin behöver

Foo Fighters — In Your Honor

Hot Hot Heat — Elevator

Jens Lekman — Oh You’re So Silent Jens

Korta musikrecensioner VII

Moodymann som musikens förförare

Nine Inch Nails — With Teeth

Oasis — Don’t Believe the Truth

Röyksopp — The Understanding

The Tears — Here Comes The Tears

The White Stripes — Get Behind Me Satan

Trojan Box Set — Roots & Culture

Vitalic — Ok Cowboy

Filmer

På TV

TV-serier IV