Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Backspegeln

T. Rex — Cosmic Dancer

Marc Bolan.Glamrockens egen portalfigur Marc Bolan gjorde skivor under en rad olika konstellationer. Först var det under namnet Marc Bolan, lite senare kom skivor under namnet Tyrannosaurus Rex, senare blev det T. Rex och till sist blev det Marc Bolan & T. Rex. Den gemensamma nämnaren var förstås Marc Bolan — låtskrivare, musikaliskt geni, nyskapare och språkrör för en musikgeneration. Det var dock också den mindre omtalade och omskrivne Mickey Finn, ständig vapendragare congaskonnässör och medkombatant. Övriga medlemmar fanns bara med under kortare perioder.

Äntligen har alla skivor med denna eminenta grupp dykt up som nyutgåvor efter minst ett årtionde av tjat. Den engelska fanclubben, som äger rättigheterna till låtarna, har dock till slutet av förra året förvägrat oss Bolan-törstande dessa skivor och istället gett ut musiken som samlingsskivor. Nur har det dock blivit ordning på torpet så nu kan vi alltså njuta av samtliga originalplattor. Sammantaget släppte Marc Bolan sex stycken skivor under de åren han var aktiv. En av alla de skivor den här gruppen hann släppa var den legendariska Cosmic Dancer som kom 1972. Det var de här skivan som gjorde gruppen till ett välkänt namn, vem kommer inte ihåg Get It On eller Jeepster?

T. Rex — Cosmic Dancer.Med sitt post-hippieflumsound och intrikata låtar som inte hade sitt like i något samtida, blev denna skiva inte bara uppskattad hos förståsigpåarna utan också hos en hel generation tonåringar som hade turen att få vara med och se en ny supergrupp se dagens ljus. Starka låtar med tonvikten på rock men på ett sätt som inte hörts förut. Musiken tilltalade såväl skrikande tonårstjejer som utåtriktade och trendmedvetna grabbar. Den blev de facto andra steget i den trend som David Bowie hade satt igång året innan med The Rise and Fall of Ziggy Stardust, det som idag slarvigt kallas glamrock. I kölvattnet på musiken kom kläder och mode och faktiskt en hel livsstil där gärna lite bisexualitet ingick som extra krydda i livet. Experiment var ledordet, inte bara för musiken och sexualiteten, utan snart visade det sig att detta ord gärna gick igen också vad gällde droger. Filmen Velvet Goldmine kan berätta mer om denna period då den är en snygg blandning av reportageliknande, berättande och dramatiserande om just denna period. Filmen rekommenderas varmt då den dessutom är bra.

Musiken präglas av en lite lågmäld, återhållen men ändå rockig ton med mycket annorlunda sound där Marc Bolans fantastiska röst får fritt spelrum. Anrätningen kryddas gärna med annorlunda texter om udda existenser som både vill och vågar vara annorlunda. Förutom herr Bolans sång är det självklara mittnavet hans smått briljanta gitarrspel och Mickey Finns congas hamrar på bredvid de ordinarie trummorna med en självkar pondus. Rytmen är med andra ord en självklar del av Marc Bolans kompott. Låtarna särpräglas av en stor känsla för melodi med stort hjärta. Poppens följsamma melodispråk kombinerat med rock i den mindre tunga skolan är en genomgående röd tråd. Snyga låtar som kan bli ett totalsväng genom hela instrumenteringen som i t.ex. Get It On, där vartenda instrument är en rytm. Bra ös i överkant med andra ord. Som i all bra rock finns här också en sund nypa blues i anrättningen, lika självklart som at repriserna på tv kommer att fortsätta i oförminskat antal. Kombinerat med en bunt riktigt starka låtar har helheten blivit en klassiker. Vill man räkna upp ett antal skivor som har förändrat sättet att tänka musik, kommer Cosmic Dancer naturligtvis att finnas med. När den kom brakade den rakt in på listorna, skapade horder av devota fans som gärna skrek så fort gruppen visade sig occh den förändrade till sist det musikaliska landskapet i sin samtid.

Med tiden kom Marc Bolan alltmer att gå vilse i framför allt alkoholberoende, vilket inverkade negativt på hans skapande. 1975 kastade han in handduken för att försöka kurera sig. 1977 hade han tagit tag i sitt liv så att en comeback kunde börja planeras, men mitt i denna process inträffade tragedin. Hans flickvän körde paret genom Londons gator då hon förlorade kontrollen över bilen som vek sig runt ett träd. Marc Bolan ådrog sig så svåra skador att han senare dog. Kvar lämnade han en musikskatt få lyckas åstadkomma under dubbelt så lång livstid. Så sent som härom året dog den siste origianlmedlemmen och vapendragaren Mickey Finn i cancer och därmed gick en era definitivt i graven.

För den rättrogne återfinns dock möjligheten att fortfarande lyssna till vittnesmålet från en tidsperiod vars kännetecken var en ny spännande musik. Jag rekommenderar starkt att den intresserade tar chansen. Sämre skivor än Cosmic Dancer växer nämligen på träd allt som oftast.

Dr. Da Capo

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan