Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Intervju

Junilistan intervjuas av Blaskan

Vi på Blaskanredaktionen vet inte vad som kommer hända under valåret 2006 och spekulerar inte i detta ögonblick heller. Men Junilistan har ändå namnkunniga personer som hamnat i skuggan av de andra. Junilistan behandlas av dom andra partierna som en paria för att dom har gränsöverskridande folk inom Junilistan liksom sympatisörer som ännu inte är medlem i partiet. Det är kanske så att traditionella partier är ute och nya sätt att organisera sig blir mera påtaglig i framtiden. Det traditionella partisystemet kan få konkurrens av nya sätt. Därför ses nog Junilistan som ett hot mot allt det gamla. Här nedanför kommer det en intervju, som vår redaktion har gjort, med Sveriges idag mest intressanta parti.


Fråga
Det har i massmedia diskuterats flitigt om Junilistan skall bli ett svenskt riksdagsparti inför valet 2006. Med tanke på Junilistans tvärpolitiska nätverk så undrar jag om det verkligen går att samsa om gemensamma frågeställningar. Jag vet att Nils Lundgren sade i DN för ett tag sedan att det gick att få ihop det till en gemensam politik. Men stämmer det om man kommer till kritan?
Svar
Om det går att hitta ett program som är tvärpolitiskt är just den knäckfråga som vi tillsammans med våra sympatisörer diskuterar. Vi har de som vi kallar minimalister som tycker att vårt nuvarande EU-program räcker gott och de i andra änden av skalan, maximalisterna, som tycker att vi då måste ha ett heltäckande program. Ju mer man går åt det minimalistiska hållet ju enklare är det, men frågan är då om plattformen blir rimlig för att gå till val på. Kan man begära mandat av väljarna om man inte har något program på andra områden än EU-politiken och demokratifrågorna. Vi har gett oss själva tid fram till efter sommaren och vi har sagt att vi kommer med besked tidigast i september. Nu är vi snart där!
Fråga
Junilistan har nu sedan 2002 varit med i EU-parlamentet. Vilka är dom viktigaste lärdomarna har partiet dragit av sin sejour i EU och hur ni verkat gentemot andra politiska grupperingar inom parlamentet?
Svar
Junilistan kom in i EU-parlamentet genom valet i juni 2004 och vi har nu avverkat vårt första år. Den byråkratiska apparaten är snarare större än vad vi trott. Det kommer ständigt upp nya frågor att behandla och vi tycker att merparten borde skötas i de nationella parlamenten. Lärdomen av detta är att det är viktigt att koncentrera sig på det som vi fått mandat av väljarna till och det gör vi. Vi knyter kontakter med andra likasinnade i parlamentet men de är precis som vi i minoritet så det blir inte frågan om att knyta an till andra grupper utan snarare andra partier eller individer.
Fråga
Om ni bildar parti så måste vissa frågor vara extra intressanta. Vilka frågor som angår Sverige som land ser Junilistan som dom stora problemen att brottas med?
Svar
Det allt överskuggande problemet för Sverige är att vi har så många i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden och vill in. Kostnaden för detta är oerhört stor både sett ur nationens synvinkel och ur den enskilda individens. Klarar vi inte av att få upp sysselsättningen kommer vi inte att kunna förbättra vård, skola och omsorg, vi kommer inte att kunna sänka några skatter och vi kommer inte att upprätthålla lag och ordning.
Fråga
Jag undrar om det verkligen är viktigt att eventuellt bilda parti och ställa upp i valet. När det gått så bra att verka inom politiken som Junilistan gör redan nu på sitt sätt?
Svar
När man inte är representerad i Sveriges riksdag är det lättare för våra motståndare men också för media att ignorera oss. Våra registrerade sympatisörer kommer på möten, får sympatisörbrev från ledningen och deltar i debatt via nätet, men de som röstade på oss säger ofta att vi inte syns till. Förklaringen är att vi hamnar i mediaskugga när vi inte finns i riksdagen.
Fråga
Under året har vi på Blaskan stött och skrivit om Junilistan. Det jag funderat på är det EU-kritiska perspektivet Junilistan haft sedan starten. Vad betyder EU för Europa enligt Junilistans sätt att beskåda det hela?
Svar
Oavsett hur man ser på skälen till att EU skapades, så finns det en outsinlig hunger bland eurokrater och regeringar att lägga mer och mer av den politiska makten i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. Detta är vi helt emot. Men ett slimmat EU som fortsätter att utveckla den inre marknaden och skydda den mot protektionism, ett EU som begränsar sig till att ta upp gränsöverskridande miljöproblem är vad vi vill verka för. Vi vill ha ett Europa där makten över tillvaron ligger hos medborgarna runt om i Europa, inte i centrum.

Till slut vill vi på Blaskanredaktionen önska Junilistan lycka till inför framtidens vindkantringar inom den svenska politiska landskapet.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan