Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

Sedan urminnes tider har människor drabbats av katastrofer. Jordbävningar, vulkanutbrott, översvämningar, oväder, stormvindar, stormfloder och andra naturkatastrofer drabbar ofta stora befolkningsgrupper, men för det mesta dock i ett relativt begränsat geografiskt område. En i dag allt vanligare ”katastrof” är hungersnöd.

Naturkatastroferna slår till snabbt och försvårar levnadsbetingelserna på några minuter, timmar eller dagar. Ofta följer ett stort socialt lidande i naturkrafternas spår och inte alltför ofta medför även katastrofer att många människor dör av katastrofernas följder, av infekterade sår, dålig hygien och otillräckligt med föda.

De stora svältkatastroferna har ett längre och obarmhärtigare förlopp med beri-beri och kvashiorkor och med ett tidsmässigt mycket mer utdraget och långvarigt lidande såväl kroppsligt som socialt för de drabbade individerna. Rapporterna om de länder i framför allt Afrika som drabbas av svältkatastrofer blixtrar i bilder och snabba filmklipp på TV-rutan i korta nyhetsinslag. Rapporterna i tidningarna är sparsamma med att uppta utrymmet, vilket används till att i stället bevaka sportevenemang eller andra nationella angelägenheter med ett betydligt mycket högre nyhetsvärde.

En buss som i Skåne kommer över på fel sida av landsvägen och krossar åtta människor i två mötande bilar får betydligt större plats i tidningen än de sextusen utmärglade lik som varje dag grävs ner i en uttorkad afrikansk stat efter föregående dags dödsfall.

I ett annat land slår en befolkningsgrupp under ett par månaders tid ihjäl drygt en miljon människor, men ingen bryr sig. Det ligger helt enkelt för långt bort från oss och i landet där händelserna utspelar sig finns det knappt en enda svensk. Inte heller förföljs de få i landet närvarande svenskarna.

Epidemiska sjukdomar får ibland en större medial bevakning än de traditionella katastroferna. Sjukdomar är en grupp som med åren har blivit mer intressanta i och med MRSA-bakteriens utveckling inom sjukvården och påtagliga hot om spridning av tuberkulos och HIV. Men är sjukdomarna verkligen värre i dag? Ja, på sätt och vis är de det och de sprids fortare än tidigare. I och med dagens ökade resande så ökar riskerna med att isolerade epidemier ska spridas till jordens alla hörn inom loppet av en mikroskopisk tidsrymd med epidemiologiska mått mätt. En lokal epidemi kan snabbt bli en världsomspännande pandemi. Gula febern har alltid varit fruktad och många länder har mycket rigorösa sanktioner för att skydda sig mot sjukdomen. Pest tror de flesta att det är något som inte längre finns, men jodå! Fast det handlar om relativt isolerade geografiska områden som pestbakterierna får grogrund inom. Ebola är en infektion som snabbt tar livet av sina värdar och därför skrämmer extra mycket. Men ebola blir som tur är också mycket begränsad till sin utbredning.

Vilka sjukdomar är då hotet mot mänskligheten och mot nationer? En mycket allvarlig infektionssjukdom är Malaria. Sjukdomen drar ner motståndskraften och skadar individen så att den blir apatisk och oförmögen att arbeta och slutligen dör i förtid av organsvikt och dessutom i ett mycket försvagat tillstånd. Miljontals och åter miljontals människor är infekterade, framför allt i de tropiska områdena, men även i de subtropiska klimatzonerna finns det gott om malaria. Tuberkulosen härjar vilt i afrikanska länder och det är stora mängder människor som dukar under i sjukdomen som faktiskt också är ganska frekvent i Ryssland och de forna Sovjet-staterna.

Det finns också en massa ”skit-infektioner” som i stort sett alltid beror på att man har druckit förorenat vatten med fekalier i. De sjukdomar som bristande hygien medför är framför allt diarrésjukdomar på grund av E. coli-bakterier, men också amöbor trivs i dessa vatten och de ger upphov till dysenteri. Skit-sjukdomarna drabbar en liten del av dem som reser till länder i Afrika och Asien. De övriga sjukdomarna har få offer. Gulsot, tyfus, sömnsjukan (som orsakas av Tse-tse-flugan), difteri, gula febern, hepatit (gulsot), japansk encefalit och epidemisk hjärnhinneinflammation, TBE, polio, rabies, stelkramp, lunginflammationer, samt kolera är dock inte några stora dödsmaskiner även om sjukdomarna ofta ger tydliga men.

Det finns en bra grundregel att följa för att undvika allvarliga infektionssjukdomar: ”Don’t get bit, don’t get hit, don’t eat shit and don’t do it!!”

Det sista för oss tillbaka till det som är det stora huvudtemat i denna artikel — AIDS.

Afrika har drabbats av sjukdomen och i området omkring och söder om ekvatorn finner man den största utbredningen. I norr, i de muslimska staterna, frodas inte sjukdomen på samma sätt som i det inre Afrika, detta just på grund av skillnader i sexualliv. Allah ser helt enkelt till att AIDS inte sprids bland muslimer i samma takt som bland andra religiösa grupper.

HIV-viruset har en speciellt god förmåga att förändra sitt utseende genom att arvsmassans genetiska kod muterar. HIV har också den obehagliga egenskapen att det smittar genom sexuella kontakter, något som de flesta varken vill låta bli eller har en tanke att avhålla sig ifrån.

I Mozambique, Swaziland, Rwanda, Namibia, Malawi, Zambia och Leshoto är den förväntade levnadslängden mellan 35-40 år för en nyfödd. Men sämst ställt är det med Botswana. Landet är det enda i Afrika där populationen ständigt minskar, och den minskar snabbt. Den drygt 1½ miljonen människor minskar i en sådan takt att de med nuvarande dödstal bara kommer att vara hälften så många om 50 år. Barn upp till och med 14 år utgör 40 % av befolkningen. Medelåldern är knappt 19 år och det förklarar vilka ekonomiska problem landet dras med. De resterande 60 % ska alltså försörja alla skolbarn. Födelsetalet i landet är i och för sig hela 2,47 %, men dödstalet är klart högre, hela 3,36 %. Den skillnaden och tidsfaktorn samverkar till att successivt tömma landet på dess resurs — befolkningen. Den förväntade medellivslängden på cirka 30 år är inte heller särskilt uppmuntrande. Varje kvinna hinner under sin livstid att föda i genomsnitt 3 barn och av de nyfödda dör hela 7 % redan under spädbarnsåret. Omkring 20 % av de barn som kommer till är födda som bärare av HIV-viruset och de smittade kommer samtliga att med tiden utveckla AIDS. Det är bara en tidsfråga när. Bland landets befolkning är hela 40 % bärare av HIV-viruset och den främsta dödsorsaken i landet är naturligtvis AIDS och därtill relaterade symtom.

Botswana är ett land som håller på att förlora sin befolkning. Hoppet är redan förlorat.


Mikael Bäckman
Leg sjuksköterska & medicinsk forskare
Danderyd

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan