Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

EN INBLICK I DET SVENSKA FOLKHEMMET — DEL 6

Hur man förstör ett lands ekonomi

I augusti kom det som många länge hade väntat på — röstfisket. I sina hemtrakter proklamerade den svenske statsministerns att det skulle skapas fler arbetstillfällen på bekostnad av statsbudgeten för det innevarande budgetåret. Även om statens utgiftstak skulle komma att spräckas så skulle konstgjorda arbeten skapas — till varje pris!… Kosta vad det kosta vill. I USA hade en sådan åtgärd kanske till och med varit kriminell och beivrats. ”Att ta från de fattiga och ge till dem som redan sitter vid makten för att de ska kunna sitta kvar vid makten.”

Ja, pengarna kommer alltså inte ur Persons egna fickor. Nej! I stället är det du och jag, vi skattebetalare stå för notan för att Socialdemokraterna ska ta en större andel röster i det kommande valet än vad som i nuläget är rimligt.

Men vad är det för arbetstillfällen som Person ska ta fram? Ja, inte handlar det om arbetstillfällen inom näringslivet eller långsiktiga och varaktiga jobb. Nej, det handlar om så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder som genererar beredskapsjobb och liknande sysselsättning fram till ett par månader efter valet om ett år. Vid den tidpunkten kommer de budgeterade medlen för just dessa insatser att vara förbrukade och insatsen har då förhoppningsvis givit det resultat som beslutfattarna önskade sig, nämligen fler röster åt socialdemokratin i de olika valen och kanske därmed en valseger i riksdagsvalet.

Hur korkade tror politikerna att väljarna är? Mer korkade än vad de själva är?

Hur många förstår att arbetstillfällen som ger ett nationalekonomiskt resultat måste bestå i arbetstillfällen som genererar varor och tjänster inom det privata näringslivet, vilket i sin tur leder till ökade skatteintäkter, så att de offentliga myndigheterna får mer stålar att förstöra i sitt byråkratiska maskineri. De flesta, förhoppningsvis. Ekvationen är enkel; de som är privatanställda är närande och genererar ekonomiska medel till landets försörjning; de som arbetar inom offentlig sektor går ständigt i spenderbyxor är tärande för landets ekonomi. Ser man till myndigheter som Socialstyrelsen, Skatteverket, AMS och till kommunala och landstingsdrivna instanserna så genererar deras tjänster nästan inga intäkter alls i form av skattemedel till statskassan. De kostar i stället en väldig massa stålar, utgifter som vi oftast inte får något för. Många anställda på olika myndigheter ställer bara till med sattyg och deras värv är sällan uppskattat utanför mydighetskolossens väggar. I stället för att uppbära ersättning för beredskapsarbete, för vilket de förmodligen oftast är alldeles för inkompetenta för att få, sitter de till döddagar på myndigheterna och trasslar till tillvaron för individer som gör rätt för sig. Men myndighetspersonerna har en annan åsikt eftersom de bara har åsikter och totalt saknar kunskap på de områden som de är satta att arbeta med.

Det är Persons pack som arbetar på myndigheterna. En partibok i bröstfickan legitimerar deras missgärningar och deras åsikter om att de har rätt att kränka alla medborgare, även om de i sin tjänste- och myndighetsutövning begår brott. De kan inte åtalas trots att lagen säger att de kan dömas för tjänstefel i sin myndighetsutövning. JO skyddar dem eftersom de har samma arbetsgivare — staten. Det statliga nätverket går utanpå allt annat och de som verkar i skenet av ett myndighetsemblem beskyddas av sina statliga vapendragare. Det är i dessa kretsar ett axiom att en svensk myndighetsanställd inte kan göra fel eller begå några brott. De offentlighetsanställda är enligt statlig praxis oklanderliga, hur illvilliga, elaka, dumma och korkade de än är.

Men vad ska man göra med dem då? Ja, ätterstupan vore väl bäst även om det kanske inte är aktuellt i nuläget. Men det finns stor anledning att 99 % av politikerna bör sluta upp med att lägga sig i landets politik. De är enbart politiker, ofta utan någon som helst utbildning eller fördjupad arbetslivserfarenhet, och de förstår ingenting av ekonomi och ska därför inte handha så stora summor som de inte begriper värdet av. Många av dem klarar inte ens av att sköta sin privatekonomi trots de feta arvoden som de erhåller för det de ställer till med. En del av dem kör, trots sina drömarvoden, både sin och sina familjers ekonomi i botten samtidigt som de missköter en nations ekonomi och då och då känner sig manade att för egen vinnings skull förskingra lite pengar ur statskassa genom att skapa en eller flera ideella organisationer som de skickar bidrag till, råna en bank eller betala barnens blöjor och sina egna chokladkakor med statens kontokort. Uppfinningsrikedomen finner hos dessa politiker inga gränser för vad som är möjligt. De borde avstå sina uppdrag till förmån för mer kompetenta.

Sverige behöver ett mindre skattetryck. Momsen bör sänkas, arbetsgivaravgifterna bör också sänkas — i synnerhet för dem som har mindre företag med inga eller få anställda. Staten måste skärpa till sitt slöseri med medel. Ett land måste basera sina finanser på skatteintäkter från privat näringsliv. Offentliga instanser genererar inga större skatteintäkter. Den privata ekonomin måste stimuleras. Företag måste stimuleras att bedriva verksamhet i Sverige i stället för att tvingas att lägga ner den. Privata företag i Sverige flyttar sin produktion utomlands därför att skattetrycket är mycket hårdare här än i övriga världen, och det handlar om stora skillnader. I stället för att tillåta att politikerna ger ut statsobligationer för att finansiera statens underskott i finanserna måste sparsamhet inom de offentliga verksamheterna bli en varaktig och målmedveten trend, dels för att bli av med statsskulden, vilket skulle gynna statens finanser.

Politikerna kan inte fortsätta att ta ut blöjor på statens bekostnad genom att betala med statliga representationskonton. Vi kan inte i personvalen fortsätta att rösta på politiker som systematiskt urholkar den nationella ekonomin så att den ser ut som en schweizerost. Vid valurnan tar varje medborgare sitt ansvar för sina medmänniskor; det borde i alla fall vara så. Men det är inte många som på valsedeln stryker dem som tidigare har överträtt sina befogenheter. I stället låter man röstsedeln förbli ograverad och partiernas nomineringar blir gällande.


Mikael Bäckman
legitimerad sjuksköterska och medicinsk forskare
Danderyd

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan